Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Kritikk av vegetarisme >

10 vanlige myter om vegetarisme

Det finner mange fordommer om oss vegetarianere. Her er noen av de aller vanligste, sammen med positive, humoristiske svar som får debatten over i et konstruktivt spor!


AV PÅL W. THORBJØRNSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening

Vegetarianere spiser bare gress.
Jada, og kjøttspisere spiser bare pølser. Faktum er at vegetarianere spiser alt som ikke kan gå, svømme, eller fly, alt det som ikke trenger å slaktes. At annet enn gress og døde dyr, med andre ord.
 
Det er unaturlig å være vegetarianer i Norge.
Hvordan da? På samme måte som alle andre matelskere henter vi vegetarianere inspirasjon fra utlandet, og det er vi stolte av. Og ja, som absolutt alle andre varierer vi maten vår med gode, utenlandske ingredienser, uten å være flaue over det.
 
Vegetarisme er bare en forbigående trend.
Helt feil. Vegetarmat er faktisk et eldre innslag i norsk kosthold enn både mat fra Mexico, Thailand og India - ja til og med elde enn den første norskbakte pizzaen eller den første norske hamburgeren.
 
Vegetarisme er en trussel mot landbruket.
Hvordan i all verden kan vegetarianerne true bøndene, når all maten de spiser kommer fra landbruket? Ingen spiser neper og lungemos lenger, uten at landbruket har blitt utryddet av den grunn. Vegetarianere vil ha annerledes varer fra bonden, ikke boikott av bøndene! 
 
Vegetarianerne spiser maten til dyra.
Nei, det er det kjøttspisere som gjør. For å fremstille et kilo kjøtt trengs nemlig mange kilo grøntfôr, soyabønner eller matkorn. Om noen stjeler dyrenes mat, er det altså ikke-vegetarianere som er tyvene, siden de beslaglegger større ressurser.
 
Vegetarianere er så utrolig opptatt av mat.
Fakta er vel heller at vi har stor matglede, at vi opplever mat som en kilde til godhet både mot seg selv og andre. Interessant nok kritiseres vi også gjerne for å være for lite opptatt av hva vi får i oss, altså for uansvarlighet. Her får kritikerne bestemme seg for hva de egentlig er imot!
 
Det er klin umulig å leve som vegetarianer utenfor storbyene.
Det finnes titusener av levende motbevis på dette rundt om i landet. Før i tiden laget de fleste all maten fra grunnen av. Ferdigprodukter blir nå stadig mer vanlig, også for vegetarianere utenfor storbyene. Mye vanlig ferdigmat kan dessuten enkelt tilberedes uten kjøtt.
 
Vegetarisme er en selvopptatt form for luksus.
Jada, bare spør vegetarianere som Gandhi eller Platon! Faktum er at vegetarianere engasjerer seg minst like mye som andre, i tillegg til at vi lever på en måte som både tilgodeser miljøet, dyrene, verdens matvaresituasjon og vår egen helse.
 
Du kan aldri bli sterk av å leve vegetarisk.
Helt feil. Det finnes flere OL- og VM-vinnere som ikke har spist kjøtt, slik som Gunn-Rita Dahle, eller veganeren Carl Lewis. Mange medlemmer av norske og internasjonale rockeband er også vegetarianere, og de er vel ikke akkurat hva man kaller sveklinger.
 
Vegetarianere må hele tiden passe på kostholdet.
Spiser man variert og vegetarisk, får man enkelt i seg alt man trenger uten å trenge å bekymre seg. Det er litt mer komplisert som veganer, men også det er fullt overkommelig. Dessuten blir man gjerne sunnere om man passer litt på hva man får i seg, slik at det kan virke som en bonuseffekt.

Se også: 10 myter om veganisme.Liste: alle artikler om kritikk av vegetarisme.


2 Comments

Det er vel heller enklere å spise riktig som veganer, da melk og egg ligger høyt på listen over mest helseskadelige animalske produkter :) ifølge forskning, da.

Hei Anonym. Jeg går ut fra at du sikter til avsnittet "Spiser man variert og vegetarisk, får man enkelt i seg alt man trenger uten å trenge å bekymre seg. Det er litt mer komplisert som veganer, men også det er fullt overkommelig."

Det poenget du ønsker å få fram, ligger på siden av det det snakkes om i teksten jeg har skrevet, nemlig at vegetarisme, inkludert veganisme, lett gir tilgang til alle næringsstoffer. Tilgangen til D-vitamin og B12 fra egg og melk er hovedårsaken til dette.

Argumentasjonen om at det er lettere å spise sunt som veganer enn som "vanlig" vegetarianer med den begrunnelsen at egg og melk kan ha helsemessige dårlige sider, syns jeg ikke står seg. Det vil komme helt an på hvordan man setter sammen et vegansk, eller lakto/ovo-vegetarisk kosthold. Verken vanlig vegetarisme eller veganisme er verken sunt eller usunt i seg selv, det kommer totalt an på hvordan man legger det opp, og egg og melk kan være både en liten og stor faktor i dette spørsmålet.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.