Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Helse og livsstil >

Tilskuddskrise?

Kostholdseksperter i blader og på internett anbefaler ofte vitamin- og kosttilskudd. Det norske markedet har svært lite til ingenting å tilby for å få fulgt disse rådene dersom man er vegetarianer eller veganer. Bør man bekymre seg?


AV H. P. LYDERSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening.  


Selv om vegetarianere og veganere ofte er opptatt av dette, er det ikke bare enkelt for dem å få det til, dersom de ønsker å bruke kost- og vitamintilskudd kjøpt over disk i Norge.

Mye av problemet går ut på at opphavet til de ulike vitaminene, mineralene eller oljene som selges som tilskudd, ofte er animalsk. Det kan være jern av animalsk opprinnelse, mineraler fra skalldyr eller olje fra fisk. Andre ganger er det hjelpestoffene i tilskuddet som er animalsk. Det blir blant annet brukt shellak i flere tabletter; dette er laget av lus. I tillegg til dette brukes det fortsatt for det meste gelatinkapsler til kosttilskudd, selv om det finnes enkelte med vegetariske kapsler (men da, ironisk nok, i flere tilfeller med animalsk innhold.) Gelatin er laget av kokte knokler og dyrekadaver, og er derfor ikke vegetarisk.

Flere kostholdseksperter har uttalt seg i helsespaltene om viktigheten av blant annet omega3 og vitamin D i et godt kosthold. Det finnes vegetarisk omega3-tilskudd i oljeform i salg i Norge, blant annet linfrøolje, Udos Choice og lignende.

Men for de av oss som ikke helt klarer å drikke oljen uten ubehag, anbefales det tilskudd i kapselform. Og, trist som det er, finnes det ikke et eneste vegetarisk omega3-tilskudd i vegetarisk kapselform å oppdrive over disk i Norge. Dette, i tillegg til veganske vitamintilskudd, går det an å få tak i på utenlandske nettbutikker, men det krever jo da at man har tilgang og kunnskap om internett og språk. I tillegg må man ha VISA-kort for betaling. Dette utelukker blant annet unge under 18 år. For å unngå tollavgift må pakkens innhold være av verdi under kr. 200,-. Ikke nok med det, men man må også passe på å bestille fra en bedrift som sender varene fra et land i EU. Dersom du uheldigvis ikke kjenner til vitamindosene Norge tillater i tilskuddsform og bestiller et tilskudd som overskrider dette, vil det bli stoppet i tollen og returnert. Dette fordi det regnes som legemiddel i Norge - og man kan ikke innføre legemidler fra land som ikke er medlem av EU.

Vegetariske tilskudd i sikte
Hittil har det kun vært et mindre utvalg av tilskudd som passer vegetarianere og veganere som føler at de trenger ulike vitamin- eller kosttilksudd, forteller markedssjef i Sunkost, Camilla Skare. Sunkost jobber med å utbedre tilbudet sitt for vegetarianere, og vegetabilske kapsler er noe de ønsker økt fokus på.

Multivitaminpiller anbefales ofte for å sikre at man får i seg de viktigste vitaminene og mineralene. Det finnes, så vidt jeg vet, kun ett vegetarisk vitamintilskudd som kan kjøpes over disk i Norge. Dette heter Bio balanse. For veganerne er dette dog ingen trøst. Tilskuddet inneholder dronningbie-gele og vitamin D3, som er utvunnet av fettet i saueull. Dette er noe de aller fleste veganere unngår. Løsningen her finnes som sagt på nettet. Men her er det som nevnt lurt å følge godt med, for det er lett å bli skuffet, slik som jeg ble da et brev i posten fortalte meg at mine vidunderlige veganske vitaminpiller var å regne som legemiddel, og jeg ikke fikk lov til å ta disse inn i Norge. Fortvilelsen var stor, og jeg kan godt forstå fortvilelsen til de som av ulike årsaker ikke engang har mulighet til å handle på internett. Men bør vi fortvile?

Ernæringsfysiologens råd

Helle Margrete Meltzer er ernæringsfysiolog og seniorforsker hos Folkehelseinstituttet. Hun understreker at det ikke går an å gi en generell anbefalning om man bør ta vitamintilskudd eller ikke bare ved å vite at man er vegetarianer eller veganer, fordi dette ikke er enhetlige begreper. Det finnes mange former for vegetarisme, og man vet ikke veldig mye om hvordan kostholdet ser ut bare ved å si at det er vegetarisk eller vegant.

Men Meltzer kan berolige oss med at dersom vegetar- eller vegankosten er ernæringsmessig godt sammensatt og balansert, har man neppe behov for tilskudd unntatt vitamin D. Vitamin D kan kroppen danne selv dersom man passer på å være tilstrekkelig utendørs. Det å sette sammen et godt kosthold krever litt kunnskap. Meltzer kan fortelle at det finnes en del som ikke har denne kunnskapen som lever som vegetarianere og veganere. For selv om det er relativt lett å leve sunt på vegetarkost, er det også mulig å spise usunt.

"Du er veganer selv om du lever på pasta, loff og vegansjokolade, og alle skjønner at det ikke er veldig sunt. Da må man ha tilskudd" forteller hun.

"Jo færre matvarer det er i kosten, desto mer ensidig blir kostholdet, og da er det større risiko for å få i seg for lite av et eller flere næringsstoffer, noe som gjør at man bør ta tilskudd" fortsetter hun. Man bør altså ta tilskudd dersom man ikke har interesse for eller greie på kosthold. Meltzer sier det er synd at det ikke finnes en vegansk multivitaminpille på det norske markedet, men hun fraråder folk å bli veganere dersom de ikke ønsker eller har tid til å sette sammen et godt kosthold. Samtidig understreker hun at det er relativt enkelt å ha et velsammensatt kosthold som vegetarianer dersom meieriprodukter inngår i kosten. Veganere har den største utfordringen, siden de kan få for lite proteiner, vitamin D, B2, B12 og flere mineraler dersom de ikke har kunnskap om hvordan kosten bør sammensettes.

Når det gjelder omega3-tilskudd kan Meltzer fortelle at de fleste fettsyrene ikke er essensielle for mennesket. Det er bare en omega3-fettsyre vi ikke produserer selv, og den kan vi få fra planteoljer. Hun viser til en relativt stor britisk studie som viser at det ser ut til at kroppen har en viss egenproduksjon av omega3-fettsyrer. 231 vegetarianere og 232 veganere var med i undersøkelsen hvor de sammenlignet nivåene av langkjedete fettsyrer i blodet. Vegetarianere hadde lavere nivåer enn alt-etere, og veganere lavest. Men nivåene var stabile selv etter mange år som vegetarianer, noe som tyder på at kroppen har jevn egenproduksjon.

Meltzer anbefaler å få i seg nok av det sunne fettet, for da ser det ut til at kroppen klarer å gjøre resten selv. Alfa-linolensyre, som man blant annet finner i linfrø/linfrøolje, er en god kilde til omega3. Rapsolje, soyaolje, valnøtter og gresskarfrø er andre kilder til omega3. Man trenger altså ikke tilskudd dersom man setter sammen kosten riktig.

Norsk Vegetarforening anbefaler veganere å ta tilskudd av vitamin B12, da mangel på dette i verste fall kan føre til skader på nervesystemet og blodmangel. Dette kan ikke rettes opp igjen. I dag er det vanskelig å få i seg vitamin B12 fra vanlig mat fordi den ikke kommer "rett fra jorden" og man bør derfor passe på å få i seg B12-beriket mat eller ta tilskudd av dette.

Redaksjonell kommentar: Etter at denne artikkelen ble skrevet har Norsk Vegetarforening selv begynt å tilby to ulike typer vegetarisk kosttilskudd - det rimelige Veg1 og det noe dyrere, og langt bredere Seven Seas til svært lave priser i samarbeid med en britisk leverandør. Begge disse supplementene er helt veganske, og dekker noe ulike behov.Liste: alle artikler om helse.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.