Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Produkter/omtale >

Bokanmeldelse: The Thrive Diet

Da den profesjonell triatleten Brendan Brazier på slutten av 1980-tallet bestemte seg for gå over til en diett utelukkende basert på plantekost ble han prøvde flere leger å overbevise han om at dette ikke var et smart valg.


AV THOMAS HAMRE
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Legene han konsulterte med mente at det da ikke ville være mulig for Brazier å konkurrere på toppnivå lenger hvis han gikk inn for å bli veganer, noe som på den tiden ble sett på som et veldig ukonvensjonelt kosthold. Også andre idrettsutøvere uttrykte sin skepsis overfor Braziers, men han valgte likevel å gjennomføre omleggingen til en streng vegetarisk diett. Resultatet av hans eksperiment forbløffet idrettsverdene: Brendan Brazier oppnådde stadig bedre sportslige resultater, både i triatlon og i Ultra Maraton, der han i både 2003 og 2006 gikk av med seieren. I 'The Thrive Diet' beskriver han prinsippene bak sitt kosthold samtidig som han gir ernæringsråd og oppskrifter for optimal helse.

Brazier begynte å eksperimentere: kunne et vegansk kosthold kunne hjelpe han å hente seg inn raskere mellom treningsøkter slik at han kunne trene både mer intenst og hyppigere? Hans teorier om hvilke typer mat som ville være mest effektive skulle vise seg å være riktige. Ved å prøve seg frem med basisk mat (mat som bidrar til at kroppen alkaliseres for å få en sunnere pH-balanse) med høyt innhold av vitaminer og mineraler som også var lett fordøyelig, la han grunnlaget for Thrive dietten. Forsøkene tok flere år, og Brazier mener han har utviklet en diett som gir han mer energi, styrke og utholdenhet enn noen gang tidligere i karrieren.

Ernæringsmessig stress er en konsekvens av å spise mat som innholder lite næring og/eller trenger mye energi for å bli fordøyd, og som derfor har en psykologisk effekt tilsvarende andre typer stress En av de største oppdagelsene Brazier gjorde var å finne ut hvilke typer mat som påfører kroppen mest ernæringsmessig.

Thrive-dietten gir mange alternativer til prosessert eller kjemisk behandlet ferdigmat og andre unaturlige matvaner; i tillegg til at man henter seg inn raskere etter fysisk trening med et slik kosthold vil man også oppleve mindre søvnbehov og bedre søvn, økt mental klarhet, bedre immunforsvar og økt energi uten å måtte tilføre kroppen kaffe eller sukker.

Brazier gir over flere kapitler en grundig innføring i hvordan om sammenhengen mellom trening, kosthold og velvære, samtidig som han forklarer hvorfor en diett basert på plantekost er mer miljøvennlig en noe annet kosthold. The Thrive Diet er en godt skrevet bok som har hjulpet mange vegetarianere og veganere med å finne et optimalt kosthold, spesielt for de mest aktive blant oss. Brazier er dyktig til å forklare komplekse ernæringsmessig prinsipper på et enkelt språk, for eksempel når han beskriver forskjellige typer stress og virkningen disse har på vår fysiske og psykiske helse. Boken inneholder mange oppskrifter, det er veldig gunstig at de fleste at disse kan tilbredes som råkost. Det er også en stor fordel at oppskriftene stort sett bruker noen få, lett tilgjengelige ingredienser. Brendan Braziers har brukt mange år på å komme frem til og deretter validere de konklusjonene han deler med de som leser boken, for de av oss som ønsker å oppnå tilsvarende resultater er det bare å lese boken med klare intensjoner!

The Thrive Diet selges bl.a. av Amazon.



Liste: alle artikler om produktstoff.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.