Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Produkter/omtale >

Bokanmeldelse: In Defence of Food: An Eater's Manifesto

Det er ikke ofte at man oppdager bøker om mat med så stor tyngde som In Defence of Food av Michael Pollan!


AV THOMAS HAMRE
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Det er ikke ofte at man oppdager bøker om mat med så stor tyngde som In Defence of Food ('Til matens forsvar' i norsk oversettelse på Versal forlag) av Michael Pollan. Boken er rettet mot alle som lever moderne industrialisert samfunn og tar for seg problematikken som den vestlige diett medfører for vår helse, og hvordan vi kan rive oss løs fra rammene matindustrien sammen med forskere og politikere har prøvd å sette for oss.
    
Hovedfokus for boka er epidemien av kroniske sykdommer som begynte i USA, men som nå er i ferd med å spre seg til resten av verden: overvekt og fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer og mange typer kreft. Michael Pollan er professor i journalistikk ved Berkeley og har skrevet mye om mat og matrelaterte emner de siste årene. 'In Defense of Food' er en naturlig oppfølger til hans forrige bok 'The Omnivore's Dilemma' ('Alteterens dilemma') som ble publisert i 2006, hvor Pollan viste hvordan industrialiseringen av matproduksjonen var direkte relatert til enorme miljø-ødeleggelser.
   
Pollan skriver at siden 70-tallet har vitenskapsfolk og de som markedsfører mat, ofte i en veldig lite helsegunstig allianse, i stadig større grad fortalt oss hva vi skal spise og hva vi ikke skal spise: Ikke spis for mye fett, unngå karbohydrater og så videre. I en noe mindre grad har også regjeringene vært medansvarlige for at tradisjonell mat gradvis har forsvunnet fra menyen på grunn av sine stadige oppdaterte ernæringsguider, regelverk for å merking av mat og kompliserte matpyramider. Sentralt i forhold til kostholdet i USA er markedsføringsbudsjettet til matprodusentene, som i 2008 var på hele 32 milliarder dollar (Nesten 200 milliarder kroner).
   
Pollan referer til dette forholdet mellom matindustri, vitenskap og politikk som et Industrialisert Ernæringskompleks som består av vitenskapsfolk, oftest med gode intensjoner, men med altfor høy andel av feilaktig forskning, som inngår i allianse med markedsførere som er eksepsjonelt motiverte for å utnytte hvert eneste opinionsskifte hva ernæring angår for å selge mest mulig produkter. Sammen med regjeringen i USA har de konstruert en ideologi som Pollan har valgt å kalle 'Nutritionism,' som har overbevist amerikanere om at tre myter er sanne: At næringsstoffene i maten er viktigere enn maten selv; at vi trenger eksperthjelp for å vite hva vi skal spise; og at meningen med å spise er å promotere et snevert helsekonsept.
   
Pollan tar et grundig opprør med denne feilaktige forskningen, og dette er kanskje de viktigste delene i boka. Deretter foreslår han med tre grunnprinsipper for bedre helse: Spis mat, ikke spis for mye, og spis mest planter.
   
Hva folk flest i vesten spiser nå er ikke lenger bare mat, men veldig mye matslignende substanser - ikke spis noe som din oldemor ikke ville kalle mat, er Pollans råd. Mye av vårt problematiske forhold til mat kommer av at vi spiser for mye. Mindre porsjoner, å la vær å spise snacks, å spise til du er 80 prosent (stapp)mett er noen av de måtene vi kan unngå å overspise på.
   
Det vil ta både tid og penger å komme opp med et sunt kosthold, men det er absolutt verdt det, skriver Pollan: Belønningen er stor. Selv om hans tre søstre er vegetarianere spiser Pollan litt kjøtt, men heller som en siderett en som hovedrett. Velg heller planter, skriver han: Det er antagligvis det beste du kan gjøre for å unngå å få kreft og diabetes, for ikke å snakke om hjerte- og karsykdommer.
   
Med sine 200 sider er 'In Defence of Food' en kort og kompakt, men utrolig viktig bok. Den har kommet på det rette tidspunktet; leger og helsepersonell har konstatert at i de delene av verden der folk gir opp sin tradisjonelle kost og går over til den vestlige dietten opplever de den samme epidemien av kroniske sykdommer. Hans mål er å hjelpe folk til å vinne tilbake en sunn helse og at vi skal være lykkelige når vi spiser, og den kritikken Pollan utsetter det vestlige kostholdet for bør virke inspirerende for de fleste leserne, ikke minst de av oss som er vegetarianere.

In Defence of Food: An Eater's Manifesto selges bl.a. av Amazon.


Likte du denne artikkelen fra Vegetarnytt nr. 16? Her på veg-veg.no finner du utvalgte artikler fra bladet, som fås ved å tegne medlemskap i Norsk Vegetarforening eller abonnement.

Neste artikkel i samme temakategori: Forfengelig - helt uten skinn på beina!
En overlevelsesguide til skinnfri skoshopping (del 1)
.
Liste: alle artikler om produktstoff.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.