Vegetarisk ordliste

Her finner du en oversikt over ord og uttrykk som ofte brukes i oppskrifter og i andre tekster om vegan- og vegetarmat.


Agar-agar: algeprodukt som kan erstatte gelatin i f. eks. desserter. Fås kjøpt bl. a. i innvandrerbutikker.
Beriket: dette uttrykket viser at produktet er tilsatt ett eller flere næringsstoffer. Enkelte vegetariske spesialprodukter er for eksempel tilsatt D- eller B12-vitaminer.
Bjästflingor: inaktiv gjærsort rik på vitamin B, brukes av noen veganere i retter som trenger ostesmak. Fås kjøpt på helsekosten.
Bønneost: se tofu
Cruelty-free: en løs betegnelse som er ment å profilere et produkt som fremstilt uten å ha forårsaket smerte hos dyr. Siden dette ikke er en merkeordning, er denne og liknende betegnelser ikke i seg selv noen garanti for at et produkt er vegetarisk eller dyrevennlig. Allikevel er dette ofte produkter som er vegetarvennlige.
Gluten: proteinrikt "hvetekjøtt" laget av glutendelen av vanlig hvetemel, smakstilsetning og væske, som enten kokes eller bakes i ovnen. Glutenmel kan fremstilles ved å "vaske" det ut av hvetemel, men man kan hoppe over denne tidkrevende prosessen ved å kjøpe ferdig glutenmel i noen helsekoster. Gluten fås også kjøpt ferdig som "mock chicken", "mock duck" og "mock abalone" i noen asiatiske butikker.
Linfrø: en naturlig kilde til omega 3-fettsyrer som kan tilsettes i f. eks. brød og grøt. Linfrø kan dessuten erstatte egg i noen bakverk, f. eks muffins og kjeks (1 ss knust linfrø + 3 ss vann = 1 egg). Linfrø i hel eller knust form fås kjøpt på helsekosten og i større supermarkeder.
Liquid smoke: Smakstilsetning som gir maten en røyket smak, helt uten bruk av bål på kjøkkenet! Er vegetarisk / vegant.
Løpe/ mikrobiell løpe: Løpe er en tilsetning i ost som gir en seig konsistens. Normalt fremstilles løpe fra magesekken til slaktede dyr, noe som gjør at osteprodukter som inneholder løpe ikke er egnet for vegetarianere. Mikrobiell løpe er derimot egnet for vegetarianere. Ost med mikrobiell løpe blir heldigvis stadig mer vanlig.
Mock duck/chicken/pork: Et gluten(se ovenfor)-basert produkt som f.eks. kan stekes med brun saus eller tilsettes wok-retter. Mange elsker det, andre kan ikke fordra det!
Nutritional yeast: se bjästflingor
Quinoa: frøsort fra Peru som er rik på kalsium og protein. Kan for eksempel erstatte ris eller couscous i et måltid eller has i salat. Fås kjøpt på helsekosten og i større supermarkeder.  
Rismelk: drikk fremstilt av ris og vann. Fås kjøpt på helsekosten og i mange supermarkeder.
Seitan: se gluten
Sesampasta: se tahini
Soyamelk: drikk fremstilt av soyabønner og vann. Fås enten naturell eller tilsatt vanilje, rørsukker eller sjokolade. Fungerer utmerket i baking. Fås kjøpt på helsekosten og i mange supermarkeder.
Tahin: seigtflytende produkt fremstilt av knuste sesamfrø. En viktig ingrediens i matlaging fra sørøst-Asia og Midtøsten, brukes for eksempel i hummus. Noen bruker også tahin i smørbrød, enten alene eller i tillegg til andre pålegg. Fås kjøpt i innvandrerbutikker og delikatesseforretninger.
Tamari: japansk soyasaus. Fås kjøpt i asiatiske butikker.
Tempeh: proteinrikt, fast produkt fremstilt av fermenterte soyabønner. Fås kjøpt i noen asiatiske butikker.
Tofu: proteinrikt, fast produkt fremstilt av knuste og silte soyabønner. Fås kjøpt som "firm" tofu (fast konsistens), "silken" tofu (bløt konsistens) eller ferdig smakssatt og klar til bruk. Både "firm" og "silken" tofu selges pakket i vann, dette vannet må trekkes ut med tørkepapir eller kjøkkenhåndklær før bruk. Fås kjøpt på helsekosten, i større supermarkeder og asiatiske butikker.
TVP: "textured vegetable protein". Produkt fremstilt av soyamel, selges som regel i poser med enten små eller store tørre biter. Når man tilsetter varmt vann rehydreres bitene som får en kjøttaktig tekstur. Store biter passer fint i f. eks. gryteretter og mindre biter kan fungere som en kjøttdeigerstatning. Fås kjøpt på helsekosten.
Yofu: Yoghurt-liknende produkt laget av soya. Fritt for kolesterol og laktose!

Savner du forklaring til et ord eller uttrykk om vegetarisk matlaging? Legg inn en kommentar nedenfor slik at denne oversikten kan forbedres, da vel!
3 Comments

Jeg har ikke spist kjøtt eller fugl på 7 år, og har selv ansett meg selv som vegetarianer. De to første årene spiste jeg heller ikke fisk, men ettersom flere uttrykte bekymring i forhold til min unge alder, ( jeg var 10 år da jeg bestemte meg for å kutte kjøttkosten totalt, spiste fram til da svært lite og sjeldent kjøtt) startet jeg å spise noe fisk i blandt, ca 1-2. pr mnd. Den dag i dag har jeg aldri hatt noen form for "glipp" da det faller meg veldig naturlig å unngå kjøtt i kosten, utenom fiskespisingen. Men jeg ser at jeg ikke passer innenfor deres betegnelse av vegetarianer, men er en såkalt pescetarianer. Det jeg da lurere på, er hvorvidt dere stiller krav til å unngå løpe og gelatin, som er å finne i vanlig norsk ost og godteri, eller er det greit for de "godkjente" vegetarienerene, så lenge de unngår fisk?

Hei Hanna Marie! Vi har lagt inn svar på ditt velformulerte innlegg her.

Leste spalten din mens jeg åpnet en boks med Mock Abalone. Såvidt jeg forstå så skal denne spises kald, eller lett oppvarmet med litt sitron. Smakte på en og den var god. Litt kjedelig. Disse består altså av soya og gluten. Prøvde nå en til, denne gangen la jeg sitron og østerssaus og soyasaus på en tallerken, dyppet i alle tre og da begynner det å ligne på noe. Hvis jeg tar en hjemmelaget øl til denne så blir det faktisk veldig godt!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.