Dine spørsmål (vegetarisme): Er vegetarisk mat med soya miljøskadelig?

Er det et dårlig miljøvalg å spise tofu og veggisburgere med soya? Er det vanskelig å spise sunt som veggis uten å spise soya - og få oppskrifter å velge mellom?


Hei, jeg ser at veldig mange oppskrifter innenfor vegan/vegetarisk kosthold baseres på sojaprodukter (tofu, tempeh ... ). Selv synes jeg det er betenkelig, fordi de fleste sojaplantasjer ødelegger regnskogen. Jeg er selvfølgelig klar over at det brukes mindre soja når man spiser det direkte enn via et ekstra ledd i næringskjeden, Allikevel mener jeg at det finnes så mye god mat kun basert på grønnsaker at det ikke burde være nødvendig å fokusere så mye på disse sojaproduktene. Eller er det slik at det antaes at man må spise sojaprodukter for å dekke proteinbehovet? Har svært sjelden spist soja så langt, og kan ikke legge merke til noen mangel, men det er kanskje ikke noe man legger merke til før etter mange år?


Hei! Du spør om soya og miljø, soya og matlaging - og soya og helse. Alt i forhold til et vegetarisk kosthold.

Helsespørsmålet er veldig greit - det er ikke nødvendig å spise mye, eller noe soya i det hele tatt for å leve sunt som vegetarianer. Soya er rikt på protein, men det er også mye annen vegetarmat, og tross det mange tror så er protein ikke en stor utfordring for vegetarianere generelt. Som et lite apropos har soyaolje svært lite gunstige omega3-verdier (merk soyaolje - ikke soya generelt).

Jeg mener at soya har lett for å bli et tema som vegetarianere og veganere tenker litt for mye over, et tema som kan bli gjort til et mye større spørsmål enn de egentlig er. At man blåser en detalj ut av proporsjoner.

Enkelte ikke-vegetarianere tenker seg at vegetarianere kun spiser grønnsaker. Veganere som er opptatt av å konfrontere andre slags vegetarianere karikerer dem som om de kun spiser egg og melk i hvert eneste måltid.

Det blir fort det samme med soya og vegetarisme: man tenker seg at vegetarianere spiser lassevis av soya, og at dette er et stort miljøproblem. Jeg mener alt dette er overdrevet, eller også misvisende.

Om du bruker vår egen vegetariske oppskriftbase som eksempel, så er det ytterst få oppskrifter der med mye soya - de fleste er helt fri for soya, med unntak av noen teskjeer soyasaus og litt tofu her og der. Det samme gjelder vegetariske produkter i butikken - en del inneholder soya, men det finnes gode alternativer. Rismelk heller enn soyamelk, falafler og grønnsaksburgere heller enn soyaburgere.

Kanskje er det slik at fordi man selv ikke spiser soya, så tenker man seg at veganere, som egentlig kun spiser moderate mengder soya, spiser det i enorme mengder og i hver eneste rett. Slik noen tenker at veggiser kun spiser frukt, eller enkelte veganere tenker seg at ikke-veganere spiser tre egg om dagen og to liter melk til frokost.

Miljømessig mener jeg også man kan overdrive hvor farlig soya er. For å fremstille en liter soyamelk trengs litt over 1.5 dl soya. Drikker du en liter soyamelk om uken kreves det med andre ord 10 kilo soya i året, noe som knapt er mye.

Du påpeker  helt riktig at det å spise soyaprodukter er langt bedre for miljøet enn å spise animalsk mat fra dyr som er foret med soya. Dette er helt korrekt, og essensielt om man vil ha et nyansert bilde av soya og miljø. Tofuburgere kommer enormt mye bedre ut miljømessig enn hamburgere fra okser som mates med soya.

For å oppsummere så tenker mange seg at vegetarianere må spise mye soya, og at dette er miljøskadelig. Sannheten er at soya kun finnes i moderate mendger i vegetarmat, at det finnes gode alternativer uten soya for de som ønsker det, og at miljøbelastningen ikke er spesielt høy ved å spise vegetarmat med soya - og i alle tilfeller langt lavere enn å spise animalsk mat fra dyr som fôres opp på soya, der det blir få kilo kjøtt av mange kilo soya.

Kos deg med god vegetarmat og god samvittighet - med soya eller ei. Valgmulighetene er mange!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 22.08.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Galt for vegetarianere å spise egg? (06. Sep)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Galt å omtale 'usunne' vegetarprodukter? (02. Aug)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.