Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Helse og livsstil >

Kroppens syre/base-forhold og sykdom: et kontroversielt tema

Mange nordmenn begynner for alvor å bli bevisst på fordelene ved et sunt kosthold. Men til tross for de store kunnskapene mange av oss i dag har om en sunnere livsstil, tilfører vi fortsatt kroppen relativt mye mat med en syredannende effekt. Spiller dette egetlig noen rolle?


AV THOMAS HAMRE
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 

Flere ernæringseksperter mener at såkalt syredannende mat kan ha en negativ effekt på vår helse, mens andre uttrykker skepsis til slike teorier. Dette kontroversielle debatten har nylig blitt aktuell i forbindelse med at den selverklærte vitenskapsmannen Robert O. Young har begynt å rekruttere et nettverk av markedsførere for sine syrebalanserende produkter i Norge.

Det var på 1930-tallet at flere næringsfysiologer begynte å rette oppmerksomheten mot forholdet mellom vårt inntak av syre- og basedannende mat, og hvilke konsekvenser dette hadde ift. å oppnå optimal helse.

En av disse var den svenske kjemikeren Ragnar Berg, som lanserte en teori om at det bør være en klar balanse mellom inntaket av mat som er syredannende og mat som er basedannende. Gjennom sin forskning viste Berg hvilke typer matvarer som inneholdt syre og hvilke som var basiske - han vurderte altså matvarenes egenskap ut fra deres pH-verdi. Ut i fra Berg sin forståelse av hvordan kroppen reagerer på ulike typer mat mente han at for mennesker ville det være ideelt å spise syv enheter med basedannende mat for hver enhet av syredannede mat, fordi basedannende mat øker mengden oksygen som blodet kan ta opp.

Blodets evne til å absorbere oksygen blir målt på en pH skala fra 0 til 14, der 0 er den mest syrlige og 14 er den mest basiske, og blodet er i balanse når vi er mildt basiske med en pH på 7.365. De fleste er klare over at kroppen prøver å holde en konstant temperatur på 37 grader celsius, men ikke at den jobber enda hardere med å vedlikeholde den optimale mengden oksygen i blodet (pH på 7.365). Dersom kroppens pH-verdi er for høy eller for høy føler vi oss uvel og trøtte, og vi vil oftere ha problemer med fordøyelsen.

Samtidig som Berg utviklet sin teori jobbet den amerikanske legen William Howard Hay med den samme problemstillingen. Han kom frem til at det var kombinasjonen av syredannende og basedannende mat i same måltid som ikke var gunstig fordi dette ville resultere i fordøyelsesproblemer og dårligere opptak av næringsstoffer. I 1933 publiserte han boken "A New Health Era" (En nye helse-tidsalder) der han hevder at all sykdom skyltes forgiftning som en direkte følge av oppsamling av syre i kroppen.

Hverken Berg eller Hay sine teorier om syre/base-forhold og hvilke konsekvenser dette har for vår helse har noensinne blitt bevist vitenskaplig, annet enn at en basedannede diet er bra for å vedlikeholde en god bein-helse og at kreftceller formerer seg hurtigere i syreløsninger i laboratorier.  Det er derfor påstander om at en "korrekt diet," syre/base-messig, skal kunne kurere alt fra kreft, allergier til slapphet og overvekt har møtt mye motstand, spesielt fra myndighetene i forbindelse med misvisende markedsføring.

Robert O. Young, som har videreført Hay sine teorier og utviklet produkter  som han hevder kan behandle og forebygge sykdom, kom i søkelyset til det amerikanske organet "National Council Against Health Fraud" (Det nasjonale rådet mot helse svindel) på grunn av hans påstander om hva effekten av hans produkter og råd var. Det var ikke spesielt problematisk å avsløre at Young hadde tatt seg til dels store friheter med å beskrive sin utdannelse: M.S. Nutrition (1993); D.Sc. Science (1995); og Ph.D., Nutrition (1997). Samtlige vitnemål var send ut fra skolen "American Holistic College of Nutrition" i Birmingham Alabama, en brevskole som ikke har akkreditering. I rettsaken mot Young i 1999 innrømmet han å ha praktisert medisin uten lisens, men det har ikke satt en stopper for produktene til Innerlight-selskapet som han grunnla. Siden han solgte selskapet i 2001 har han fortsatt vært tilknyttet selskapet som en konsulent, og tjent svært godt på sine tjenester.
 
La en ting være klart: Sensasjonelle, nærmest utrolige påstander til tross kan det allikevel værehelsegevinster å hente ved å spise en diett bestående av basedannede mat. Ann Wigmore, en av grunnleggerne av Hippocrates Health Institute, rangert som et av de beste helseinstituttene i verden, erfarte selv at det å ha en økologisk, balansert diett med mye frisk, ukokt frukt og grønnsaker, nøtter og frø ville avgifte både kropp, sjel og sinn. 

Dr. Mette Johnsgaard ved Lillestrøm Helseklinikk mener også det er viktig å ha et grønt kosthold, men ikke bare for å skape et basisk miljø: Ved å endre tarmfloraen med et basedannende kosthold vil fordøyelsen også fungere bedre. Når kostholdet består av rundt 20% syredannende mat og 80% basedannede mat unngår man å overbelaste organer, vev og skjelett.
 
Noen av de beste basedannende matvarene er:
Grønnsaker, spesielt grønne blad-grønnsaker
Ferske urter og krydder, som persille, basilikum, ingefær og cayennepepper.
Frukt, helst de som ikke er søte: Vannmelon, avokado, agurk og kokosnøtt.
Gress som hvetegress og bygg-gress
Spirer, som alfalfa, brokkoli og mung bønner
Grønnsaker fra havet, som kelp og nori for eksempel
Ferskvannsalger, blant andre spirulina og chlorella
 
På den andre enden av skalen har vi de matvarene som er mest syredannende:
Alle animalske produkter, spesielt kjøtt men også meieriprodukter
Junk food og behandlede produkter
De fleste typer korn og kornprodukter, som hvete, ris (ikke brun ris), pasta og brød
Alkohol, kaffe og te
Noen typer nøtter, som peanøtter og cashewnøtter.
 
At stadig flere velger en mer basedannende diett skyldes ofte at de selv har erfart de positive effektene en slik diett har på kroppen, eller at de har venner og bekjente som har oppdaget at en mer basedannende effekt ikke bare kan gi mer energi og bedre immunforsvar, men også alt fra bedre forbrenning  og vekttap til mer mental klarhet.Liste: alle artikler om helse.


1 Comment

mangel på bla.anna magnesium er årsak til elende .Selges på FK som magnesiumfosfat (epsomsalt) bruksveiledning finner du ved å google magnesium som medisiin.Lykke til.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.