Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

Ribba for julemat?

Juletradisjoner… mandariner, pepperkaker, juletre, presanger, nøtter og julegodteri. Også juleribba da, eller pinnekjøttet. Nei, lutefisk! Ja en av de, det må man hvertfall ha på julaften og på julebordet?


AV M. B. HANSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Om man har vært vegetarianer en stund har man nok fått spørsmålet "ja, men hva spiser du på julaften da?", som om det skulle være umulig å ha en god juletid uten den ribba. "Også ribbe som er så godt da..."

Heldigvis finnes det store matgleder i den vegetariske juletiden også. De fleste velger ofte å lage noe som passer til julemat-tilbehøret, som surkål, tyttebær, poteter, rødkål, kokte grønnsaker osv., mens andre lager sin favoritt-vegetarrett og nyter det på den tradisjonsrike dagen. Om du vil lage noe som passer til tilbehøret er det en del ting du kan velge mellom.

Mange spiser nøttestek, som er en slags "biff" som er basert på nøtter. Dette kan du ganske enkelt lage selv ved for eksempel å følge oppskriften som følger i slutten av artikkelen. Dersom du vil ha en enklere variant av denne, finnes det i en del helsekostforetninger ferdige blandinger til nøttestek, som du enkelt kan blande med vann og steke i medfølgende form i ovnen.

Medisterkakene kan du erstatte med soyakjøttboller. eller du kan lage dine egne veganske kjøttkaker ved å bruke for eksempel frossen soya"Mince" som brukes som kjøttdeig, og så følger man en vanlig oppskrift på kjøttkaker. Her kan det være lurt å ha i litt ekstra "bindemiddel", som for eksempel potetmel. Da holder det seg sammen litt bedre.

Flere helsekostbutikker selger produkter av merket Viana. Her finnes både snitsler, "kjøttstykker", "biff", pølser, burgere og mye mye mer. Dette kan være en flott julemiddag med det rette tilbehøret. Her føler oppskrift på to varianter av nøttestek, med ønske om en riktig god jul:


Nøttestek
En av de virkelig klassiske "festrettene" som enkelte ville plassert ved siden av vegetarianer i ordboken.

200 gr. nøtter, hakket
100 gr. Brødsmuler
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, hakket
1 ss. Olje
2 ss. Soyamel
1 ts. Krydderblanding
1 ts. Grønnsaksbuljong
1 1/2 dl. kokende vann
salt og pepper

Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.


Cashew-nøttestek
Denne nøttestekvarianten inneholder også en del grønnsaker, samt bokhvete og råris som forhøyner næringsinnholdet betraktelig. Smaken er ganske nøytral, så du må gjerne prøve deg frem med litt forskjellige krydder og hvitløk om du ønsker en mer smaksrik utgave.

100 gr. Cashewnøtter
1 dl. Bokhvete
1 dl. råris - kokes i 1 time
2-3 kokte poteter
1 kokt pastinakk eller sellerirot
3 ss. hakket persille
1/2 ss. Havsalt

Cashewnøttene og pastinakk eller sellerirot males. Alt blandes sammen. Smak til med salt, og bak retten i en smurt og strødd form på 225 grader i ca. 30 min.

(Les mer om vegetariansk julemat og juletradisjoner i Juleguiden)Liste: alle artikler om mat.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.