Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Produkter/omtale >

Fra Vegetarnytt: Harry bekjennelser

Jeg innrømmer det. Jeg har også reist til Sverige for å handle mat. Og det var en suksess!


AV J. OLSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Lenge hadde jeg lest på vegetarforumet om diverse spennende matvarer som ikke kunne skaffes i dette vegetariske u-land, men hos vår söta bror i øst. I påsken fikk jeg endelig sjansen til å ta turen, og som en lykkelig askeladd kunne jeg observeres ved en iskald frysedisk på Nordbysenteret i Svinesund; Jeg fant, se hva jeg fant! Det var quornprodukter i alle fasonger og smaker; pytt i panne med quorn, burgere, farse, tandorikrydrede quornbiter, lasagne med quorn, og ikke minst; de sagnomsnuste quornfiletene! Jeg var i himmelen. Lei av å spise bønner og soyaprodukter, og fortsatt ikke helt vant til tofu, var dette et eldorado. Men ville dette produktet av sopp-protein smake godt? Mang en gang har jeg gått på en smell ved å kjøpe - etter min mening - rare pålegg og posteier av tofu. Klok av skade bestemte jeg meg for å kjøpe litt av hvert. Og hei, der var det Grandiosa med grov bunn og pesto, paier med grønnsaksfyll, store poser med falafel og hvitløkssaus også.

Vel hjemme ble filetene tilberedt etter oppskrift fra Coops svenske nettsider, med kokosmelk, spinat og grønnsaker. Servert med couscous ble det aldeles nydelig! Jeg ble imponert. God konsistens og god smak av løk, hvitløk og chili som jeg hadde stekt med strimlene. Sunt er det også, lite kalorier og fett, og 12 % protein. Nedturen var at jeg bare hadde kjøpt tre poser med fileter. Så fra nå av må det rasjoneres. Å stadig kjøre til Sverige tar tid og er ikke særlig miljøvennlig heller.

Men hvorfor skal det være så vanskelig å være vegetarianer i Norge? Hvorfor finnes ikke tofuburgere, soyamelk, linser og falafel i alle dagligvarebutikker? Og hvorfor ligger vi så langt bak våre naboland? En svensk jente som hadde flyttet til Norge trodde det var en dårlig spøk da jeg fortalte at det ikke finnes f.eks. quorn i Norge. Riktignok har både utvalg og merking av vegetarprodukter bedret seg betraktelig i Norge de siste årene, men likevel fortsetter vegetarisk kosthold å overraske, provosere og misforstås. I Sverige virker det som om vegetarisme er mye mer normalisert. I et svensk treningsblad jeg kjøper, har de alltid oppskrifter på vegetarretter, og de tester quornfileter mot kyllingfileter, og fløteis mot tofuis. Sistnevnte vant suverent i testen.

Jeg syns det er synd at man må ha total oversikt over alle spesialbutikker og innvandrerbutikker for å kunne ha et moderne vegetarisk kosthold. Både miljøet og folkehelsa vil tjene på at vi spiser mindre kjøtt og mer vegetarisk. Dette er argumenter man stadig leser fra miljørapporter, aviser og oppegående ukeblader, og som kanskje flere folk vil ta til seg enn fokuset på dyrevern. Men da må vi få flere produkter på markedet og ut i de store og små butikkene. Noen må følge opp den økte etterspørselen etter sunn og miljøvennlig mat! Ryktet skal ha det til at vi får produkter av quorn til Norge i år. Vi får krysse fingrene, og i mellomtiden fortelle venner og kjente om vegetarmatens fordeler, og overtale produsenter og butikker til å gi oss et bedre og mer tilgjengelig utvalg.



Liste: alle artikler om produktstoff.


2 Comments

quorn finnes i norge...ica supermarked og meny tror jeg

Det har du rett i panini. Denne artikkelen ble skrevet før Quorn ble lansert på det norske markedet :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.