Spørsmålspalten: Vegetarisme


Det å besvare spørsmål har alltid vært en sentral oppgave for Norsk Vegetarforening. Nå har vi utvidet spørsmålsspalten for å gjøre det enda enklere å ta matvalg som er gode for deg, dyrene og miljøet.


Vanlige spørsmål
Populære spørsmål og problemstillinger

Dine spørsmål
Se hva andre lurer på rundt vegetarianisme
Fakta om spørsmålspalten
Hva kan man spørre om, og hvem svarer?

Spørsmålspalten om veganisme
Spesifikt veganske problemstillinger


Får du ikke svar via spaltene ovenfor? Bruk kommentarfeltet for å stille et spørsmål, eller send en epost. Anonymiserte svar legges ut etterhvert.17 Comments

Hva er foskjellen på en som er vegetar og en som er veganer?

Har lurt på det veldig lenge :)

En som er vegetarianer spiser ikke kjøtt eller fisk (noen vegetarianere spiser ikke egg heller).
Veganere spiser ingenting som kommer fra dyr (kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, honning). Veganere er også mye "strengere" på ting som ikke er mat: dyretesting, ikke bruke ull, silke eller lær og ikke noe dyreprodukter i f.eks sminke osv.

Er du vegetar/veganer hvis du spiser kylling?
Hva kan en erstatte kjøttet med?
Er det spesielle plasser hvor man kan kjøpe vegetar mat?

Nei, du er ikke vegetarianer eller veganer hvis du spiser kylling. Både veganere og vegetarianere frastår 100% fra alt kjøtt, inkl. fisk og kylling. Hvis du lurer på hva forskjellen mellom vegetarianer og veganer er kan du se hva M_D skrev.

Hvis man ikke spiser kjøtt eller kylling, men spiser fisk og melkeprodukter, er man vegeterianer?

Vegetarianere spiser ikke fisk, men mange vegetarianere spiser meieriprodukter. Om man spiser fisk men ikke kjøtt så kan man for eksempel si at man spiser mest vegetarmat, men også fisk.

Merk at det ikke ligger noen verdivurdering verken av personen eller kostholdet i denne ordbruken, det er kun snakk om faktiske definisjoner :-)

hvis man spiser fisk men null kjøtt er man pescerianer.

Veganer og vegetarianer spiser ingen dyr eller fisk. Idea å vare vegetar er å elske alle som lever og ikke spise dem

Jeg er allergisk mot paranøtter, og det er visstnok en viktig kilde for selen. Hva kan jeg spise i stedet for paranøtter for å dekke dagsbehovet for selen?

Helkornprodukter, nøtter og frø kan være gode kilder til selen, men plantemat inneholder generelt lite selen. Et tilskudd som Veg1 kan tas for å sikre inntaket. Jeg anbefaler deg å kjøpe boka Plantebasert ernæring for mer info om selen i et vegetarisk kosthold.

Mvh
Vigdis

Er det flere der ute som syns den alkoholfrie drikkemenyen i barer er kjedelig?? Jeg er lei av Farris, og brus og juice er ikke tingen for den som prøver å holde seg unna sukker.
Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har tatt en øl bare fordi det føltes som et bedre alternativ enn brus og juice, selv om jeg egentlig ikke hadde lyst på øl.

Men det er håp!! Jeg har funnet ut at det finnes både utenlandske og norske leverandører av 100% rent kokosvann (vegansk og økologisk). Det smaker nydelig og gir deg bedre helse!

Problemet er at så lenge ingen etterspør et bedre alkoholfritt alterativ, så vil ikke barene ta inn noe annet enn det vanlige utvalget.

Så folkens, etterspør kokosvann i barene!!! Ja, de dagene du ikke vil ha alkohol, altså ;)
Spør! Spør! Spør! Da kan ønsket plutselig gå i oppfyllelse. Forbrukermakt er sterkt - det virker!!

Hei. Lurer på om noen vet om en soysaus som ikke er fra regnskogen/ latin amerika, og heller ikke GMO eller palmesukker? Har lenge trudd Kikkoman var fra Nederland, menden er bare produsert der ifra i Europa, bønnene er fra Brazil.

Å finne bærekraftig mat er moderne jakt ;)
Mvh Knut

Takk for melding. Spesifikke produktspørsmål har vi dessverre ikke kapasitet til å hjelpe til med, men masse lykke til videre på jakten, som du sier(:

Er det gluten i osteløpe?

Vi svarer primært på spørsmål som handler direkte om vegetarisme og dette kan googles for best og mest mulig utførlig svar.

Hei :) Jeg lurer på ca hvor mange vegetarianere det er i Norge per dags dato?

Hei, og takk for spørsmål! Dette finner du svar på her:

http://veg-veg.no/toppsaker/statistikk

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.