Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Om veganisme >

Angående "Melkeveien": veganisme er en vei... (fra Vegetarnytt nr 9)

Det har foregått en liten debatt rundt temaet veganisme, og mange lakto-ovo-vegetarianere syntes vel at vegandebatten har vært litt for langt fremme i Vegetarnytt ett par ganger. Jeg er ikke enig.


AV A. RUDRA
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Man kan vel si at Norsk Vegetarforening er for alle vegetarianere, og absolutt ikke for bare veganere. Hvis det hadde vært dét, så hadde vi vel ikke hatt noen forening. Men i den gruppen av mennesker som kaller seg vegetarianere, så finnes det en storpart som kaller seg det av etiske grunner. Og blant mennesker som har gjort det etiske valget å bli vegetarianer, så burde det alltid være åpent for å ta nye valg.

Jeg tenker derfor på å skrive litt om veganisme. For de som ikke er helt sikre, så betyr veganisme et kosthold fullstendig fritt for noen som helst animalske produkter. Samtidig bruker man ikke lær eller andre animalske bi-produkter ellers i hverdagen. Og man unngår selvsagt produkter som kosmetikk, medisiner og lignende som er testet på dyr. Men veganisme er en vei. Man kan aldri leve et liv som ikke på noen måte vil innbefatte bruk av animalske produkter. Det finnes alltid ting som er nesten umulig å unngå. Når jeg derfor sier at jeg er veganer, så betyr det at mitt mål er å leve fritt for alle animalske produkter, men det er hele tiden en vei man går. Mitt kosthold er selvfølgelig 100% vegetabilsk, men det finnes alltid ting som man prøver å unngå. Jeg vil kommentere noe av det K. Granli har nevnt i sitt innlegg. Hun mener blant annet at Vegetarnytt ofte har inneholdt litt for mye moraliserende stoff, og at vi kler oss for mye med argumenter.

Jeg er til dels enig. Men jeg vil legge til at for de fleste som er opptatt av vegetarsaken gjør det av klart etiske grunner. Det er et faktisk spørsmål om hvordan å få folk til å slutte å spise kjøtt. Og det faktum at dyr lider og blir drept for at folk spiser kjøtt, er nok grunn til at man skal bruke sterke argumenter. Jeg forstår at man må bruke alle argumenter, og helseargumentet må ikke bli glemt. Men det tror jeg ikke at det er. Det er en av de tingene jeg oftest snakker om med folk. Og det er noe folk forstår mye lettere enn "meat is murder!" (selv om det er aldri så sant). Det er klart at vi må fokusere på det positive, for vegetarianisme er noe ekstremt positivt. Det er en løsning på så mange problemer og det er i for noe som gir en økt livskvalitet. For meg har vegetarismen vært en av de største oppdagelsene jeg har gjort. Noen ganger så vil jeg bare løpe bort til folk å si "dere må bare prøve dette, det er bare så fantastisk!" Og vegetarianisme er noe fantastisk, for det er en positiv løsning i en ellers så negativ og skakkjørt verden.

Men grunnen til at det er positivt er også fordi det å leve på bekostning av dyr og miljø er noe negativt. Når man innser at det man spiser har en ekstremt stor betydning for resten av verden og andre skapninger, så tar man gjerne et valg, og blir forhåpentligvis vegetarianer. En gang for ikke så altfor lenge siden så gjorde jeg det valget, og det har vært en positiv opplevelse, samtidig som det til tider kan være hardt å stå imot all ignoransen. La oss snakke litt om ignoranse. Jeg forstår svært godt at for de aller fleste som slutter å spise kjøtt og fisk, så var det et stort nok steg. Men jeg er veldig lei av alle vegetarianere (om de er det av etiske grunner eller av helseårsaker) som har et kosthold som består i mengder av melkeprodukter og egg, og som samtidig tror at de ikke trenger å gå noe lenger.

Men det er dessverre slik at å spise melkeprodukter fører med seg like mye lidelser som å spise kjøtt, det dør like mange kyr i meierinæringen som i kjøttnæringen, påvirkningen som meierinæringen har på miljøet er like stor, og melkeprodukter som en viktig del av kostholdet er ikke helsemessig forsvarlig. Man må iallfall innse dette. Og man burde spørre seg selv om man i det hele tatt kan kutte ned på, eller kutte ut, melkeprodukter. Man må spørre seg dette på samme måte som man gjorde før man kuttet ut kjøtt og fisk.

Hvis man i det hele tatt vil gjøre noe for dyr så er veganisme faktisk den eneste endelige løsningen. Å kutte ned på kjøttforbruket er positivt, men det vil alltid medføre lidelse for dyr uansett hvor mye kjøtt eller melkeprodukter vi spiser. Hvis vi ønsker at dyr skal få leve i frihet så vil det å la dem gjøre det være den eneste løsningen. Det finnes ingen vei utenom.

Det er sikkert en god del som vil spørre seg om meierinæringen faktisk påfører dyr så store lidelser. Vel, det er synd å si det, men det romantiske bildet som næringen har innprentet i det norske folk, om hvor godt melkekyrene har det, og om hvor sunt melk er, det er ikke hele sannheten. I Norge idag så er kuen ute av fjøset en måned i året. Resten av sitt korte liv er den fastbundet til en bås. Når den skal melkes festes slanger på jurene som "melker" kuen. Når kuen skal gå på do, brukes den såkalte kutreneren som ved hjelp av elektrisitet gjør at kuen gjør fra seg på rett sted. Maten kuen får er kraftig proteinrik mat laget av innvoller fra andre dyr (noen ganger også fra kyr) og fiskerester. For at kuen i det hele tatt skal gi oss noe melk så må den kalve svært ofte. Og rett etter fødselen eller bare to-tre dager etter, blir kalven tatt vekk fra moren sin. Dette er jo utvilsomt en stor påvirkning på både mor og kalv.  Siden vi mennesker vil ha kuens melk, så må kalven nøye seg med et surrogat. Kalven ender eventuelt sine dager som kalvekjøtt i butikken. Når så kuen ikke gir så mye melk som kreves lenger, når den er blitt noen få år, så sendes den til slaktning. Det er ikke noe behov for kuen lenger som produksjonsmaskin, så den ender også i butikkdisken sammen med kalven sin.

Det finnes ingen tvil om at det å spise meieriprodukter har en direkte følge for dyrene. Og man burde iallfall innse dette. Det er selvsagt mange ting i hverdagen vår som har stor påvirkning på miljøet, på dyrene og ikke minst på andre mennesker overalt i verden. Dessverre finnes det så mange ting at vi ikke kan gjøre noe med alt. Men en ting vi kan gjøre noe med er vårt eget forbruk. Og hvorfor skulle det ikke være et mål, om enn så langsiktig, å spise mat som har en økologisk og etisk bærekraftighet.

Spørsmålet om veganime er ikke bare snakk om å velge vekk et eller flere onder. Det er også snakk om å velge ren og velsmakende mat. Man får også et mye sunnere og interessert forhold til det man spiser, og hvis man setter seg inn i det så er veganisme den beste helsemessige dietten man kan ha. Det er faktisk det mest naturlige for mennesker å spise kun fra planteverdenen. Det er en myte at vi er alt-etere, det er bare snakk om tilpassning. Men denne tilpassningen fører også med seg de aller fleste sykdommer og dødsårsaker mennesker har.

Veganisme burde være en vei det er ikke snakk om å gjøre det på en dag. Det er snakk om å sette seg et positivt mål og prøve å finne ut de riktige veiene å gå. Men den eneste måten vi oppnå de nødvendige forandringene på er å handle.


Denne artikkelen inngår som en del av Vegansidens etikkspalte.Liste: alle artikler om veganisme.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.