Du er her: Vegetarnytt > Tidligere utgaver >

Vegetarnytt: Utvalgte artikler fra nummer 1 til 9

Artikler fra det norske bladet med fakta om temaene vegetarianisme og veganisme. Dybdestoff og info om helse, miljø, oppskrifter og livsstil.


 Angående "Melkeveien": veganisme er en vei... (fra Vegetarnytt nr 9)
Det har foregått en liten debatt rundt temaet veganisme, og mange lakto-ovo-vegetarianere syntes vel at vegandebatten har vært litt for langt fremme i Vegetarnytt ett par ganger. Jeg er ikke enig.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Veganisme )

 En kommentar til "Melkeveien" (fra Vegetarnytt nr 8)
Ovennevnte artikkel, som er et utdrag fra Mark Matthew Braunsteins bok "Radical Vegetarianism", sto på trykk i forrige utgave av Vegetarnytt. Det har kommet noen reaksjoner til redaksjonen på denne artikkelen, og ettersom det var undertegnede som oversatte den, vil jeg gjerne få komme med noen kommentarer.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Veganisme )

 Korreks til "Melkeveien" (fra Vegetarnytt nr 8)
Jeg vil bare få lov til å kommentere en liten sak angående "Melkeveien"...
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Veganisme )

 Melkeveien: Om radikal vegetarisme (fra Vegetarnytt nr 7)
Det er i den vestlige del av verden at man finner både de høyeste og mest solide gudshusene, de mektigste og mest ødeleggende krigsskipene og de største og mest effektive slakteriene.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Veganisme )

 Matkultur og vegankost (fra Vegetarnytt nr 4)
Alle må spise og drikke for å overleve. Ulike livsformer velger forskjellig mat. En del spiser plantemat, andre spiser levende vesener. Mennesker anser seg for å være altetere, og spiser både vegetabilsk og animalsk mat.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Veganisme )

 Kjødelig lyst? (fra Vegetarnytt nr 4)
Opp gjennom tidene har en lang rekke fremtredende personligheter påpekt tallrike fordeler ved et vegetarisk kosthold. Matvaner har mye å si for både helse, samfunn og miljø. Men kan det trekkes paralleller mellom krig og slakt av dyr?
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Etikk og religion )

 Fruktarianerne velger den fruktbare veien (fra Vegetarnytt nr 4)
Er du av den oppfatning at det å leve vegansk er radikalt? Det finnes noe som er enda mer "sært", nemlig å leve som fruktarianer!
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Råkost / rawfood )

 Om rovdyret mennesket og balansen i naturen (fra Vegetarnytt nr 8)
Jeg vil i denne artikkelen søke etter sammenhenger og forskjeller mellom en form for vegetarianisme (etisk begrunnet vegetarisme) og en form for miljøvern (dyp-økologi).
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Miljø )

 Kugalskap og annen galskap... (fra Vegetarnytt nr 7)
Britene har drevet kuene sine til vanvidd. Hvordan kunne det skje?
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Etikk og religion )

 Gandhis matvaner (fra Vegetarnytt nr 8)
Det er ingen hemmelighet at Mohandas Karamchand Gandhi, den indiske ikkevoldsaktivisten, var vegetarianer. Mindre kjent er kanskje hvor viktig det var for ham.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Etikk og religion )

 BSE (Kugalskap) - sannheten bak mytene (fra Vegetarnytt nr 7)
Kugalskap eller "Bovine Spongiform Encephalopathy" (BSE) er en smittsom og uhelbredelig sykdom som langsomt angriper hjernen og sentralnervesystemet hos kyr. BSE er ikke noe nytt fenomen og er ikke innskrenket til kyr.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Dyrs rettigheter )

 Vegetarkokk med visjoner (fra Vegetarnytt nr 7)
I løpet av en uke laget han mat for 100.000 personer. Etter å ha jobbet som kokk i tre verdensdeler, har Parashara Muni slått seg ned i Oslo.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Produktstoff )

 Vegetarisme og vedensreligionene (fra Vegetarnytt nr 4)
Er det en sammenheng mellom hva vi tror på og hva vi spiser? I dette radiointervjuet forteller religionsviteren og forfatteren Steven Rosen hvordan vegetarisme praktiseres i ulike religioner.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Etikk og religion )

 Mat for verden (fra Vegetarnytt nr 9)
Det er en kjennsgjerning at en tilnærming mot universell vegetarisme er et nødvendig steg om man skal klare å brødfø den raskt voksende menneskeheten. Likevel kommer det nå faretruende signaler om at utviklingslandene er i ferd med å ta etter de rikere deler av verdens eksempel ved å øke kjøttforbruket.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Miljø )

 Konsekvensene av å spise kjøtt (fra Vegetarnytt nr 6)
Sigrid de Leo, tidligere sekretær i Den Europeiske Vegetarunionen, har samlet en del statistikk om ulikheter mellom animalsk og vegetabilsk kosthold. Her følger et utdrag av hennes studium.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Miljø )

 Kjøttbransjens frykt (fra Vegetarnytt nr 6)
Tirsdag 26.9.1996: På forsiden av avisen Nationen er det er bilde av to vegetarianere, en av dem representerer Norsk Vegetarforening. Inne i avisen er det et svært positivt helsidesoppslag om vegetarbølgen blant ungdom over hele Europa. Tre dager senere: Vegetarsaken er på forsiden av Nationen igjen, men denne gangen er det Marit Dotterud fra Opplysningskontoret for kjøtt som får ytre seg. Og da blir overskriften "Kjøttbransjen frykter vegetarianer-bølge".
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Kritikk av vegetarisme )

 De kjemper for livet (fra Vegetarnytt nr 8)
Speakers Corner, London 1997: 300 dyrevernere og en del medbragte dyr er samlet til en demonstrasjon mot rituelle slaktemetoder. En scene er rigget til med basis i VIVA!s kampanjebil. På den provisoriske scenen står showets stjerne, VIVA!s grunnlegger og leder Juliet Gellatley.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Dyrs rettigheter )

 Ni innvendinger mot vegetarisme (fra Vegetarnytt nr 8)
Hvilke motargumenter og innvendinger finnes mot det å leve vegetarisk? Her ser vi på ni etisk-moralske problemstillinger.
( Fra Vegetarnytt nr. 1-9 - tema: Kritikk av vegetarisme )

Se også:
- Oversikt over alle utgavene av bladet.
- Oversikt over alle temaene bladet dekker.
- Fakta om Vegetarnytt.
- Bladets utgivelsesplan.


I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.