Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Kritikk av vegetarisme >

Kjøttbransjens frykt (fra Vegetarnytt nr 6)

Tirsdag 26.9.1996: På forsiden av avisen Nationen er det er bilde av to vegetarianere, en av dem representerer Norsk Vegetarforening. Inne i avisen er det et svært positivt helsidesoppslag om vegetarbølgen blant ungdom over hele Europa. Tre dager senere: Vegetarsaken er på forsiden av Nationen igjen, men denne gangen er det Marit Dotterud fra Opplysningskontoret for kjøtt som får ytre seg. Og da blir overskriften "Kjøttbransjen frykter vegetarianer-bølge".


AV PÅL W. THORBJØRNSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Etter en lang artikkel i Newsweek om det økende antallet vegetarianere i USA og Europa, skrev også et titalls norske aviser om denne trenden. De skrev om ungdom som tok ansvar for sitt eget liv, og om hva som fikk dem til å bli veggiser.

Dette lille "skredet" av interesse for oss vegetarianere er også Opplysningskontoret for kjøtt klar over. Opplysningskontoret er en statlig støttet institusjon, og har som mål å sikre at folk spiser kjøtt. Og det er vel derfor deres ernæringsfysiolog Marit Dotterud er så redd for vegetarisme. Nationen kan fortelle at "nå vil Opplysningskontoret for kjøtt demme opp mot den nye trenden i form av en informasjonskampanje."

Ikke noe nytt
Liknende "informasjons"-kampanjer har vært kjørt i bl.a. USA og England, der vegetarfenomenet er mye større enn i Norge. Britisk kjøttindustri laget en kampanje med bilde av en toppløs, ung jente med informasjon om hvor bra det er å spise dyrekjøtt. Den smaksløse kampanjen fikk mye negativ omtale, og fikk neppe mange til å spise mer kjøtt. Skal man informere om kjøtt, burde det tross alt være unødvendig å gjøre det ved hjelp av halvnakne jenter. Vi får bare håpe at norsk kjøttindustri ikke har like dårlig smak som sin britiske motpart.

Ensidig fokusering
Marit Dotterud innrømmer at vegetarkost er fullverdig, så da kunne man vel alltids lure på hvor hun vil hen med sin "opplysningsvirksomhet."

Svaret gir hun selv. Litt senere kobler Dotterud den plantekosten hun nettopp har forsvart med anoreksia. Om tolvårige jenter plutselig legger om til vegetarkost, så kan det "være et tegn på anoreksia," sier Dotterud. Hva hun bygger denne kontroversielle påstanden på, lar hun være usagt.

Naturlig å spise kjøtt

I likhet med så mange andre sier Dotterud at "kjøtt er naturlig for oss." Fordi mennesket av ulike årsaker har vært tvunget til, eller av andre grunner har valgt å spise kjøtt, så er det naturlig å gjøre det. Og er det naturlig å gjøre noe, så er det bra.

"Naturlig" er et ord som blir brukt til å forsvare urettferdighet, vold og overgrep. Heldigvis betyr ikke naturlig det samme som nødvendig. At mennesket er en roveter, er ikke noen god grunn til å forsvare dagens intensive driftsformer. Og det vet antakelig Dotterud, for hun nevner verken miljø- eller dyrevernhensyn med så mye som et ord. Og det er nok best det. For selv om hun kobler anoreksia med vegetarisme, klarer hun neppe å koble slakt og innesperring med ungdommers idealer om likeverd og rettferdighet.

Kampanje for kjøttmat
Den varslede informasjonskampanjen er ifølge Dotterud ikke ment å angripe vegetarianerne. Hennes intensjon er bare å sikre at ungdom også i framtida spiser pølser og koteletter. Sier hun.

Dessverre er det grunn til å tro noe annet. Når denne kampanjen lanseres samtidig med den økende interessen for vegetarkost og Dotterud altså frykter vegetarianerne, skulle det ikke være vanskelig å gjette seg til at slakternes blodpenger også investeres i å hindre at flere unge blir vegetarianere.

Hun kan regne med svar fra en samlet dyrevernbevegelse.


Likte du denne artikkelen fra Vegetarnytt nr. 1-9? Her på veg-veg.no finner du utvalgte artikler fra bladet, som fås ved å tegne medlemskap i Norsk Vegetarforening eller abonnement.

Neste artikkel i samme temakategori: Ni innvendinger mot vegetarisme (fra Vegetarnytt nr 8).
Liste: alle artikler om kritikk av vegetarisme.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.