Du er her: Vegetarnytt > Artikler > Barn og oppvekst >

En gravid vegetarianers møte med helsevesenet

I mars i fjor fikk jeg den gledelige nyheten om at jeg var gravid! Frem til den dagen hadde jeg ikke ofret vitaminmangel, feilernæring eller riktige mineraler i kostholdet så mange tankene.


AV MAGNHILD HANSEN
Denne artikkelen er hentet fra bladet Vegetarnytt. Innholdet gjenspeiler forfatterens egne synspunkter, og er ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening. 

 
Jeg spiste for det meste bare det jeg syntes var godt der og da. Når jeg ble gravid ble det plutselig så mye mer seriøst å være vegetarianer. Nå måtte jeg sette meg ordentlig inn i hvilke vitaminer og andre næringsstoffer som var viktig for babyen. Men det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort å få svar på hva jeg trengte.

Jeg prøvde først på apoteket, der fikk jeg til svar at det viktigste de tre første månedene var B-vitaminet folat, dette for å sørge for at ryggmargen lukket seg og at babyen ikke fikk vannhode. Videre var det av en eller annen grunn viktig å ikke få i seg for mye A-vitamin. Men noe ut over det kunne de ikke si. Jeg ble litt forundret siden jeg alltid har fått høre hvor mange mangelsykdommer vi vegetarianere kan bli utsatt for, og jeg hadde derfor ventet å få en lang liste med vitaminer jeg måtte spise.

Da jeg var på legekontroll første gang fikk jeg utdelt en bok fra Libero med masse informasjon om det å gå gravid. Jeg bladde raskt opp til sidene om kosthold for å se om de hadde noen råd til oss vegetar-mammaer. Skuffelsen var derfor stor da jeg kunne lese at det eneste de skrev om vegetarmat var: "Ren vegetarkost anbefales ikke under svangerskapet, da det lett kan føre til mangel på vitamin B12. Kjøtt er nemlig eneste kilde for å få nok B12." (side 38 i 2004-utgaven). De hadde helt "glemt" å skrive at de aller fleste babyer i Norge har for lite B12, vegetarianer eller ikke. De hadde heller ikke skrevet at man kan gå i de aller fleste helsekostbutikker og kjøpe B12 i tablettform som man kan ta som tilskudd, eller at to hvitost-skiver eller et glass melk om dagen dekker dagsbehovet. Jeg så meg derfor nødt til å kontakte Libero og fortelle dem om dette. De svarte noe vagt om at de skulle ta det med til vurdering når de trykte bok til neste år.

Jeg tok annenhver svangerskapskontroll hos lege og annenhver hos jordmor, noe som blir mer og mer vannlig. Dette fordi jordmoren har mer tid og skal kunne svare på flere spørsmål om svangerskapet. Jeg hadde derfor litt forventninger til henne og håpet at hun hadde mer peiling på hvordan jeg kunne gardere meg best mulig. Men hun ble helt satt ut når hun fikk høre at jeg ikke spiste døde dyr. Hun satt et strengt granskende blikk i meg og sa at nå var det viktig at jeg tenkte på at ungen skulle leve! Jeg har vel sjelden følt meg som en større egoist og dårligere mamma enn da hun sa det... Hun mente rett og slett at ungen kunne dø hvis jeg ikke spiste dyr. Dette var damen som helsevesenet hadde tildelt meg for å gi meg de beste rådene for et bra svangerskap!

Jeg hadde derfor lenge en surrende ekkel stemme inni meg som hele tiden stilte meg spørsmål om jeg gjorde det rette. Men etter seks år som vegetarianer og med stor tro på å boikotte en av verdens verste industrier var det lite som fristet meg til å gå tilbake til å spise kjøtt. Jeg og min samboer satt oss derfor ned og sjekket hva vi kunne finne på nett. Etter masse søk og mye lesing fant vi noen seriøse sider som virket som viste hva de snakket om:

http://www.viva.org.uk/guides/motherandbaby.htm
http://www.vegetarian.org.uk/guideskidsgoveggie.htm

Det viser seg at det er ikke så mye mer enn de kjottetende gravide vi vegetarmødre må passe på, noe som kom som en overraskelse på meg ut fra hvordan de fleste hadde reagert da de fikk vite at jeg skulle fortsette å være vegetarianer selv om jeg var gravid. Vi fikk også mye gode råd av andre vegetarianere på vegetarforumet. Nå i ettertid ser jeg at det faktum at jeg har en samboer som er vegetarianer og som var aktivt med på å lete etter seriøs informasjon, det at jeg deltar jevnlig på vegetar-forumet og har vegetar-venner som støttet meg, var det som gjorde at jeg fortsatte å tro på at det var helt trygt å være gravid vegetarianer. Jeg ser hvor fort helsevesenets mangel på kunnskap kan få damer som egentlig var innstilt på å leve vegetarisk til å gi det opp. Noe som er veldig tragisk...

I desember i fjor kom den fineste, sunneste lille gutten til verden, og da begynte en helt ny utfordring... Ved siden av skeptiske besteforeldre og hysteriske oldeforeldre så begynte helsevesenet et mas om fisketran uten sidestykke. All innformasjon vi fikk utdelt på sykehuset, tilsendt hjem i posten eller utdelt på helsestasjonen - egentlig uansett hvor vi snudde oss - fortalte man oss hvor viktig det var å gi babyen fisketran. Det var det eneste riktige og hvis vi ikke gjorde det var vi dårlige foreldre. Når vi fortalte at vi gav han omega 3, 6 og 9 ved planteoljer som Udo's Choice eller Pure Balance som man får kjøpt på helsekostbutikker, var det mange som hevet øyenbrynene i overbærenhet over oss. De færreste hadde tro på at det kunne veie opp mot tran. Det var heller ingen i helsevesenet som hadde hørt at det var mulig å få i seg omega-oljene uten tran!

Nå når jeg har fått graviditeten litt på avstand, ser jeg hvor grovt det er at så få i helsevesenet er opplyste om kostholdet til en stor og stadig voksende gruppe. Når man står midt oppi det er det vanskelig å vite hva som er riktig, og særlig når man er i en slik sårbar situasjon som når man er gravid; man har tross alt ansvaret for et annet lite menneske. Da hadde det vært veldig greit og egentlig ganske selvfølgelig at de som veileder deg kan gi deg nøyaktig og riktig informasjon som hjelper deg til å ha et positivt svangerskap og ikke et som er fullt av bekymring. Så mitt råd til dere som er gravide er å stole på dere selv og at dere har tatt det riktige valget. Prøv å steng ute alle kommentarene folk kommer med av ren uvitenhet. Lykke til, dere går en flott tid i møte!Liste: alle artikler om barn og oppvekst.


4 Comments

Fin fremmstilling.Sluttet selv med kjøtt noen månd før jeg skulle i militæret 85-86. Satt i lange avhør pga mitt valg.Ledelsen trodde min hensikt var og slippe militæret.Det hele endte med en avtale om at jeg kjøpte og laget min egen mat.Samtidig fikk muslimer i kompaniet egne kokker...ja ja det var i gammle dager :)

Hei!
Jeg er vegetarianer og mor til snart 3 barn. Jeg fikk ved alle svangerskapene mangel på B12, Jern og D-vitaminer. D-vitaminer finnes ikke i Udos Choice, men man kan få det i dråpeform. Det er da viktig å sjekke at det ikke kommer fra dyr. D-vitaminer lages også i kroppen når den utsettes for sol, men problemet er jo at det er lite sol i Norge i vinterhalvåret. Det er ikke noe gøy å ha mangelsykdommer. Du bli veldig slapp og giddesløs. D-vitaminemangel kan også føre til benskjørhet. Så jeg anbefaler alle veggiser, spesielt ved graviditet, å si til legen at de vil ta blodprøver på både jern, D-vitaminer og B12 :)

Etter det jeg har forstått så skal gravide vegetarianere kunne få gjennom fastlegen eller Jordmor henvisning til en Dietiker eller klinisk ernæringsfysiolog. Så lenge du følger rådene til en dietiker så skal ikke fosteret og barnet få problemer i forhold til næring.
Dette er og en sikkerhet skulle barnet få problemer. Jeg vet om tre saker der vegetarforeldre har fått problemer med barnevernet pga feilernæring. Den ene saken ble avvist etter det kom opp at foreldrene hadde konsultert en Dietiker.

denne tråden er jo lit gamel, men jeg kommenterer likevel :)

jeg står snart før fødselen av barn nummer 2 og er veganer.

Jeg har vært mye mere beskymmret og i tvil i den første graviditeten, (7 år siden)
og har denne gangen ikke møtt noe motstand, selv om jeg er veganer og skal føde hjemme, 2 ting som er jo ganske uvanlig.

jeg må også si at jeg ikke ha snakket så veldig mye om det hvis ikke noen spørr.

tror nok det er mye lettere hvsi man selv er sikkert paå hva man gjør, men det er selfølgelig trist at det finnes saå lite kunnskap om ernaæring (eller fødsel) hos folk flest, og hos helsepersonal.

har hørt mye om tran-maset, det blir spennede :)
også er vel de fleste nordmen overbevist at barn ikke kan overleve en dag uten ull undertøy.

det hjelper aå forandre litt perspektiv og tenke for eksempel på at det finnes mange millioner mennesker på verden som vokser opp uten kjøtt og dyreprodukter, hvor det er en helt naturlig del av kulturen.

jeg kan ikke noe for det at jeg er født midt i europa, der det er en stor haug med ukulturer som vi og våre barn må rudde opp i.

(tar foresten ingen tilskudd bortsett fra b12 og litt d, jernverdiene mine har vært helt strålende hele tiden)


vi må bare vise frem livsstilen vãrt stolt og selvsikker, saå kommer nok de fleste til å akseptere den etterhvert!

hilsen

Vegana

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.