Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

Vegetarisk grillfest

Nå er sommeren her, og det passer bra å åpne med tips og oppskrifter til grillfesten. Trikset er å ha spennende og fristende mat som alle vil smake på.


 Prøv å gjøre det enkelt, og forbered helst litt før du kommer. Ta med litt ekstra mat i tilfelle folk vil smake. Du kan lage ett eller flere av forslagene nedenfor.

Hvis folk spør hva du spiser eller lager, si fylte pitabrød, gourmetburgere, osv. - ikke bare fokuser på at det er vegetarmat. Hvis folk er nysgjerrige, la dem smake! Fortell at det er godt, lett å lage og sunt. Hvis du blir spurt om hvorfor du er vegetarianer, prøv å fatte deg i korthet. De fleste som spør er egentlig ikke klar for lange utgreiinger, og hvis en blir for bombastisk, slår det bare tilbake på en selv. Når folk føler seg truffet inntar de gjerne en angrep- eller forsvarsposisjon, og da vil de ikke høre på fornuftige argumenter. Min mening er derfor at du ikke bør begynne å fortelle om kyllingenes grusomme skjebne når folk spiser nettopp det.

Vegetarianere har ulike grunner for sitt valg. Jeg svarer gjerne at jeg ikke liker hvordan dyr behandles, jeg trenger ikke kjøtt, og at det er veldig ressurskrevende. Hvis folk spør mer utover det, så forteller jeg mer. På en side skulle jeg gjerne fortalt alle alt, men jeg tror mer på den tilnærmingen der man gjør folk kjent med tankegangen og maten. På den måten kan en bidra til å starte noen tankeprosesser hos dem.

Reaksjoner jeg mottok på den forrige grillfesten jeg var på, var:
- Å, hva er det, det så mye bedre ut enn min mat! (Mine grillspyd sammenliknet med noen kyllingspyd).
- Hvor har du kjøpt de bollene, de var gooode! (Gourmetbollene, som hun i lang tid etterpå lette etter i butikkene).
- Kan jeg komme på middag til deg snart? (Kompis av samboeren min).

Med andre ord: Ikke si at min gode mat ikke virket! Jeg omvendte ingen på flekken, men sannsynligvis er de mer positivt innstilt og nysgjerrige på mat uten kjøtt nå enn tidligere.


Mine grillmattips:

Gourmetburgere eller pølser. Ha med gode rundstykker eller burger/pølsebrød, litt grønnsaker som tomat, løk og salat til burgere. Lag hvitløkdressing av økologisk rømme, knust hvitløk, ½ ts sukker, salt, pepper og persille, eller bruk ketsjup.

Maiskolber: enkelt og godt - grill og ha på smør og salt.

Grillspyd med gourmetboller, biter av pølse, rød og grønn paprika, squash, maiskolbe i biter. Du kan også bruke tofuterninger eller biter av quorn som du marinerer først. Grillspydene kan gjerne legges i vann i mellomtiden slik at de ikke tar fyr på grillen.

Tre bitene på spydet, og pensle på en ferdig vegetarisk marinade fra butikken, eller grillolje, eller lag din egen marinade med litt olje, soya, grønne krydder og/eller litt chili. Det beste er om det kan stå en time eller mer for å trekke inn smak. Tørk av spydene litt så det ikke renner marinade når du skal grille dem.

Bakt potet med urtesmør og mais. Poteter kan ta ½-1 time, avhengig av størrelse og hvor varm grillen er. Grilltiden kan kortes ned ved å forhåndsbake poteter i ovn (eller mikro'en om du foretrekker det) først. Skjær et kryss i poteten, legg i en teskje eller spiseskje kryddersmør, pakk inn i et lag folie og bak på grillen. Kan legges blant glørne hvis det ikke er flammer og rødglødende.

Bakte grønnsaker: Biter av for eksempel paprika, løk, squash, sjampinjong, søtpotet puttes i serveringsstore porsjoner i folie. Lag en blanding av oliven-, solsikke- eller rapsolje, knust hvitløk, pepper, salt og gjerne noe grønt krydder, hell litt over hver blanding, og legg på grillen. Passer bra til ris, bakt potet, grillspyd eller burgere.

Fylt pitabrød, som pakkes i folie og legges på grillen. Kan fylles med falafel og bakte grønnsaker, eller kald salat. Eller bønner, mais og økologisk ost, eller bare bakte grønnsaker og en dressing.

Av Jeanette Olsen.

 

Klar for sommermat under åpen himmel? Du finner flere andre gode tips og artikler i Norsk Vegetarforenings grillguide.Liste: alle artikler om mat.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.