Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

O' jul med din glede? Kunsten å lykkes med sin første jul som veggis

For kanskje de aller fleste av oss vegetarianere og veganere vekker julefeiringen litt blandede følelser. Det å for eksempel sitte sammen med resten av familien som fråtser innpå med kjøtt, fisk og det hele kan være en real prøvelse. Noen kan oppleve å miste appetitten, føle seg uvel eller bare annerledes.


AV VILJE BECH
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening.


Ubehagelige diskusjoner kan lett oppstå og det som skulle være en hyggelig stund ender opp som ikke fult så hyggelig. Desverre kjenner nok mange seg igjen i akkurat disse tingene. Som ung nybegynner spør man kanskje: Finnes det egentlig noen god løsning?

Det er jammen ikke bare lett, men samtidig gjelder det helt klart å ikke ta sorgene på forskudd! Man kommer langt med en positiv innstilling fra begge parter. Noe som kan være lurt å huske er at svært mange mennesker er tett bundet opp mot sine tradisjoner og har klare forestillinger om hvordan både det ene og det andre absolutt skal være. Spesielt litt eldre familiemedlemmer har en tendens til å bli satt ut når ting ikke er helt 100% slik de hadde forestilt seg. Det å «plutselig» skulle få en eller flere veganere eller vegetarianere i familien kan være nok til å vippe enkelte av pinnen.

Julefeiring er for de aller fleste av oss den mest tradisjonspregede høytiden av dem alle og dermed også den hvor flest ting kan gå «galt». Dette er kanskje ikke tiden for å provosere tilbake selv om man dessverre lett kan føle seg provosert av folk som ikke kan eller vil akseptere valgene dine. Spar heller kruttet til etter nyttår, sjansen for å påvirke andre i hverdagen er langt større og dagene langt flere!

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan man burde løse eventuelle problemer som måtte dukke opp underveis, men det fins visse ting man kan gjøre for å bedre sin egen situasjon og dermed andres slik at feiringen blir hyggeligst mulig for alle:

Snakk sammen
Legg frem dine synspunkter, prøv å forklar hvordan du føler det og la de andre snakke ut om hvordan de opplever det. Vær ærlig uten å gå til angrep/forsvar. Gjennom en god dialog er det lettere å forstå hverandre og dermed vise hensyn. Uten hensyn vil det nok aldri bli en hyggelig middag uansett.

Engasjer deg!
Ta grep om din egen situasjon. Man kan ikke forvente at andre automatisk tilrettelegger for deg uten at du gjør en innsats selv. Det er en hel del du kan gjøre som er med på å lage god stemning både for deg selv og andre.

Et par eksempler som kan fungere bra:
- Bak en vegankake til kaffen. Server den som om det var en «normal» kake, høst inn komplimentene og fortell dem at den faktisk var bakt uten egg og melk. 1-0 til deg!

- Kjøp inn ferdig marsipan (det finnes flere veganske utgaver i dagligvarebutikkene ) og dronningsjokolade. Rull ut kuler og div figurer, dypp dem i smeltet sjokolade -så fremt en liker marsipan er de vanskelig å motstå!

- Prøv også mandelstenger (du finner oppskriften nedenfor). Plasser deretter biter på strategiske steder hvor folk oppholder seg. Så er det bare å vente på at noen uvitende går i fella og plutselig koser seg med godis som faktisk smaker godt, selv om det er laget av en veganer - skrekk og gru! Når du først er i gang lager du kjapt en ladning konfektkuler (se oppskrift nedenfor), ingen kommer til å tenke over at det er vegan og du vinner nok en gang!

- Foreslå f.eks. at du kan ta ansvar for en kjøttfri middag i jula. Skulle det bli helt ramaskrik kan situasjonen fort reddes om skeptikerene får lov å ha litt pølse eller noe annet på lur i kjøleskapet (om de ikke skulle bli «mette»/like maten eller hva nå enn undskyldningen måtte være). Kampen trenger ikke være tapt av den grunn, stort sett blir folk positivt overasket så lenge de ikke får servert en salat bestående av kinakål og tomatbåter. Dessuten er det slettes ikke sikkert at de gidder å varme pølsene eller hva det måtte være når alt kommer til alt. Utspekulert men hensynsfull kan være passende stikkord her.

- Delta i planleggingen av matinnkjøp og den slags, på den måten har du større mulighet til inflytelse, og det kan dessuten være ganske morsomt! Husk at folk flest som ikke er vant til å se etter mat som ikke inneholder kjøtt i bunn og grunn bare er usikre og tildels nysgjerrige (selv om de ikke alltid viser det).

-Foreslå å samslå tilbehøret. Der det eventuelt brukes margarin og/eller melk er det enkelt å bytte det ut med et alternativ som passer for alle. Hva med å lage noe nytt og spennende? Her er det lurt å ha snakket sammen på forhånd og blitt enige om å møtes et sted på halvveien. Resultatet er enkelt, du skiller deg ikke spesielt mye ut, tradisjoner blir ivaretatt og du slipper å lage et helt unikt måltid til deg selv (med mindre du faktisk ønsker det).

Ok å skille seg ut, eller burde man trå varsomt?
Når man først befinner seg i den situasjonen at man spiser annerledes mat enn flertallet i en forsamling er det klart man skiller seg ut. Noe som selvsagt både kan være positivt og negativt, alt etter hvordan innstilling man har. Det som kanskje virker best for alle parter er om du fokuserer på likhetene i stedet for å spille videre på eventuelle fordommer: Tenk på alt du faktisk kan spise, fremfor det du ikke spiser.

Uvitende ikke-veganere har en lei tendens til å bare tenke på salatblader, men virkeligheten er jo alt annet. Bevis det uten å gjøre et stort nummer ut av det. Skulle det eksistere fordommer ved middagsbordet blir de straks konfrontert og avkreftet uten at du trenger å anstrenge deg spesielt for det. Det beste er jo å observere ansiktsuttrykk og glede seg over kommentarer i etterkant, hvor enkelte kan få behov for å «unnskylde seg» eller snakke om den spennende maten.

Husk dessuten på at om det ikke er en big deal for deg (at du spiser litt annerledes) er det neppe en big deal for andre heller.

Kjøttlukt og den slags...
Om du blir dårlig/frastøtt av påtrengende kjøttlukt så er det som kjent vanskelig å unngå totalt om du først skal spise sammen med med mennesker som koser seg med dyr på tallerkenen. Logisk nok. Men, det er selvsagt muligheter å minimere det litt. Slipp f.eks. gjerne inn litt frisk luft før man setter seg til bords. Om mulig, sett deg lengst unna kjøttfatet, det hjelper litt om du virkelig ikke kan fordra en slik situasjon.

Har du mulighet til å lage maten din (f.eks nøttesteik) i et annet kjøkken hjelper det mye dersom du opplever dette som et akutt problem. Har du ikke det er det lurt å lage maten før noen andre setter i gang med ribba (eller hva det måtte være), slik at du kan oppholde deg et annet sted mens det hele foregår.

Nøttesteik er ypperlig å lage i forveien og vil bare bli mer smakfull etter en dag i kjøleskap. Stek opp skiver i en panne like før servering.

Generelt sett er det lurt å være så taktisk som mulig i forhold til det du har tenkt å spise. Tilberedes det kjøtt/fisk på komfyren, så lag noe i ovnen og motsatt. Det er liksom ikke så veldig kult om det står bacon og freser i en panne og du steker tofu i en annen to centimeter unna! Igjen, det å være aktiv og tenke annerledes er kanskje det lureste du kan gjøre.

Til sist er det bare å ønske dere alle en god feriring! Med gjensidig hensyn til hverandre og litt engasjement er det utrolig hvor langt man kan komme. Håper samtidig at disse rådene kan være til hjelp og motivsasjon for flest mulig!

Vi har en lang rekke oppskrifter på vegetarisk julemat, og da i all hovedsak vegansk julemat. Til denne artikkelen er disse spesielt relevante:

Seitanpølser i julevennlig utgave

Kokossorbet

Mandelstenger

Ovnsbakte rødbeter

Rødkålsalat med ruccola
Liste: alle artikler om mat.


3 Comments

Hei:) denne siden er utrolig innholdsrik! Men jeg lurer på i juleselskaper og sånt, blir det ansett som uhøffelig å ha med egen mat? Å bare spise tilbehøret, blir jo ganske kjedelig når det er jul...

Hei. Godt poeng at det å ta med mat kan være annerledes. Men det blir jo en vegetarisk jul uansett de første gangene. Å tenke ordentlig gjennom ting selv så man er komfortabel med valgene sine, og å forklare på en vennlig, tydelig og forståelsesfull måte til verten, og kanskje alliere seg litt med andre gjester er antakelig den beste måten å få det som er litt vrient til å bli litt mindre vrient :)

Jeg har enda ikke hatt min første vegetariske jul, men er ganske spent. Skal feire den med en tradisjonsrik familie bestående av en sauebonde. Sauen slakter de selv og kjøtt er en viktig del av kostholdet dems. Forventer derfor en del rare blikk når det kommer til maten min.

Angående det å ta med seg mat, vil jeg ikke anse det som uhøflig. De vil nok heller oppfatte deg som kresen og litt småfrekk om du ikke tar med noe. Ingen ønsker jo at du skal sitte der å pirke i din kjedelige julemat! Lag din egen mat, i rikelig porsjon slik at du kan dele om noen ønsker å smake. Baker du en kake i tillegg så blir nok det satt pris på, og da er det hvertfall ikke uhøflig! :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.