Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

Vegetarisk julemat

Har du lyst til å gjøre noe annerledes denne julen? Vil du skape lettere furore hjemme med god samvittighet, bryte gamle tradisjoner med gode argumenter? Forsøk i så fall vegetarisk julemat!


Det er ved julefeiringen samfunnets kommersialisering når sitt toppunkt. Alle som har jobbet i butikk vet hvilken måned omsetningen er høyest: desember. Ikke overraskende er det nettopp i denne måneden nordmenn setter til livs flest dyr. Det som en gang var en høytid ladet med religiøse og sosiale verdier, har blitt årets kjøpefest. Og den er, bokstavelig talt, husdyrenes grav.

Julen er uløselig knyttet til mat - pepperkaker og klementiner er antakelig noe av det første vi assosierer med julefeiring, etter selve julemiddagen. Sistnevnte kan fort vise seg å bli til en hodepine for de som vil holde seg unna kjøtt og fisk også i juletiden.

For hva er vel en større hodepine for mor og far og de andre der hjemme enn at deres kjære ikke en gang på juleaften vil være med og spise 'vanlig' mat, at man også på denne dagen gjør måltidet til en bevisst handling? Her er mat mer enn bare personlig valg, etikk og økologi: det er også en kulturell og sosial faktor. Når du motsetter deg å spise kjøtt, innbiller folk seg fort at du stiller deg utenfor et slags bord-fellesskap, der midtpunktet selvfølgelig er måltidet. Spiser du ikke det 'vanlige', må du forklare deg, nærmest unnskylde deg.

Men også på et annet område kan den vegetariske julemiddagen være en utfordring. Julemat skal nemlig være noe helt spesielt, sofistikert og godt. Grønnsakssuppe og grønn salat er liksom ikke det helt store den 24.desember. Her gjelder det å tenke originalt.

Stikkordet for en vellykket jul er planlegging. Som i så mange andre situasjoner kan internett her være til stor nytte. Alternativt kan du besøke et bibliotek eller en bokhandel, og kikke i de vegetariske kokebøkene du finner der - det er antakelig mange å velge mellom! Her finner du lekre bilder og mer eller mindre vanskelige oppskrifter, som du helst burde prøve deg på en gang eller to før den store dagen, slik at alt går som det skal. Prøv å tenke deg hva som ville vært godt ved siden av, både av drikke og annet tilbehør, og sørg for å ha alle de nødvendige ingrediensene tilgjengelig i god tid på forhånd.

Etter hvert som vi har rukket å bli over 30 millioner vegetarianere i Vesten (og over 100.000 i Norge) har det dukket opp en del forskjellige vegetariske juleretter - et par av de enkleste finner du på denne nettsiden, noen litt mer sofistikertei de bedre vegetarkokebøkene. Selvfølgelig du ikke lage en "julerett" - det viktigste er at du eksperimenterer og finner fram til nettopp det du er glad i. Et godt tips er å sjekke utvalget i innvandrerbutikker og helsekostforretninger, som har mye godt og eksotisk du ikke akkurat finner hos Rema. Dessuten kan man selvfølgelig hente inspirasjon og ideer fra en av vegetarrestaurantene rundt om i landet, eller et annet sted som er kjent for god vegetarmat.

Til sist: Vegetarisk jul er morsomt! Det er ikke noe som å vende tilbake til hverdagslivet i begynnelsen av januar uten å slippe å ha dårlig samvittighet for ekstra kroppsvekt, døde sauer, kalkuner og griser, og dessuten vite at man turte å gjøre noe annerledes, noe man kan være stolt av. Det går an å føre krig med kniv og gaffel!

Artikkelen er skrevet av Pål W. Thorbjørnsen i 1993 og bearbeidet i 2006.Likte du denne artikkelen fra Vegetarnytt nr. 12? Her på veg-veg.no finner du utvalgte artikler fra bladet, som fås ved å tegne medlemskap i Norsk Vegetarforening eller abonnement.

Neste artikkel i samme temakategori: Juletid - til glede og besvær.
Liste: alle artikler om mat.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.