Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Barn og oppvekst >

Bokanmeldelse: Vegan Children in a Non-Vegan World

Informasjon om vegetarisk kosthold er begrenset i Norge. Ønsker man informasjon om vegetarisme og barn er omfanget enda mer begrenset.


AV H. B. NJAA
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 


Ofte ender en med kilder fra det store utland. Denne gangen tar vi for oss en amerikansk bok om å oppdra veganske barn i en ikke-vegansk verden, som det heter i tittelen. Raising Vegan Children in a Non-Vegan World er en bok som tar opp flere sider ved det å ha et barn med et grunnleggende annet kosthold enn det majoriteten rund dem har.

Boka er skrevet av Erin Pavlina, og på over 200 sider besvarer hun mange spørsmål foreldre som oppdrar veganske barn kan ha. At boka er skrevet om og for veganere betyr ikke at andre vegetarianere ikke vil ha utbytte av den. Tvert imot. Forfatteren tar utgangspunkt i amerikanske forhold og en kan nok si at mange av de utfordringene veganere møter i USA vil alle vegetarianere møte i Norge; parallellene er mange. At boka er amerikansk betyr at mye av det som beskrives ikke direkte kan overføres til Norge. Til det er samfunnene våre for ulike og maten vi har tilgjengelig i butikkene kan ofte ikke sammenlignes.

Forfatteren tar for seg flere tema, som grunner for å være vegan, ernæring, helse, sosiale situasjoner og matoppskrifter. Jeg skal ikke gå nærmere inn på de ernæringsmessige rådene som gis i boka, det er jeg ikke kvalifisert til. Disse får leseren selv stille opp mot annen informasjon som er tilgjengelig. Det som derimot er bokas store styrke er hvordan den tar opp alle de sosiale dilemmaene en kommer opp i som vegan i en verden av kjøttspisere. Her får du råd og tips for hvordan du håndterer små barn som "ikke liker" middagen du har strevet i timevis med å lage. Hvordan forklarer man at bestemor spiser kjøtt når du har lært fireåringen at det er feil å spise dyr. Forfatteren behandler et stort antall disse situasjonene på en enkel og uhøytidelig måte. Hun er raus og ser verdien i å holde et lavt konfliktnivå med den "normale" verden. De ulike temaene er også krydret med sitater fra veganske foreldre som forteller om situasjoner de har havnet i, og hvordan de har håndtert disse.

For vordende foreldre av kommende veganere og vegetarianere er dette en bok som på en lettfattelig og morsom måte beskriver hvordan man tar brodden av mange sosiale situasjoner som helt sikkert vil komme. For de som allerede har barn har boka en garantert gjenkjennelseseffekt. Vi kan alle trenge litt input på hvordan vi takler sosiale situasjoner fra skoleturer til bryllup hos kjøttspisende venner vi ikke har møtt på mange år. Boka anbefales spesielt til de som har barn eller har tanker om å få barn, men den kan selvsagt leses av alle. Boka selges på diverse nettbokhandler.

Fakta:
Tittel: "Raising Vegan Children in a Non-Vegan World"
Forfatter: Erin Pavlina, 205 sider
Forlag: VegFamily


Boken er utgitt i 2003, og skal nå dessverre vært utsolgt fra forlaget. Den finnes som bruktbok fra f.eks. Amazon.


Liste: alle artikler om barn og oppvekst.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.