Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Diverse emner >

Burde du ikke hjelpe folk heller enn å være vegetarianer?

burde du ikke for heller engasjere deg for miljøet, eller rett og slett redde verden?


AV PÅL W. THORBJØRNSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening.  

Det er utrolig hvor forskjellig folk reagerer når de møter oss vegetarianere. Noen stiller en masse spørsmål, andre forteller hvor glad de er i vegetarmat, eller de sier at de skulle ønske de selv var vegetarianere. Andre føler seg defensive, og kommer med innvendinger - burde du ikke for eksempel gjøre noe for dine medmennesker, engasjere deg for miljøet, eller rett og slett redde verden heller enn å være vegetarianer?

Ironisk nok kommer slike innvendinger som oftest fra folk som til daglig verken er miljøkrigere eller ildsjeler for menneskerettighetenes sak. Da kan man godt lure på hvorfor vedkommende stiller spørsmål ved ditt engasjement i det hele tatt. Dessverre er det som kjent for få som brenner både for det ene og det andre gode formålet.

Faktum er at man som vegetarianer helt konkret er med på å forandre verden til det bedre. I Norge fortæres det årlig godt over 60 millioner dyr (da er harry-handel i våre naboland inkludert), noe som tilsvarer ca. ett dyr per nordmann i måneden - eller et dyr spart fra å ende på slaktebenken dersom man velger vegetarisk. Hvor mange flere enn de mest engasjerte dyrevernere kan skryte av at de slik sett redder ett dyreliv hver eneste måned?

Tar man med i regnestykket hvordan moderne kjøttmat også er mer belastende for miljøet - og dermed gir mindre mat til våre medmennesker - så innebærer det å leve vegetarisk faktisk å tilgodese både dyr, miljø og medmennesker på en og samme tid!

Ikke så rent få er engasjert for en eller annen god sak i ungdomsårene, og mange støtter ideelle organisasjoner senere også. Allikevel er det dessverre slik at folk opplever at deres "gode gjerninger" egentlig ikke spiller noen rolle i det store bildet. Enkelte har også opplevd at ideelle organisasjoner nærmest driver "rovdrift" på idealister: man får inntrykk av at man alltid burde delta enda mer aktivt, eller leve enda mer "perfekt" på den ene eller andre måten. Til slutt sitter man igjen med en følelse av å være utilstrekkelig, og at det ikke lenger oppleves som givende å kjempe det godes sak.

Ved å leve som vegetarianer gjør man derimot noe bra for andre ved hvert enkelt måltid, uten å måtte gi så det svir eller å drive med loddsalg i øsende regnvær. Det å styre unna animalske produkter innebærer enorme fordeler for våre omgivelser - og hver eneste vegetarianer spiller en rolle.

Hvor mange andre slags kostholdstrender kan vel skryte av en hundreårig historie (jada, i Norge også), og titusener av engasjerte? Skulle alle Norges over 100.000 vegetarianere plutselig begynne å spise kjøtt, ville det tilsvart en økning på mer enn en million ekstra slaktedyr hvert år, eller mer enn hundre slaktede dyr hver time. Og hva ville skjedd med de stadig skrinnere verdenshavene dersom Europas og Amerikas titalls millioner vegetarianere begynte å forsyne seg fra fiskedisken?

Dersom du velger å engasjere deg for én god sak, velger du samtidig indirekte bort mange andre verdige formål. Kjemper du for sultende i Afrika eller fattige i Norge, gjør du antakelig mindre for Tibet-saken eller kvinners rettigheter diktaturer. Selvsagt er ikke vegetarisme noe universalt botemiddel mot alt som er ille, men du bidrar ikke desto mindre til en mer rettferdig verden på mange ulike nivåer samtidig, noe som gjør vegetarisme til et svært virkningsfullt bidrag i det godes tjeneste.

I tillegg innebærer det å spise grønt å være god mot seg selv: en ny verden av smaker, lukter og farger åpner seg, og de fleste opplever en ny ungdom i sitt forhold til mat, inkludert en økt glede ved det å spise og å lage maten.

Kanskje er det nettopp derfor noen ser rødt når de får høre at du er vegetarianer. Bak spørsmålet om du "heller ikke burde gjøre noe for verden" ligger det ofte en taus anklage om at "du er for opptatt av mat." Jeg har allerede vist hvordan dette er en misforståelse basert på uvitenhet om de store ringvirkningene kostholdet vårt har.

I tillegg synes denne mistroen til vegetarisme å være basert på en forestilling om at man nærmest burde lide for det godes sak, i steden for å ha det hyggelig på veien mot et bedre samfunn. Mange tenker slik rent ubevisst, og vil derfor stille folk til regnskap for det gode de ikke gjør, heller enn å juble over det gode de faktisk gjør.
   
Ikke bare føles det moralsk rett å være vegetarianer. Nesten alle som følger et sunt vegetarisk kosthold, føler seg også mer opplagt, og at de har mer overskudd og energi etter at de har vraket de store kjøttmiddagene. På samme måte opplever mange enda mer overskudd dersom de går over til veganisme, økomat eller et kosthold med mye rå, ubehandlet mat. Dette overskuddet kan man så i sin tur overføre på sine omgivelser, enten det er venner og familie, utbyggingstruet regnskog eller sultende i den tredje verden.

Som vegetarianer gjør du altså både godt mot deg selv og verden direkte gjennom kostholdet, i tillegg til at man på lik linje med alle andre kan gjøre noe aktivt for det man tror på dersom man vil det. Hva kan vel være mer helhetlig og omveltende enn en livsstil som er så givende på så mange plan?
Liste: alle artikler om diverse emner.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.