Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Produkter/omtale >

Grønn galskap - intervju med Aslaug Moi Frøysnes på Viva las Vegis

Vi trasker fra Støletorget ned Steinkjellergaten i øsende Bergensregn, på vei for å møte damen som for mange ble et kjent ansikt da hun i TV 2`s reality-serie "Farmen" kjempet tappert mot at dyra på gården skulle ende opp på tallerkenen til de øvrige deltagerne. I fjor høst satset hun friskt og åpnet (etter det vi vet) Norges aller første "fastfood-restaurant" med en utelukkende vegetarisk meny. Dette var noe vi simpelthen bare måtte se nærmere på!


AV H. SYLTE OG H. BULL-NJAA
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


På veien passerer vi en liten indisk restaurant som annonserer på et stort skilt at her er det "Chicken`n Curry" å få; ikke noe for ekte mannfolk, altså! Og alt regnet er fort glemt idet den friske lysegrønne fasaden glir inn synsfeltet vårt. En diger malt Elvis-figur pryder veggen, og på vinduet lyser ordene "Viva las Vegis" med en stor gul dobbel-v på grønn bunn.

Hmm? Ligner ikke den logoen der mistenkelig på en viss annen gylden "M" på rød bunn? Jo visst gjør den det! To herlige sleivspark til amerikansk populærkultur midt på restaurantens fasade! Vi fryder oss, men grøsser litt også når vi tenker på at amerikanere har en helt annen kultur for å saksøke hverandre enn de vi har.

Innenfor blir vi tatt hjertelig imot av Aslaug Moi Frøysnes, og vi blir umiddelbart både svært avslappet og sultne av de bladgrønne veggene, de smektende Elvis-låtene som smyger seg ut av høytalerne og duften av vegetarburgere som henger i lufta. Restauranten har serveringsdisk og noen få spiseplasser i første etasje, en stor spiseavdeling i etasjen over, bakeri og nistepakkeri! Absolutt alt er grønt, til og med toalettet som er prydet med indiske motiver og som ser ut til å være litt av en opplevelse i seg selv.

Vi setter oss inne i bakeriet sammen med Aslaug for å spørre henne litt om bakgrunnen for denne satsingen som for den jevne nordmann må virke som ren og skjær galskap: en burger-rerstaurant med kjøttfrie burgere!

Hvordan fikk du ideen til å starte en vegetarisk fastfood-restaurant?
- Da jeg var i fjortenårsalderen, innså at hvis jeg spiste kjøtt, spiste jeg hestene som jeg var så glad i. Det hadde jeg i grunn aldri tenkt over før, og det var da jeg ble vegetarianer. Jeg begynte å engasjere meg i ulike dyrevernsorganisasjoner, og hovedårsaken til at jeg i dag er vegetarianer er hensynet til dyra, men også det at vegetarisme er bra både for miljøet og folks helse, og det er vel noen av grunnene til at jeg valgte å satse på dette.

Aslaug Moi FrøysnesAslaug er utdannet kunstner ved Kunstakademiet i Bergen, hvor hun jobbet med et prosjekt om Elvis som en moderne Jesus. På nettet kan vi blant annet lese at "Hun bruker Elvis som en gjennomgangsfigur for å speile media og konsumsamfunnet, religiøsitet og mytedannelse og humor versus seriøsitet." Hun har tidligere også uttalt at hun ser på Elvis som en moderne martyr, en som døde for vårt forbruk. En ikke upassende symbolbruk, når vi vet hvilke konsekvenser kjøttforbruk har for miljøet.

Gjennom "Viva las Vegis" har hun kombinert to av sine store lidenskaper, nemlig Elvis og vegetarmat. Hun sier selv at hun gjennom dette prosjektet har utlevert mye av seg selv, men at hun følte at mye av arbeidet i dyrevernsorganisasjonene dreide seg for mye om en kamp om makt, istedenfor å gjøre noe konkret for dyra, og ville derfor trekke vegetarsaken ned på et grasrotnivå:

- Jeg følte aldri at jeg kom noen vei i de ulike organisasjonene, og følte at det var mye bedre å gjøre noe sånt, og bruke humor fremfor propaganda. Vi kommuniserer med folk, og mitt hovedmål er at vi skal få vanlige folk til å spise vegetarmat, og vise de hvor godt det kan være. Navnet "Viva las Vegis" vil jeg skal uttrykke et "Hurra!" for vegetarmaten. Jeg synes det er et veldig bra navn, kanskje også på en fremtidig kjede, sier Aslaug med et smil.

Du har nå holdt åpent i snart et år; hvordan har responsen vært?
- Den har vært bra, vil jeg si. Folk som kommer innom synes maten er god, og de kommer tilbake. Nå fikk jeg riktig nok en pangstart i og med at jeg har vært en del media for og fikk ekstra mye oppmerksomhet. Besøket var så stort i begynnelsen at vi med den lille kapasiteten kanskje ikke klarte å gi den servicen vi ønsket å gi, så det har nok jevnet seg litt ut etter hvert. Likevel har besøket vært omtrent så godt som vi håpet på.

Utenlandske turister har ofte klaget over vegetarmattilbudet i Norge. Er det mange turister som finner frem til dere?
- Ja, det er det. Vi har jo et skilt nede ved Bryggen, og det leder mange opp hit til oss. I tillegg har vi laget en flyer som vi har liggende hos turistinformasjonen, og vanligvis tar de betalt for tillatelse til å legge ut reklame der nede, men etterspørselen er så stor etter vegetarmat der nede at de ofte ringer og nærmest trygler oss om å fylle på flere brosjyrer. Særlig er det mange amerikanere som kommer innom: det er mange amerikanere som er vegetarianere, og de uttrykker sin frustrasjon over at nesten alt her i landet inneholder kjøtt.

Har dette utviklet seg til å bli en bydelsrestaurant, eller er det også folk fra alle deler av byen som kommer innom?
- Jeg opplever at det er folk fra alle bydeler som besøker oss, men dørstokkmila har nok vært lang for mange. Jeg har pratet med folk som har gått og sett på restauranten nesten i et år før de har turt å stikke innom, men når de først har kommet seg innenfor døra, ser de at det ikke er så farlig likevel, og de kommer gjerne igjen. Noen har riktignok påpekt at jeg må tone ned den sterke grønnfargen, men jeg mener at næring og kunst henger sammen og at det skal være sånn. Inspirasjonen til fargevalget fikk jeg faktisk fra drikken Snapple som det var knallsterke farger på; knallgul og knall rosa. I tillegg fant jeg ut at de var helt naturlige. Kontrasten er stor mellom de knallgrønne plastfatene og plastbegrene og de grove økologiske speltbrødene, så det hender faktisk at folk begynner å le. Dette skal ikke være en stille, traust vegetarrestaurant, men et sted som kombinerer populærkultur og vegetarmat på en ny måte.

Stemmer det at dere også arrangerer barneselskaper her?
- Absolutt. Vi har barneselskaper og voksenselskaper. I barneselskapene serverer vi vegetarpølser og burger med grovt brød og barna ser ut til å like det veldig godt. Vi kan også arrangere "Elvis-aftener" der vi serverer kjøttfri "Elvis-mat." Da bruker vi blant annet vegetarbacon og sånt. Vi kan også ha sightseeing-turer med Elvis-"lookalikes", hvor vi ender opp her etterpå og serverer vegetarmat. I tillegg har vi både vårt eget bakeri som hver morgen baker grove økologiske spelt-pølsebrød og burgerbrød, og vårt eget vegetariske nistepakkeri som er åpent hele året, unntatt i sommersesongen.

Har du fått et inntrykk av hvem det er som besøker restauranten din?
- Det er veldig spredt, både eldre folk, de helt unge og studenter. McDonald's kjører jo et sånt burgertilbud til 20 kroner, så nå har jeg begynt å kjøre det samme tilbudet, og det er veldig populært blant ungdomsskoleelevene som går på skole i nærheten. De begynner å komme i tolvtida, og da lager jeg små smoothies som et alternativ til brusen de får der nede.

Det finnes jo flere ulike typer vegetarianere; har dere et tilbud til alle? Har dere for eksempel en egen veganmeny?
- Nei, det har vi ikke ennå, men vi har planer om å gjøre det. Forst og fremst har målsetningen vår vært å formidle vegetarmat til mannen i gata. Det har jo vært mange veganere innom, og jeg har alltid noe de kan få, men ikke en egen meny. Vi har dagens middag som hver dag tilberedes av vår persiske kokk, og de er stort sett alltid helt vegetabilske.

Vegetar-restautant i Bergen 2005

I det vi tar farvel med Viva las Vegis, står en amerikansk gutt og hans mor foran disken og lurer på hvilken av burgerne som faktisk er helt veganske. Servitøren konfererer med Aslaug og så blir også disse to til slutt fornøyde.

Er du på besøk i Bergen så ta turen innom Viva las Vegis som ligger som et grønt friskt pust i Steinkjellergaten 2 like ovenfor Bryggen i Bergen, og nyt at du endelig kan gå "mainstream" med vegetarmat. Enten du har lyst på et raskt måltid på veien, har glemt matpakka di eller vil nyte dagens middag med et glass vin til, er Viva las Vegis stedet!

Viva las Vegis ble dessverre stengt vinteren 2006/07.



Liste: alle artikler om produktstoff.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.