Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Barn og oppvekst >

Vegetarbarn i barnehagen

Så skulle småtten ta sine første skritt over til en helt annen verden - han skulle begynne i barnehage og bli overlatt noen timer hver dag utenfor mamma og pappa sin fulle kontroll.


AV MAGNHILD HANSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Dette er nok tøft for alle foreldre, men vi følte vi hadde en litt annerledes situasjon i og med at vi oppdrar et vegetarbarn - noe som krever en del av personalet. Det var nesten som om vi gruet oss til å skulle gi beskjed til de som jobbet der, og vi måtte nesten trekke lodd om hvem av oss som skulle ta "samtalen". Hvorfor det ble slik, er vanskelig å si...

Da vi først gav beskjed, var det en litt lunken reaksjon vi fikk. Siden det annenhver uke lages middag i barnehagen fikk vi beskjed om at det var ikke noe problem for gutten vår kunne spise poteter og gullerøtter og annet tilbehør, mens de andre fikk "ordentlig mat" - selv om de ikke brukte det ordet, var det den følelsen vi satt igjen med. Der og da nikket vi og var lydige borgere som ikke lager for mye mas eller krever for mye av de rundt oss. Men da vi kom hjem og fikk fordøyd dette, fant vi ut at "nei, det er ikke akseptabelt at han skal sitte og spise tilbehør og ikke få det samme som de andre. Hvis barnehagen har bestemt seg for å lage middag annenhver uke, må de sørge for at alle barna kan spise maten de lager." Da vi prøvde å fortelle dette til barnehagen fikk vi en klar følelse av at dette var et ikke tema og noe vi fikk ta senere...

Etter få uker var det klart for den første foreldrecafeen, noe vi så frem til. Vi trodde vi skulle få kaffe og kose oss, men nei da, det ble servert vann og kjøttsuppe! Så der satt vi og følte oss ganske dumme. Da den ene ansatte til slutt spurte om vi ikke skulle forsyne oss, prøvde jeg å si så lavt som mulig at "ja men vi spiser jo ikke kjøtt..." alle de andre foreldreparene som var plassert strategisk rundt bordet spiset ørene "ja men... kan dere ikke bare plukke ut kjøttet da?" spurte hun som hadde laget suppen. Vi så på hverandre litt fortvilet før vi spakt sa: "nei, vi gjør ikke slik vi..."

Bare for å gjøre det enda verre var dette første gang vi møtte de andre foreldrene, og vi følte oss klart stemplet som de sære foreldrene. Vi vet at det er flere vegetarbarn som går i barnehagen på andre avdelinger, men når jeg har prøvd å høre om de kan sjekke hvordan disse avdelingene har ordnet det får jeg inntrykk av at de andre foreldrene "ikke er så vannskelig og strenge som meg".

Det er vanskelig å vite at når alle barna sitter rundt bordet, og de andre ungene kan ta det de vil på maten, så må vår sønn få beskjeden: "nei du får ikke lov å spise det for det har mamma og pappa sagt." Det kommer aldri til å skje at de forklarer det med at det er et dødt dyr som har lidd en unødvendig død for å bli unødvendig pålegg... Og når han blir så gammel at han skal forklare ting og tang til de andre barna kommer det garantert til å bli reaksjoner når han sier til de at han spiser ikke dyr...eller noe i den retningen.

Jeg ser jo reaksjonen på vennene mine når barna deres spør oss hvorfor vi ikke spiser kjøtt og vi sier at vi ikke ønsker å spise dyr, da føler jeg meg som en kriminell og at jeg heller burde svart at jeg ikke liker det eller noe for å ta hensyn til kjøttspiserne som får så mange vanskelige spørsmål når de kommer hjem fra oss...

Som foreldre til vegetarbarn er det mange problemstillinger vi må tenke grundig igjennom på forhånd, og som vi må ha tatt stilling til hvordan vi skal håndtere på forhånd, som for eksempel skolekjøkken, burdsdagsbesøk, besøk hos venner der man ikke kjenner foreldrene så godt osv. Men det betyr ikke at man må gi opp og bli overveldet av hvor tøft det er, for midt oppi alt syntes jeg det har gått utrolig mye bedre enn forventet. Vi har nesten bare fått positiv tilbakemelding og oppriktig innteresse blandt andre foreldre når vi diskuterer det med de som har barn som er like gamle, og det er jo helt klart et positivt tegn.

Send gjerne inn dine egne erfaringer med å oppdra vegetarbarn til Vegetarnytt eller til Norsk Vegetarforum på internett - det er viktig å dele erfaringer og råd!Liste: alle artikler om barn og oppvekst.


1 Comment

Får spise normal og næringsrik mat som de fleste andre så slipper dere problemet :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.