Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

Juletid - til glede og besvær

Julen er for mange en stressende, men også veldig gledesbetont høytid. Vi liker julestresset på en helt annen måte enn mye annet stress, da det leder oss frem til en dag mange av oss syns er veldig koselig.


AV M. BØE-HANSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 

Men juletiden er også mye mer. Som vegetarianer syntes jeg julen (og kanskje hele desember) ofte virker som kjøtt-eternes måned og høytid.

Det er få perioder i året da folk er mindre mottakelig for å høre om vegetarmat enn rundt jul. Her i Bergen ser jo alle så frem til pinnekjøttet at alt annet kan virke uvesentlig. Det er nesten som om man får et blikk som sier: stakkars deg, får du ikke lov å spise pinnekjøtt du da. Eller: men hva gjor du på julaften da?

Når man da begynner å snakke om nøttestek og annen god vegetarisk julemat, ser man at folk nesten ikke kan tro sine egne ører - for det er liksom ikke "fullverdig" julemat. Noen lirer av seg noen ord om at "ja, det høres spennende ut," uten at det klinger helt sant.

Det er også i denne måneden man er "pålagt" å sitte og høre pliktoppfyllende til småprat om hvorvidt kjøttet er riktig tilberedt, for mye saltet, for tørt osv, uten at man har lov til å lage noen grimaser eller gi utrykk for at man ikke syntes denne samtalen var noe særlig. Jeg føler at venner og kollegaer kan syns det er sært, men også litt spennende, at jeg er vegetarianer. Men dersom jeg hadde gjort eller sagt noe som kunne spolert gleden over pinnekjøttet deres, da hadde jeg vært "ond" og en "avviker" som ingen ville sittet ved siden av på julebordet. Så derfor er man pålagt å sitte der å diskutere hvordan kjøttet ser ut, hvordan det er tilberedt og så videre.

Jeg leste på NRK tekst-TV at julen med julebordtradisjonene var en veldig vanskelig tid for flere innvandrere og ikke-kristne. Det største problemet var når jobben skulle på julebord. Det er en viss forventning til hva man spiser på julebordet, hvor mye man drikker og hvordan man oppfører seg. Undersøkelsen viste at flere spiste svinekjøtt og drakk alkohol for å passe inn, og slet etterpå med skyldfølelse ovenfor sin religion, venner og familie. Men de følte at hvis de valgte å ikke drikke alkohol og spise samme mat som de andre, ble kulturskillet så stort at det ble ubehagelig, og de følte seg utenfor og ensomme i forsamlingen.

Det viste seg også at mange så på juletiden som en stor belastning, som noe de gruet seg til. Som vegetarianer kan jeg godt forstå denne følelsen av å ikke ville være den som alltid skiller seg ut, og lager "problemer" for jobben og de på kjøkkenet med å kreve "særbehandling". Det hadde vært greit å kun få være kollega og venn av og til, nyte kvelden og slappe av. Jeg har hørt om folk som har vært vegetarianere i over ti år, som av og til er fristet til å tvinge i seg kjøtt når de er ute med kollegaer for å gjøre det lettere. Heldigvis har jeg ikke selv måttet gå så langt.

Dette innlegget høres kanskje pessimistisk ut i disse glade juletider, men det var ikke ment slik. Jeg tror det er viktig å kunne ta opp at det ikke alltid er bare fryd og gammen å leve på tvers av det normale i samfunnet, selv om det i perioder er vanskelig. Det er jo nettopp derfor det er så viktig å dele erfaringer og få ut alle de fæle opplevelsene man kan ha på julebord.

Det hadde vært veldig bra om spisestedene som har julebord kunne begynt å lage vegetariske julemat-alternativer - for det er viktig også for oss vegetarianere å kunne forbinde julen med god mat som vi gleder oss til å spise hele året. Så kan vi sammen sitte og diskutere om nøttesteken var for tørr, om det var for mye eller lite salt, og komme med utsagn som at hadde jeg laget den ville det vært mye, mye bedre. Da hadde vi sklidd rett inn! Kanskje vi i foreningen kunne laget en vegetarisk julemat-brosjyre som kunne sendes rundt?

Av Magnhild Hansen, Norsk Vegetarforening BergenListe: alle artikler om mat.


I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.