En innføring i vegetarkost: introduksjon

Velkommen til vår hjemmeside. Vi har arbeidet med å spre informasjon om vegetarisme siden 1930, og tilbyr et møtepunkt for Norges over 100.000 vegetarianere og veganere.


VegetarianismeVegetarisme, et kosthold uten kjøtt og fisk (samt eventuelt andre dyreprodukter som egg og melk) har blitt praktisert innen ulike kulturer verden over i flere tusen år. I dag er det flere hundre millioner mennesker som velger å leve vegetarisk av etiske, samfunnsmessige, miljøvernmessige og dyrevernmessige årsaker.
 
Rundt om på nettsiden vår finner du store deler av det informasjonsmaterialet Norsk Vegetarforening tilbyr. Her kan du finne ut mer om hvorfor stadig flere velger å leve vegetarisk, og du kan selv forsøke deg på mange forskjellige vegetariske oppskrifter. Du kan også lese om hva Norsk Vegetarforening står for og jobber med, og om hva vi tilbyr av informasjonsmateriell.

Du er selvsagt også velkommen til å besøke vårt nett-forum, som er Norges desidert største møteplass for alle med interesse for vegetarisme, veganisme, dyrevern, dyrs rettigheter og etisk forbruk.

En innføring i vegetarkost 

Mange ønsker å legge om kostholdet i vegetarisk retning. Andre vil gjerne bli vegetarianere, men de vet ikke riktig hvordan det skal gjøres. Hva skal man erstatte kjøtt og fisk med? Hvordan skal man sørge for å få en variert og sammensatt kost som oppfyller de krav man bør stille til såvel næringsinnhold som smak?
 
I de senere år har flere og flere gått over til helt eller delvis vegetarisk kosthold. For et par tiår siden ble vegetarianere regnet som litt originale, noen raringer som levde på gulrøtter og kålblader. I dag er det i mange miljøer en motesak å være vegetarianer. Grunnene til at de har valgt denne livsformen er mange. Religiøse grunner, helsemessige, ressurssparing og verning av dyr.
 
En kjent vegetarianer var den greske filosof og matematiker Pythagoras (570-500 f.Kr.). Han ble av mange regnet som vegetarismen grunnlegger. Også Hippokrates, legekunstens far, var vegetarianer. Det er fra ham vi kjenner ordtaket "din mat er din medisin, og din medisin er din mat". Allerede i Bibelen er finner vi vegetarkost nevnt.
 
Hva er vegetarkost?
Mennesker som ikke spiser kjøtt eller fisk er vegetarianere, men vanligvis deler vi inn vegetarkost i tre deler, alt etter hvilke næringsmidler som inngår.

Vegankost: Et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse.
Lakto-vegetabilsk kost:
Lakto-ovovegetabilsk kost:

Her inngår melk og melkeprodukter.
Her inngår også egg i tillegg til det som er nevnt ovenfor.

"Helsekost" er ofte betegnelsen som blir brukt om den maten en vegetarianer spiser. Det er ikke alltid rett. Man kan også leve usunt på vegetarkost, som også omfatter potetgull og cola, ensidig kosthold og (over)kokt mat. En definisjon på helsekost er "fullverdige, vegetabilske næringsmidler, sammensatt i riktig forhold, tilberedt på en skånsom måte slik at næringsverdien er mest mulig bevart. Daglig bruk av råkost inngår som en viktig del av helsekostbegrepet". Altså er helsekost en kost som er gunstig for helsen.
16 Comments


Hei.
Jeg lurer på hvorfor deres beskrivelse av en vegetarianer ikke inkluderer at man ikke spiser produkter laget av dyr, som f.eks gelatin og animalsk løpe?
Fordi disse produktene ikke er vegetariske, inngår de ikke i et vegetarisk kosthold.
Jeg er klar over at det er mange som likevel velger å spise slike produkter, men da er man, per definisjon, ikke vegetarianer, selv om man stort sett spiser vegetarmat.

Takk for innspillet. Som det heter er denne teksten en innføring i vegetarkost, og da har vi tenkt at ordene kjøtt og fisk også dekker produkter som består av kjøtt og fisk, slik som gelatin. Vi skal absolutt vurdere å nyansere teksten neste gang den gjennomgås :)

man er jo vegetarianer når man spiser fisk og ikke kjøtt!

Dette er en utbredt misforståelse, men rent faktisk er det feil. Vegetarianere spiser ikke kjøtt, fugl, fisk eller forskjellige produkter fra slaktedyr.

men jeg er jo vegetarianer selv ( trodde jeg ) for jeg spiser jo fisk. fins det vegetarianere som ikke spiser kjøtt og som spiser fisk? jeg har alltid trodd at det å være vegetarianer betydde å ikke spise kjøtt... jeg pleier å spise fisk i stedet for kjøtt. hva skal jeg spise da? jeg pleier å spise egg av å til, men jeg vil ikke gjøre det hver dag. og de vegetarianske burgerne og pølsene på butikken er bare ekle!

Hei. Vi har laget et lengre svar på de problemstillingene du tar opp, i spalten
Dine spørsmål. Dermed setter vi også punktum for nå rundt spørmsålet om fisk i kommentarfeltet på denne siden.

Man er ikke vegetarianer om man spiser fisk.
Du skal ikke spise noe med hjerne, organer eller blod.
De som sier de er vegetarianer og spiser fisk eller kylling
er ikke vegetarianer så enkelt er det.

Var Steinalderfolket vegetarianere?
Var ikke de de første menneskene som var på jord da? Bare lurer.

De første menneskene og dyrene på jorda var veganere i følge bibelen. Menneskene og dyrene var venner og spiste bare planter.

eg likar pølse fra svin

Jeg spiser fisk, men ikke fugl, kjøtt eller egg. Sånn jeg har oppfattet det, er jeg pescetarianer.

Ikke for å fortsette på diskusjonen...
Er det ikke greit at dere godtar de normer som er definert og utredet på denne flotte siden?

Er man ikke veganer, vegetarianer el. Ja, vel.
Det at dere spiser fisk og ikke annet med hjerne, blod osv. fint. et sted må man begynne.
Jeg og kona mi er lakto-vegtarianere (defineres som vegetar i Asia) og mine barn har alltid spist alt.
Da datteren min valgte selv å slutte med kjøtt osv. definerte hun seg som halv-vegetarianer på en humoristik måte. Da kunne hun spise egg, fisk og kaker når hun ønsket det. Dette varte i ett år før hun bare gikk til å spise egg en gang iblant.

Poenget mitt er at det er greit å begynne å tenke ett sted. Så kommer kan til målet engang..

En person som spiser vegetarmat og fisk, men altså ikke kjøtt, er en pescetarianer. :-) Var selv pescetarianer i mange år før jeg ble vegetarianer.


- Elin
http://matvrak.avenannenverden.no/

Hei.
Du skriver "Fra opprinnelsen av var frukt, bær, grønnsaker, nøtter og korn det mest tilgjengelige for menneskene. Det var først mange år senere at kjøtt ble introdusert på matseddelen."
Det er 100% feil.

Jeg spiser selv vilt tre-fire ganger i året, mye fisk, fint lite annet kjøtt. Min datter er helt vegetarianer.

Hvor langt vil du tilbake i tid med "fra opprinnelsen"? Fordi "vi" (det moderne menneske, ca. 70-100.000 år gammelt) har alltid spist kjøtt! Vi har spist kjøtt av vår egen art (kanibalisme) og andre arter, også våre brødre og søstre som ikke ble "mennesker", men apedyr.
Vi var jegere! Og jakt var kanskje den viktigste grunnen til at vi beveget oss fra Afrika og rundt om i verden. Frukt og bær, ja jøss. Vi spiste det. Men det var kjøttet som drev oss, det var kjøttet vi ville ha.
Vi spiste alt!

Det å dyrke kom mye, mye senere. Og det var da vi slo oss til ro og ble latere, begynte å tenke og slikt, utvikle styresett og mer effektiv krigføring, blant annet.

Du kan ikke, ut av det blå, skrive at kjøtt kom senere. For det er helt feil. Du har fremdeles huggtenner og klør i dag som et minne og ekko fra rovdyr-tidene. Mennesket har i all tid vært alt-spisende. Det er grunnen til at vi er her i dag.

Jeg støtter alt som gjør verden til et bedre sted, men ikke bare skriv ting du tror og føler er riktig - for det gjør at dere som er aktive med dette virker dumme ..

Takk for et veldig nyttig og godt innspill! Slik det av og til er på nett, ligger artikler gjerne lenge ute. Denne er skrevet tidlig på 90-tallet av en vegetarianer som da selv allerede var godt voksen. Den har kun blitt flikket på så vidt siden. Vi ser veldig godt at du har et poeng her, og at teksten har vært et sted mellom forenklende og villedende.

Takket være ditt tips har vi nå fjernet de to problemsetningene du belyser: "Fra opprinnelsen av var frukt, bær, grønnsaker, nøtter og korn det mest tilgjengelige for menneskene. Det var først mange år senere at kjøtt ble introdusert på matseddelen." Hurra for flinke lesere!

Det å si at jeg ikke spiser mine venner ,vil si,min mave er ingen kirkegård for døde dyr.

Kjøtt inneholder urin og blod.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.