Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Produkter/omtale >

Vanlige "fallgruver" for vegetarianere på handletur

Norsk Vegetarforening har lenge tilbudt en omfattende oversikt over disse ikke-vegetariske tilsetningsstoffene. Som et supplement finner du her en liste over utvalgte matvarer som ofte inneholder disse tilsetningsstoffene.


AV HELENE PETRONELLE LYDERSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Det å lese innholdsfortegnelsen på et produkt er både den tryggeste og enkleste metoden for å finne ut om en matvare inneholder ingredienser du ikke ønsker i ditt eget kosthold. Her er noen produktgrupper det kan lønne seg å være ekstra påpasselig med:

Buljong. Buljong kan baseres på kraft både fra kjøtt, fisk og grønnsaker. Ironisk nok tilsettes allikevel av og til kjøttsmak til grønnsaksbuljong, noe som gjør at slik grønnsaksbuljong faktisk ikke er vegetabilsk, men et blandingsprodukt med ulike ingredienser.

Nudler. Krydderposene som følger med nudlene inneholder gjerne kjøttaroma eller kjøttekstrakt, og i så fall er ikke disse smakstilsetningene vegetariske. Vegetarianere foretrekker derfor gjerne å kjøpe nudler med grønnsakssmak e.l. Enkelte velger også å la vær å bruke de ikke-vegetariske krydderposene siden selve nudlene er vegetariske.

Potetgull. Tro det eller ei - enkelte typer potetgull tilsettes faktisk kjøttekstrakt eller kjøttaroma. Såkalt "baconsvor" er vanligvis heller ikke vegetarisk, enten de er tilsatt aroma eller andre ingredienser fra svinekjøtt.

Smultringer. Som ordet tilsier, stekes dette produktet tradisjonelt i smult, altså dyrefett. Etter hvert har flere produsenter valgt å gå over vegetabilsk fett, noe de i så fall gjerne understreker som et salgsfremmende argument. I motsatt fall kan du gå ut fra at produktet ikke er vegetarisk.

Tyggegummi.
Wrigley's er så vidt Norsk Vegetarforening vet det eneste store merket som alltid er vegetarisk, mens andre produsenter faktisk kan tilsette glycerin fra døde dyr.


Vegetariske ferdigprodukter som ofte inneholder egg

Bakevarer. Spesielt i dessertbakst brukes det ofte egg.

Iskrem. Spesielt de mer "eksklusive" merkene inneholder egg, mens de mer rimelige merkene ikke gjør det.

Saus. Spesielt bearnaisesaus inneholder ofte egg.

Vegetarisk frossenmat / ferdigprodukter. Flere produsenter av slike produkter tilsetter egg som bindemiddel, til irritasjon for veganere og andre som ikke ønsker å spise egg.


Vegetariske ferdigprodukter som ofte inneholder melk

Saus. De fleste ferdigsauser på det norske markedet inneholder melk eller laktose.

Suppeposer o.l. Disse inneholder ofte melk eller laktose. Dersom de ikke gjør det, men bare forutsetter at man selv tilsetter melk, kan man gjerne bruke f.eks. soyamelk som et vegant alternativ.

Vegetarisk frossenmat / ferdigprodukter. Flere produsenter av slike produkter tilsetter melk i produktene sine, noe som gjør dem uegnet for veganere.



Liste: alle artikler om produktstoff.


2 Comments

Å kjøpe nudler med krydder som inneholder kjøttekstrakt, for så å la være å spise det, håper jeg det bare er folk som er vegetarianere av helsemessige årsåker ol som gjør. Alle som er det av hensyn til dyr må heller la være å kjøpe nudlene. Det slaktes jo ikke noen færre dyr av at vi kaster krydderposen i søpla.. :-)

Helt enig med Kine :) Det er som å kjøpe pizza med kjøttdeig, for å så plukke av kjøttbitene før den spises.. Kjøpte en haug med nudler med grønnsakssmak/fyll på en asiatisk butikk her om dagen, er spent på å prøve dem :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.