Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Mat og matlaging >

Grønt lys for grill

Det virker som om sommeren lokker frem en liten ”veggis” i de fleste; Grønnsaksbodene i gatene blir mer synlige og fruktene glitrer i sollyset. De ferske og saftige gulrotbuntene og de lyse og innbydende nypotetene lokker frem sansene til det sommerblide folk.


De deilige vår- og sommerkveldene er det likevel pølsene og kotelettene som opptar den største delen av tallerkenene rundt grillen. Det er nok ikke så rart, ettersom kulturen og vanene i landet vårt har gjort at vi tenker pølser, koteletter og burgere synonymt med ordet grillmat.

Heldigvis for både gris og storfe er det flere som velger den grønne vei og lar tallerkenene bugne av friske grønnsaker, vegetariske grillspydd, vegetariske pølser, soyaburgere, marinerte grillbakte grønnsaker, bakte poteter, forskjellige salater, marinert og grillet tofu, grønnsaksburgere, falafler og alt det deilige man kan finne av vegetarisk grillmat. For ikke å snakke om den gode smaken, er det godt å tenke på at man ved å spise slik deilig grillmat gjør sin egen kropp og helse fornøyd og at man samtidig er miljø- og dyrevennlig.

Alternativ til typisk grillmat
Noen vegetarianere synes det er best å spise mat som ligner den de som spiser kjøtt-grillmat spiser. Mange synes dette er lettere rett og slett fordi de da viser at joda, vi kan spise pølser og burgere vi også, og med ett er vi ikke så "annerledes" likevel.

Det finnes flere vegetariske og veganske alternativer å velge mellom i grillsesongen. De fleste helsekostbutikker selger både vegetariske og veganske pølser og burgere. En del større matbutikker, som for eksempel Meny og Ultra selger også slike vegetariske alternativer. Det finnes pølser til å ha i fryseren, i kjøleskapet og på hermetikk. Mange av vegetaralternativene er basert på soya, men det finnes også rene grønnsaksburgere om man foretrekker det.

Hvis det frister med en tur til Sverige, og etterhvert også stadig flere butikker i Norge, finner man i matbutikkene der også Quorn-produkter som er basert på proteiner fra sopp og som ikke inneholder soya. Disse produktene inneholder som regel egg. I Quorn-serien finnes det filèer, burgere, kyllinglignende "biter" og mye annet som sikkert kan fungere godt på grillen.

Vegetarianere kan som regel spise det samme tilbehøret som andre, med lomper, potetsalat, salat osv. Veganere kan lage sin egen potetsalat ved å følge en vanlig oppskrift og bytte ut rømmen og majonesen med veganske alternativer til dette.
 
Grillspydd er også noe mange vegetarianere koser seg med i grillsesongen. Her står man fritt til å velge sine favorittgrønnsaker og tre på spiddet. Man kan også putte på fersk eller stekt tofu, gourmetboller (vegetariske kjøttboller), vegetariske/veganske pølsebiter. Flere av de ferdiglagede grilloljene/marineringsoljene som man får kjøpt i vanlige matbutikker er vegetariske og veganske. disse kan være en enkel og grei måte å få forandring i smaker og piffe opp både grillspydd, tofu og burgere; det er bare å pensle på.

Sommermat ved siden av grillen
Ikke alle vegetarianere er like begeistret for pølser og burgere og ønsker et annet alternativ til god sommermat, som også kan nytes sammen med andre som griller. Enkelte ganger må man kanskje bruke en grill hvor det ligger koteletter eller andre kjøttprodukter man ikke ønsker at skal være i kontakt med sin egen vegetarmat. Da kan det være greit å ha mat ved siden av som ikke trengs å grilles eller benytte seg av aluminiumsfolie for å pakke inn maten.

Man kan f.eks. lage fine salater med pasta, ulike grønnsaker, tofu osv. Grillbakte grønnsaker er også nydelig. Her kan man bruke de grønnsakene man liker best: sopp, tofu, seitan eller andre ingredienser man synes er godt. Så er det bare å pakke alt inn i aluminiumsfolie; gjerne blandet med en god olje og krydder eller en marinade. Legg pakken i bunnen eller på toppen av grillen.

Godt brød med en god salat til er veldig behagelig sommermat. En god dressing til er heller ikke å forakte. Her kommer noen tips til sommermat ved siden av grillen. Ha en god grønn grillsesong!

Av Helene P. Lydersen


Klar for sommermat under åpen himmel? Du finner flere andre gode tips og artikler i Norsk Vegetarforenings grillguide.Liste: alle artikler om mat.


I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.