Vanlige spørsmål om vegetarisme

Hva er vegetarisme? Hvem blir vegetarianere? Hva spiser veganere, og er det så farlig om akkurat du er vegetarianer eller ikke? Her finner du svar på disse og mange andre vanlige spørsmål.


Foto: IstockphotoSpørsmålene er foreløpig ikke sortert etter noe spesielt system - og det finnes helt sikkert spørsmål som er utelatt, eller svar som kunne vært formulert annerledes. Vi håper derfor du vil dele eventuelle innspill og kommentarer til denne oversikten via kommentarfeltet, slik at denne siden kan bli enda mer brukervennlig. 

Hva er vegetarisme?
Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt og fisk, og eventuelt andre animalske matvarer.

Hva er veganisme?
Veganisme er et kosthold helt fritt for alle animalske produkter - kjøtt, fisk, egg, melk og så videre, og normalt også en etisk livsstil der man søker å utelate animalske produkter i så stor grad som mulig.

Men vegetarianere spiser vel fisk og kylling?
Nei - verken fisk, fugl eller sjømat er vegetarisk.

Men man er vel vegetarianer dersom man bare spiser kjøtt eller fisk en gang iblant?
Nei, definisjonen av vegetarisme både i ordbøker, oppslagsverk og i vegetar-miljøet er entydig på dette området. Derimot finnes det titusenvis av mennesker som spiser lite eller svært lite kjøtt og fisk. Disse kan for eksempel kalles delvis vegetarianere eller halvveis vegetarianere.

Er det så nøye å pirke på sånne småting da?
Kanskje ikke i seg selv - men slike "småting" skaper misforståelser om hva vegetarisme er, noe som gjør det vanskelig å være vegetarianer. De aller fleste vet at en allergiker eller diabetiker har spesifikke krav til maten. Slik vil vi vegetarianere også gjerne ha det.

Hva spiser dere da?
Alt som ikke kan gå, svømme eller fly - alt det som ikke trenger å avlives, slaktes og parteres. Selv i vanlige kjøttspiseres kosthold er jo de fleste ingrediensene helt eller delvis vegetabilske, så hovedforskjellen ligger nok i hvordan vi tilbereder og kombinerer måltidene.

Blir man ordentlig mett av bare å spise vegetarisk?
Å ja da. Dette er en veldig vanlig misforståelse, siden grønnsaker og annen vegetarisk mat vanligvis bare er "tilbehør" i et ikke-vegetarisk måltid. Selvsagt er ikke ihjelkokte gulrøtter og poteter med saus et fullverdig, mettende måltid. Men ved å kombinere mat med mer tyggemotstand og smak kan man lage utrolig mettende vegetarmat.

Jeg har hørt at man blir dårlig i magen av vegetarmat?
Nei - men man kan selvsagt bli litt dårlig av å spise noe man sjelden eller aldri spiser, eller dersom et måltid er satt sammen på en helt annerledes måte enn man er vant til. Her er det snakk om tilvenning og vaner. Dette går begge veier: vegetarianere blir nemlig også lett dårlige i magen eller syke dersom de ved en feil får i seg ikke-vegetarisk mat.

Må vegetarianere ta kost-tilskudd?
Nei, ikke dersom man spiser allsidig og variert. Allikevel er det mange både vegetarianere og ikke-vegetarianere som tar kosttilskudd "for sikkerhets skyld", eller for å betrygge familie og venner, kanskje spesielt i en overgangsfase.

Hvor mange vegetarianere er det i Norge?
Vi er over 100.000 ifølge en SIFO-undersøkelse fra 2004. Dette er en fordobling på ti år.

...Og i verden?
Det er vanskelig å si, men 300 millioner er et mulig anslag. India alene har minst 220 millioner vegetarianere. I tillegg spiser hundrevis av millioner mennesker svært lite kjøtt.

I hvilke land er vegetarisme mest utbredt?
India stiller nok i en særklasse. Ellers er Storbritannia, USA, Nederland og Sverige land med en relativt høy andel vegetarianere.

Hvor lenge har folk spist vegetarisk?
Det vet man ikke sikkert, men allerede Sokrates, Platon, Buddha og Pythagoras var for eksempel vegetarianere. I Norge har det vært vegetarianere ihvertfall siden andre halvdel av 1800-tallet. Flere av de katolske munkeordnene i middelalderens Norge spiste hovedsakelig vegetarisk, med innslag av fisk.

Hva ville skjedd med dyrene dersom alle ble vegetarianere?
Du tenker på de millionene av dyr kjøttbransjen aler opp for slakt? Ved en gradvis overgang til vegetarisme ville denne bestanden gått ned av seg selv. Det faktum at vi klarer å fôre opp og stelle millioner av dyr fordi vi vil spise dem, viser vel med all mulig tydelighet at vi skulle klart å takle en slik utfordring dersom alle ble vegetarianere samtidig. Dessuten er det jo ikke akkurat vegetarianerne som har forårsaket at millioner av dyr holdes i fangenskap...

Spiser ikke egentlig dere vegetarianere maten til dyra?
På ingen måte. Man trenger flere kilo dyrefor for å produsere ett kilo kjøtt. Altså forbruker vegetarianere faktisk mindre vegetabilsk føde enn det kjøttspisere gjør!

Er ikke vegetarianisme en trussel mot bøndene og landbruket?
Overhodet ikke. Maten vi vegetarianere spiser (for mange vegetarianeres del inkluderer dette både egg og melk) er jo også produsert av bønder, så dette er en helt meningsløs problemstilling på alle måter. Landbruket er i konstant utvikling - for eksempel spiser vi nok både kjøttspisere og veggiser mindre turnips og kålrot i dag enn for 50 år siden. På samme måten som landbruket har tilpasset seg økt kjøttforbruk, tilpasser det seg også økt interesse for vegetarmat.

Hva med jakt da - er ikke det nødvendig for å sikre en balanse i naturen?
Du mener den balansen vi har skrudd på ved å utrydde rovdyrene, eller ved å legge ut høyballer til elgen og rådyrene så det skal bli flere av dem å skyte på neste høst? Dette er i stor grad et menneskapt problem som delvis er forårsaket av nettopp husdyrhold og kjøttkonsum.

Kan man bli vegetarianer sånn med en gang?
Om man vil, så er det fullt mulig både hva gjelder helse og egen trivsel. De fleste velger en gradvis overgang, og det er kanskje det enkleste, enten man velger å endre kosthold over noen uker eller noen måneder. Å skaffe seg kunnskap og erfaring er et stikkord i overgangsprosessen.

Hvor får jeg tak i vegetarmat?
Norske dagligvarekjeder har som oftest svært dårlig utvalg i vegetariske spesial- og ferdigprodukter, men veldig mange pålegg, suppeposer og liknende kan også brukes av vegetarianere. Meny- og Ultra-kjedene har en del vegetariske produkter, det samme gjelder enkelte ICA-butikker. Ellers er helsekost-butikker og innvandrer-butikker er gullgruve for oss som ikke spiser kjøtt og fisk. Mange snapper også med seg nye og spennende varer når man er på ferie i storbyer innen- og utenlands.

Hva med barn da?
Barn kan utmerket godt leve som vegetarianere. Som foreldre har man krav på at barnas kosthold blir respektert av andre, på samme måte som f.eks. hinduistiske, buddhistiske, muslimske eller jødiske foreldre har krav på at omgivelsene respekterer deres kostholdsvaner. Det finnes massevis av ferdigprodukter som er svært populære hos vegetariske barneforeldre. Og selvsagt kan barna spise de samme typene godteri og innta samme slags drikke som andre barn, slik at man ikke blir så "forskjellig." (Denne teksten er forøvrig redigert av en person som ble oppdratt på vegetarmat, og som storkoser seg som vegetarianer tredve år senere!)

Er det ikke egoistisk å oppdra barn vegetarisk da?
Er det ikke heller egoistisk å bortforklare for små kjøttspisende barn at maten deres kommer fra dyrene de er så glade i? Selvsagt bør foreldre tilrettelegge for vegetariske barn så de ikke føler seg så veldig "annerledes", men hvordan kan det ellers sies å være egoistisk å gi barna sine mat som er sunnere både for oss selv, for miljøet og for dyrene? Selvsagt vil et ernæringsmessig dårlig kosthold være uforsvarlig, men det gjelder jo både for kjøttspisere og vegetarianere.

Jeg har hørt at Hitler var vegetarianer?
Det stemmer ikke. Hitler var ikke vegetarianer, men enkelte andre nazister var det. De likte også pen kunst, fine dresser, elegante boliger, snertne biler, dyr vin, flotte sigarer og god litteratur. Så hva slags "argument" er det egentlig å påpeke at det også finnes svært usympatiske vegetarianere? Både vi vegetarianere og andre er utrolig mye mer en konsumenter av mat. Når man framhever at enkelte "onde" eller eksentriske mennesker var vegetarianere, skinner det ofte gjennom at man i vikeligheten kritiserer vegetarisme som sådan, og at man har dårlige argumenter.

Er det ikke dobbeltmoralsk å være vegetarianer, og for eksempel gå med skinnsko?
Dersom det å være vegetarianer vil si det samme som at man må være en fullkomment etisk konsument, så vil svaret kanskje være ja. Og faktisk er veldig mange vegetarianere også opptatt av å velge økologisk, miljøvennlig og etisk også ved siden av å være vegetarianer. Men vegetarianere må ikke være veldig opptatt av etikk - på samme måte som de ikke må være opptatt av dyrevern eller sin egen helse. Vegetarisme er et positivt valg, men det verken krever eller forutsetter at man også gjør alt annet på en perfekt måte. Det at man forsøker å gjøre noe bra innebærer ikke at man er perfekt.

Må veganere unngå alt som kommer fra dyr?
Nja. Den vanligste definisjonen av veganisme er knyttet til kosthold, altså at man unngår alle matvarer som stammer fra dyr. I tillegg vil de aller fleste veganere også styre unna både produkter av skinn, ull og så videre. Noen mener alle veganere må unngå alt som stammer fra dyr også utenom det rent kostholdsmessige, men dette er det altså delte meninger om.

Viser ikke det at vegetarianere spiser veggis-pølser at dere egentlig lengter etter kjøtt?
For det første så går det an å ha positive assosiasjoner til smaken eller lukten av animalsk mat man har spist tidligere, uten å ønske å drepe dyr for å oppleve den smaken en gang til. Når det er sagt, så viser jo selve ordene hamburger eller kjøttkake at burgere og kaker kan lages av noe annet enn kjøtt, eller av kjøttet fra en spesiell type dyr. Mye av grunnen til at mange liker usunn mat som pølser og burgere er den gode følelsen man får ved å spise noe som er stekt, frityrstekt, grillet, røkt eller tilberedt med mye fett. Skal ikke vegetarianere også kunne unne seg mat som er tilberedt slik av og til, selv om det kanskje ikke er så sunt?

Jeg har hørt at vegetarianere passer seg for mange E-stoffer og andre tilsetninger?
Det finnes mange ikke-vegetariske tilsetningsstoffer med uskyldige navn som E120 (rødt fargestoff laget av knuste biller) og gelatin (laget av kokte dyreknokler, som regel fra griser). Hadde folk flest visst hva enkelte av disse stoffene egentlig er, ville nok mange fler enn vegetarianere og veganere styrt unna dem. En oversikt over disse animalske tilsetningsstoffene finner du forøvrig her på vår nettside.

Betyr det at vegetarianere må holde seg unna alle disse stoffene?
Vegetarianere er som folk flest mennesker som gjør sine egne valg. Mange styrer unna flere eller alle av disse tilsetningsstoffene, mens andre syns det blir for vanskelig eller krevende å forholde seg til en lang liste uønskede ingredienser hver gang man handler - for ikke å si når man spiser ute.

Kan man kalle seg vegetarianer eller veganer dersom man får i seg e-stoffer som er ikke vegetariske da?
Et av hovedproblemene er at veldig mange stoffer kan være ikke-vegetariske, mens de også kan ha et vegetabilsk opphav. Når det er sagt så utgjør antakelig disse potensielt ikke-vegetariske e-stoffene som en del vegetarianere kanskje kan få i seg godt under en promille av alt de spiser - og det er ikke ting man tilsetter maten selv, men som finnes i ferdigprodukter. På samme måte som en ellers lovlydig borger kanskje går på rødt lys eller kjører noen kilometer fortere enn man har lov til, er det kun de færreste som vil nøle med å bruke betegnelsen vegetarianer om personer som verken spiser kjøtt og fisk, men som ikke alltid er så nøye med slike tilsetningsstoffer.

Hva slags folk blir vegetarianere?
Vegetarianere finnes i alle slags befolkningsgrupper: vi finnes i alle landsdeler, aldersgrupper, sosiale grupper, og i begge kjønn. Allikevel er det nok en viss overvekt av kvinner, og yngre mennesker.

Hvorfor er det flest kvinner som blir vegetarianere?
Kanskje fordi kvinner tradisjonelt har vært litt mer opptatt av egen helse enn menn, men her er det ikke lett å gi et godt og dekkende svar. Menn opplever nok også oftere å få morsomme kommentarer dersom de er vegetarianere, men til gjengjeld er vegetariske menn for eksempel ofte attraktive på sjekke-markedet!

Spiller det noen rolle fra eller til om akkurat jeg blir vegetarianer?
Så absolutt. Hver vegetarianer sparer i snitt 12 dyr fra å ende sitt liv på slaktebenken hvert år - altså nesten ett dyr i måneden! Det at vi er over 100.000 personer som styrer unna kjøttdisken rundt omkring i landets tusenvis av butikker hver dag er med på å forandre både utvalget i butikkene, så vel som norsk landbruk. Vegetarisme er en av historiens største, lengste og viktigste boikott-grupper.

Burde man ikke heller bry seg om sine medmennesker enn å bli vegetarianer?
Dette er en helt konstruert problemstilling: man får jo ikke noe mindre tid eller mulighet til å være omsorgsfull mot sine medmennesker ved å ikke spise dyr! Tvert imot får man som vegetarianer kanskje et større overskudd uten blytunge kjøtt-middager. Dette overskuddet kan man så igjen eventuelt dele med andre. I en verden der tusener dør av sult hver dag og kjøtt-industrien blir stadig mer internasjonal, vil dessuten det å være vegetarianer bety at man er med på å frigi naturressurser som kan komme andre mennesker til gode. I så henseende er vegetarisme altså et valg der alle vinner.

Er det så viktig å leve helt vegetarisk, da?
Det er selvsagt et spørsmål hver og en må besvare selv. Sett fra dyrenes side er det en stor fordel at man ikke bare blir "litt" spist. Mange vegetarianere har dessuten en etisk eller religiøs overbevisning om å være prinsippfast, og for veldig mange av oss virker det utenkelig å spise kjøtt "av og til" - akkurat som det vil være totalt uaktuelt for mange vanlige nordmenn å spise hundekjøtt, padder eller larver av og til. For mange blir dette altså både en spørsmål om vaner og det å være konsekvent.

Hva er forholdet mellom økologisk og vegetarisk mat?
At noe er økologisk henspiller på hvordan det er produsert (uten kunstgjødsel og skadelige plantevernsmidler). At noe er vegetarisk viser til hva slags mat det er snakk om: nemlig mat fremstilt uten døde dyr og deres bi-produkter. Mange vegetarianere spiser relativt mye økologisk mat, og siden vegetarmat er mindre ressurskrevende enn kjøttmat har vegetarmat miljøfordeler som ikke nødvendigvis finnes i økologisk mat.

Finnes det flere typer vegetarisme?
Ja, i den grad det er relevant kan man skille mellom veganere (de som unngår alle animalske matvarer) lakto-vegetarianere (de som spiser melkeprodukter), ovo-vegetarianere (de som spiser egg), og lakto-ovo-vegetarianere (de som både spiser melk og egg). Sistnevnte gruppe er antakelig den største. Videre finnes det relativt mange lakto-vegetarianere (som altså spiser meieriprodukter, men ikke egg). Som en pekefingerregel er ca. en av ti vegetarianere veganere. "Rene" ovo-vegetarianere (som altså spiser egg, men ikke melk) er svært sjeldne. Skillet mellom disse gruppene (evt. med unntak av veganisme) er noe kun de færreste er opptatt av til daglig, så dette er ikke betegnelser man bruker i dagligtale. Allikevel finnes det flere grupper, bl.a. Krishna-troende, som vanligvis er svært strikte ift. å ikke spise egg, men som allikevel bruker mye meieriprodukter.

Veganisme er altså en type vegetarisme?
Ja - alle som ikke spiser kjøtt og fisk er vegetarianere, deriblant også veganerne. Selve ordet veganisme ble dannet i Storbritannia på 1940-tallet for å betegne de vegetarianerne som ville styre unna alle animalske produkter. I hovedsak er skillet mellom veganere og andre vegetarianere at førstnevnte unngår meieriprodukter, og ofte er svært skeptiske til evt. helsefordeler ved meieriprodukter og forholdene kyrne holdes under. Derfor er det enkelte veganere som understreker forskjellene mellom deres eget kosthold versus kostholdet til vegetarianere som spiser egg eller meieriprodukter. Veganisme kan godt omtales som en konsekvent eller strikt form for vegetarisme.

Hva med pescetarianerne (de som spiser fisk)?
Betegnelsen pescetarianer brukes om dem som konsekvent ikke spiser kjøtt, men som spiser fisk. Vegetarianere flest er selvsagt svært glade for at flest mulig ikke spiser kjøtt, selv om det å spise fisk faller utenfor betegnelsen vegetarianer. "Pescetarianisme" er altså ikke en av formene for vegetarisme, noe som fremgår av definisjoner i ordbøker og oppslagsverk. En slik definisjon er både Norsk Vegetarforening, The International Vegetarian Union og andre linkende organisasjoner enige om.

Er det ikke vanskelig å være vegetarianer?
I begynnelsen kan det kanskje by på noen utfordringer, på samme måte som andre situasjoner som innebærer forandringer. Men etterhvert som man venner seg til det, kan det å leve som vegetarianer eller veganer virke som noe helt selvsagt. Det blir dessuten stadig lettere både å leve som vegetarianer, takket vært stadig bedre utvalg i butikker og restauranter. Samtidig kommer det ofte ut nye kokebøker, og på internett er det lett å lære mer om vegetarisme og å utveksle erfaringer med andre vegetarianere. Det faktum at vi stadig blir flere er selvsagt også med på å gjøre det enklere for andre å gå over til vegetarkost.

Hva med sosiale situasjoner?
I mange miljøer er det nærmest moderne og trendy å være vegetarianer, slik at det ofte går lettere enn mange tror. De fleste vegetarianere er flinke til å informere vertskapet om sitt kosthold, og enkelte tar av og til for sikkerhets skyld med seg mat til for eksempel grilling eller barneselskap. Hovedutfordringen er kanskje at vegetarisme for mange fremdeles er nytt og fremmed, noe som kan være en utfordring for en vert. Samtidig har de fleste erfaring med å tilby noe til gjester som enten trener, er allergiske mot eller ikke liker visse typer mat, er gravide, er på slankekur eller liknende. Vegetarianere forventer ikke særbehandling, bare respekt på lik linje med alle andre som har sine individuelle behov og preferanser.

Finnes det enkelte stoffer vegetarianere må passe på å få i seg nok av?
Dersom man har et allsidig vegetarisk kosthold uten for mye fett og salt, men med rikelig av frukt og grønnsaker er det stort sett lite å være bekymret for. Norsk Vegetarforening understreker vanligvis betydningen av å få i seg nok kalsium, jern, vitamin B12, jod og omega-fettsyrer. Jern er spesielt viktig for unge jenter, B12 er spesielt viktig for veganere, og omega-fettsyrer er spesielt viktige for barn.

Jeg har hørt at B12 visstnok er et problem-område for vegetarianere og veganere. Stemmer det?
Mangel av vitamin B12 er et problem for langt fler enn vegetarianere. Når det er sagt så stemmer det at B12 er et av de stoffene vegetarianere, og da spesielt veganere, bør være påpasselige med. Den vanligste kilden til B12 for vegetarianere er meieriprodukter. Veganere tar ofte kosttilskudd eller beriket mat for å få dekket B12-behovet, selv om dette stoffet også forekommer i vegetabilsk mat.

Er det ikke et argument mot veganisme at mange ser seg tjent med å innta B12 i pilleform?
Er det ikke et argument mot kiwi'en at den må transporteres fra New Zealand, et argument mot melk at den "må" homogeniseres og pasteuriseres, eller et argument mot kjøtt at det må holdes kaldt for ikke å råtne? Veganisme har flere klare helsefordeler, og den eneste virkelige helsemessige utfordringen for å leve vegansk er altså å være påpasselig med å få i seg B12. Mange veganere bruker kun kosttilskudd "for sikkerhets skyld", og det finnes også veganere som ikke tar B12-tilskudd. I en verden der nesten alle spiser "kunstig" mat (enten den er hermetiskert, frosset, frysetørret, transportert rundt halve jorda, tilsatt kjemikalier eller produsert under slaveliknende kår), syns også mange veganere med rette at det er kunstig å poengtere en utfordring ved å leve vegansk på tross av alle helsefordelene - spesielt siden det også er så mange åpenbare utfordringer ved et konvensjonelt kosthold.

Jeg har hørt at vegetarianere ikke får i seg nok protein?
Dette er et av de områdene der det hersker flest utdaterte fordommer om vegetarisme. Proteinmangel er ekstremt sjeldent hos vegetarianere i utviklede land - faktisk viser undersøkelser at vegetarianere normalt heller får i seg for mye protein enn for lite. På samme måte er det også en utdatert antakelse at vegetarianere må passe på å få i seg både korn og belgfrukter i ett og samme måltid for å få i seg såkalt "fullverdig protein".

Hvorfor blir man vegetarianer?
De fire hovedårsakene er hensynet til dyrene, til miljøet, til sin egen helse og til verdens matvaresituasjon. I tillegg kommer evt. etiske og religiøse årsaker. Mange syns rett og slett kjøttmat er ekkelt og uappetittelig. Og til sist: vegetarisme og veganisme er moderne, en trend mange vil identifisere seg med.

Er det ikke overfladisk at enkelte blir påvirket av kjente vegetariske musikere, skuespillere og så videre?
På en måte, men hvem blir vel ikke påvirket av sine omgivelser? Kjøttindustrien i Norge bruker årlig titalls millioner kroner på å spre positive assosiasjoner til det å spise kjøtt. Er det ikke da en demokratisk fordel at kjente vegetarianere bruker sin berømmelse til å fremme det de opplever som noe positivt og viktig? For noen år siden gikk ingen nordmenn på kaffebar, nå går vi dit i kø. Alle trender oppstår et sted, og vegetarisme er ikke en av de trendene som har store finansielle interesser i ryggen. Da blir inspirasjonskildene også ulike.

Er det noe spesielt man bør vite som potensiell eller ny vegetarianer?
Nei, ikke dersom man følger Norsk Vegetarforenings anbefaling om å spise variert og man setter seg litt inn i vegetarisk kosthold. Vegetarmat blir heldigvis stadig mer tilgjengelig, og det samme gjelder fakta og forskning om kjøttfritt kosthold. Dessuten blir det stadig flere vegetarianere, noe som gjør det lettere for andre igjen å komme igang.

Finnes det noen tips og råd som en nybegynner bør kjenne til?
Her er en korfattet liste: Kjøp eller lån noen gode kokebøker. Prøv forskjellige restauranter og spisesteder. Prøv vegetariske ferdigprodukter. Spis variert. Lag mat som minner om kjøttmat du har gode assosiasjoner til. Ikke glem spennende krydder og litt godt fett - det piffer opp maten! Spør andre vegetarianere eller ansatte i helsekost- og innvandrerbutikker om råd. Bruk Norsk Vegetarforenings nettsted og forum der du stadig finner ny, oppdatert informasjon. Gjør ting gradvis om du er mer komfortabel med det. Og husk å kose deg underveis - ikke gjør overgangen til et tyrannisk pliktløp, men til en spennende og gledesgivende prosess!

Jeg har hørt om noen som har hørt om noen som visstnok kjenner en vegetarianer som skal ha blitt syk...
Det finnes mange vandrehistorier om hvor farlig vegetarisme skal være. Faktum er at vegetarisme har mange veldokumenterte helsemessige fordeler. Når det er sagt kan selvsagt også vegetarianere bli syke, og rundt slike tilfeller oppstår det av og til vandrehistorier. Vegetarianere bør selvsagt være påpasselige med sin egen helse - men det bør jo også alle andre.

Hvorfor kan ikke bare vegetarianere ta ut kjøttstykkene av maten, og være fornøyd med det?
Av samme grunn som at de fleste kjøttspisere ikke vil godta å bare plukke ut katte- eller hundekjøtt i en eksotisk asiatisk kjøttrett. Dette handler altså ikke om å være sær i matveien, men om å ha klare negative assosiasjoner til spesifikke matvarer, noe vi alle har. Som kjent forsvinner ikke smaken av en ingrediens dersom man fjerner den fra en ferdig rett - og hvem er vel sikker på at alle kjøttbitene er tatt bort? For enkelte handler dette dessuten om religiøse og etiske overbevisninger - man vil rett og slett ikke ha noe med kjøttmat å gjøre.

Foto: IstockphotoSPØRSMÅLSPALTEN
Dine spørsmål: vegetarisme | veganisme | spør kokkene | stille et spørsmål?
Vanlige spørsmål: vegetarisme | veganisme



14 Comments

Vegetarianere spiser faktisk fisk, bare ikke "landdyr"......

Hei!

Dette er en vanlig misforståelse. Vegetarianere spiser ikke fisk. Om en spiser fisk, men ellers vegetarisk kan en kalle seg pescetarianer, men dette er ingen form for vegetarianer.


Mvh
Vigdis

Det står «Og selvsagt kan barna spise de samme typene godteri og innta samme slags drikke som andre barn», men svært mye godteri består av gelatin, som igjen blir lagd av dyr, så dette stemmer vel ikke?

Dere burde presisere hvilke vegetabilske matvarer som inneholder B12, for såvidt jeg vet er det ingen som gjør det. Plantebasert melk inneholder B12, men kun fordi det er beriket med det. Er klar over at enkelte bakterier (?) kan inneholde B12, men dette er ikke noe som populært spises i Norge, og blir derfor en dårlig kilde for oss. Kildehenvisninger i denne artikkelen ville styrket argumentene deres betraktelig:)

Takk for respons Ine :) Du har helt rett i det med B12, og vi er veldig klare på dette spørsmålet over hele nettsiden vår, samt i våre utgivelser. På akkurat denne siden er det spørsmål og svar i kortform, så derfor har vi ikke fotnoter. Fint at du presiserer at dette ville gi svarene ekstra tyngde :)

Hei! Har du/dere en kilde til det med belgfrukt, korn og fullverdige proteiner?

Dette finnes det et svært stort utvalg kilder om. Du finner oversiktlig, brukervennlig og trygg informasjon i vår bok om helse, vegetarisme og veganisme:


http://veg-veg.no/butikk/helse/plantebasert/

Hei!

Jeg synes definisjonen dere har på vegetarianisme er litt uklar, når dette defineres som "et kosthold uten kjøtt og fisk, og eventuelt andre animalske matvarer". Hva menes her med "eventuelt andre animalske matvarer"? I dagens artikkel på osloby.no står det at Norsk vegetarforening definerer dette som bl.a. melk og egg, men er det ikke nettopp de "animalske matvarene" som skiller en veganer fra en vegetarianer?

Lenger nede på siden skriver dere også at "den vanligste kilden til B12 for vegetarianere er meieriprodukter". Dette motstrider jo definisjonen om at vegetarianere ikke spiser animalske produkter (som melk)?

Takk for nyttig respons. Du finner fyldigere detalj om definisjoner på hva som er vegetarisk og hva som er vegansk her. Håper det er til nytte : )

http://veg-veg.no/om_oss/definisjoner

Takk for mye god informasjon. Reagerte på en av kommentarene bare. Det gjelder melk og at dere nevner at melk "må" homogeniseres. Mener ikke å flisespikke men siden jeg antar vegetaianere er opptatt av helse og mange drikker melk så er homogeniseringen med på å gjøre melk mer usunn. Uhomogenisert melk er lettere å fordøye for mennesker. Enkelte melkealergikere tåler uhomogenisert melk.
Desverre ødelegges all melk i Norge på denne måten, også økologisk, angivelig fordi forbrukerne ikke vil ha "prikker" på melkeglasset av de større melkfettmolekylene. Homogenisering er en prosess som slår i stykker fettmolekylene så de ikke kan sees. Jeg skulle ønske det var mulig å kjøpe naturlig melk i butikken. At den er varmet opp ( pasturisert) for å drepe bakterier er helt greit men at den er homogenisert gjør at bl.a jeg ikke tåler den så godt😕
Hilsen ex melkeprodusent som er i ferd med å bli vegetarianer.( og gjerne vil drikke økologisk, uhomogenisert melk)

Grunnen til at mange veganere i dag ikke får i seg nok B12 vitaminer er fordi alle grønnsaker, frukter og roter blir så utrolig godt vasket og kokt, så B12 vitaminene forsvinner. Hvis man hadde plantet en gulrot i bakken, dratt den opp da den var moden og spist den ville man fått i seg B12 fordi det er B12 i jorda. Det er også grunnen til at kjøtt inneholder B12, fordi mange dyr spiser gress ute og mange dyr må også ta B12 tilskudd for at det skal bli mer B12 i kjøttet :)

hvorfor må veganere passe ekstra godt på hva de spiser i hvert måltid

Du skal ganske, ganske langt inn i vrangforestillings-land før du møter noen som stiller det spørsmålet, ja - for det medfører selvsagt ikke riktighet.

Takk for mange fine opplysninger her på denne siden.
Jeg har ike spist noen deler av dyr på vel 53 år, og i 20 år unnlot jeg også å spise fisk og egg. Dette siste ble for vanskelig både socialt...og jeg er alt for glad i kaker,

Årsaken til at jeg brått sluttet å spise dyr...jeg hadde hele livet grublet over urettferdigheten til menneskenes kår på jorda .
Jeg kunne ikke forsone meg med at små barn led nød og døde tidlig..men gamle velfødde mennesker holdt seg i livet og tok opp plass...
Rent tilfeldig fikk jeg vite om gjenfødelse, reinkarnasjon og karma...og det var som en nøkkel endelig fant sitt nøkkelhull ! og at dette å ta liv av medskapninger som et så høyt bevissthetsnivå, vile medføre en gjeld vi må betale tilbake . Vi alle får god og dårlig karma med oss til hva slags liv vi må leve i neste inkarnasjon. Jo mindre lidelse vi påfører andre, jo letere blir vårt neste liv.
Jeg finner ikke tid og plass for alt som går inn i dette livs syn. For meg i dag er det aller viktigst ikke å delta i alle de grusomme måter vi behandler dyrene på for vår mat, forskning, klær, kosmetikk, fornøyelser som jakt. dyr er for meg mine søsken! Ofte føler jeg at dyr er nærmere vår skaper enn oss mennesker der de er oppriktige og tilgir langt letere enn oss...og mange trofaste mot sin make hele livet! Vi har mye å lære av dyr.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.