Dine spørsmål (vegetarisme): Kan vegetarisme hjelpe mot min sykdom?

Kan, eller til og med bør man spise vegetarisk for å helbrede, forebygge eller motvirke sin vanskelige helsetilstand?


Hei. Jeg skriver til dere ang. at min mor har spiserørsbrokk (diagniostert for noen år siden). Hun har vært hos utallige leger, men det later ikke til at noen kan hjelpe - heller ikke fastlegen gjør noe.

Hun har problemer med at "strupen låser seg" og at hun ofte må kaste opp ifm matinntak. Dette gjelder både kjøtt og fisk, men slett ikke i samme grad supper. Jeg spekulerer på om en løsning er og gå over til kun vegetarkost. Håper på en faglig tilbakemelding på dette.

Takk for epost om et komplekst og personlig tilfelle. Jeg forstår at dette må være en krevende situasjon, og at dere søker etter ulike måter å håndtere dette på.

Norsk Vegetarforening etterstreber å være en seriøs og pålitelig informasjonsleverandør. Vi har derfor nedfelt i våre vedtekter et forbud mot å gi individuell veiledning på et ufullstendig grunnlag. Jeg skal si litt om dette, og litt om hvorfor moren din utmerket godt kan forsøke seg på vegetarkost.

Prøv gjerne vegetarmat
Jeg vil uten å nøle si at din mor gjerne kan gjøre som hundre tusen andre nordmenn og uforske et rent vegetarisk kosthold. Grunnen til at jeg gir dette rådet uten videre, er enkel:

Absolutt alle mennesker kan spise mer, hovedsakelig, eller utelukkende vegetarisk. Av den enkle grunn at vegetarmat gir tilgang til alle næringsstoffer, og altså kan dekke alle menneskers behov for en sunn diett.

Dette gjør at det er helt trygt for alle å utforske en vegetarisk livsstil. Selvsagt med forutsetning om at man kan, og vil, spise variert, og forholde seg til generelle råd som å spise mindre salt og sukker, mindre mettet fett osv.

Vegetarisme er ikke i seg selv noen sikker vei til perfekt helse og kuren på alle sykdommer. Et godt sammensatt vegetarisk kosthold, derimot, har god effekt både ift mange krefttyper, diabetes, høyt blodtrykk, uheldig kolesterolnivå og hjertesykdommer.  Slik mat er dyrevennlig, miljøvennlig, sunn - og full av gode smaksopplevelser. 

Vegetarisme er ikke farlig - og vegetarisme er for alle. Et dårlig sammensatt kosthold, derimot, er selvsagt alltid farlig - enten det er kjøttbasert eller ei.

Ikke hopp på alt
Du har sendt denne henvendelsen til oss som arbeider med vegetarisme profesjonelt for en faglig tilbakemelding. Det står det respekt av. Norsk Vegetarforening advarer mot å søke rundt på marginale helsesider, forum og i bloggosfæren på måfå. Og vi anbefaler gode, sikre informasjonskilder.

Din mor har en diagnostisert, og sikkert langt fra bare enkel tilstand. Dette vil antakelig kreve noen spesielle tilpasninger, slik som å spise mer suppe, slik du skriver. I Den norske vegankokeboken har vi et vell av ulike oppskrifter og råd, basert på tilgjengelige ingredienser og et mest mulig vanlig kosthold. Her er det bare å prøve i vei.

Hjelp å få
Enten man har spesielle kostholdsmessige behov, man føler seg usikker på god helse, eller man har et vanskelig forhold til mat, så kan man ha stor effekt av å snakke med en fagperson, slik som en ernæringsfysolog. Da får man spesialtipassede, sikre, og faglige råd.

La meg oppsummere:
1. Vegetarisme er noe alle kan utforske
2. Pass på for tendensiøse råd og dårlige infokilder
3. Få evt. råd fra profesjonelle om individuelle behov

Lykke til med å eventuelt prøve en mer vegetarisk diett. Minst et titalls mennesker gjør nettopp det hver eneste dag.

Dere har alt å vinne, og jeg kan nærmest garantere mange spennende nye matopplevelser, og mange bonuseffekter dere kanskje ikke har sett for dere en gang!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 19.02.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan merke at noen kanskje blir vegetarianer? (25. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Tips, råd og veiledning til oppstart av vegetar-restaurant (06. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Meieri er svært ofte et irritajonsmoment og betennelsesproblem i seg selv, både i mage, tarm, ledd og luftveier. Laktoseintoleranse er noe som gjelder for 80% av verdens befolkning for alle dem er meieri kun et sykdomsproblem. Mange går også rundt med varierende grad av laktoseintoleranse i Norge også - nylig kom det f.eks. fram at samer og finner er laktoseintolerante. Laktoseintoleranse er ikke som andre allergier som gir umiddelbar sterk reaksjon i form av f.eks. oppkast, problemet kan virke relativt umerkbart, men over tid slites kroppen med inflamasjon og dårlig ernæringsopptak.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.