Dine spørsmål (vegetarisme): Er det vanskelig for barn å vokse opp i vegetarfamilier?

Dersom foreldre er vegetarianere, blir gjerne barna deres det også. Byr det på mange utfordringer, og hvilke løsninger fungerer best? Få svar fra en som har vært der selv.


Hei! Min mann og jeg sluttet å spise kjøtt (++) for et par år siden. Vi nyter vår nye livsstil, og kan ikke tenke oss å gi den opp. Vi ønsker oss barn om noen år, og har absolutt planer om å fortsette med vårt kosthold mm. Det som plager meg er andres holdninger til dette. Vi har snakket mye om utfordringer i forhold til å oppdra vegetarbarn, men har stor tro på at vi skal klare å møte disse utfordringene. Det gjelder særlig å unngå at barna føler seg utenfor, hva gjøres i forhold til selskaper, mat på skolen osv.

Kommentarer som "det er fælt for barn å være annerledes", "bare vent til barna smaker en hamburger", "dere kan ikke kontrollere hva barna spiser hele tiden" og "jaja, det blir spennende å snakke med deg igjen om noen år, så får vi se...", i tillegg til at folk tror vegetarianere ikke får den næringen de trenger, sårer og uroer meg, da jeg selvsagt vil det beste for mine kommende barn (og det å gi opp livsstilen er uaktuelt).

Har dere erfaringer med hvordan det er å oppdra barn på en slik annerledes måte enn de fleste andre, eventuelt noen råd? Jeg kan ikke ha den holdningen at dette ikke går! Hvordan skal det gå med verden da, hvis ingen står ved sine overbevisninger og forsøker å gjøre noe for å endre det som er galt med samfunnet vårt?


Hei, og takk for viktige spørsmål rundt et viktig tema!

Du har helt rett i at det å ha en sunn grunnholdning er helt avgjørende her. Og det er også fullt mulig: Det har nemlig vokst opp barn som vegetarianere i Norge siden langt tilbake på 1800-tallet. I en god del familier, og da spesielt blant adventister, har både to, tre og flere generasjoner levd vegetarisk rundt omkring i landet vårt - ikke bare i byer. Blant hindu- og buddhistfamilier kan man spore et slikt kosthold i titalls generasjoner bakover.

Det kortfattede svaret er altså at dette absolutt kan gå veldig bra. Men du har også rett i at det finnes utfordringer, både for dere som foreldre og for barna. Dette er altså reelle, men også overkommelige utfordringer.

Du skriver at dere ikke har kommet dit at dere har barn enda. Da kan det kanskje også være at du tar noen bekymringer på forskudd, uten at det egentlig er grunn til å være så bekymret når det kommer til stykket.

Jeg vil anbefale deg å lese artiklene vi har lagt ut fra Vegetarnytt om vegetarisme og barn, og å finkjemme forumet vårt, der dette temaet har kommet opp rett som det er. Vi har også anbefalt en del bøker som er spesielt nyttige for vegetar- og veganforeldre. Lesning av slike tekster spredt ut over litt tid vil antakelig gjøre deg langt tryggere i forhold til valgene du ønsker å ta - nettopp fordi de er gode valg, ansvarlige valg, forståelige valg.

Til slutt vil jeg gi deg noen kortfattede råd basert på egen erfaring (jeg var selv født som vegetarianer), samtaler med andre vegetarbarn, og foreldre:

Det å være barn som ikke spiser kjøtt osv er egentlig ikke så forskjellig som man skulle tro. Tilbehøret til maten, det man drikker osv er stort sett akkurat det samme. Jo mer restriktivt kosthold barnet har, jo flere utfordringer, men i ditt tilfelle virker dette overkommelig.

Dere er langt fra alene. I barnehagen, skolen og sportsklubben der barna deres vil gå, er det nesten garantert barn som av religiøse grunner ikke spiser f.eks. svinekjøtt, samt allergikere. Dine egne og dine barns krav til maten, altså at den er kjøttfri, er ikke dårligere enn begrunnelsene til de som har religiøse grunner til å spise annerledes - og dere har eksakt samme krav på respekt, og ansvar for å markere at deres valg er legitimt og godt. Et «frivillig» valg er ikke mindre verdt enn noe annen grunn for å spise annerledes. Og det at stadig flere spiser forskjellig, vil også komme deg og din familie til gode.

På samme måte som du kanskje selv gir deg selv litt slingringsmonn, f.eks. at du ikke alltid finleser innholdsfortegnelser på matvarer når du er i utlandet, kan du gi barnet ditt, og de som er rundt barnet, det samme slingringsmonnet. Ikke stress med de små detaljene, men det store bildet. Det er de 99 av 100 helt vegetariske måltidene som er det viktige. Det ene der det er fiskebuljong i suppa, og du ikke har fått vite om det, er unntaket, men også nettopp det.

Ikke la barnet føle seg veldig annerledes. Dette er faktisk veldig gjørbart. På en bursdagsfest, grillkveld eller utflukt kan du bevisst velge, og ovenfor alle deltakerne fokusere på at barnet får akkurat den samme brusen eller saften, og akkurat den samme kaken, og akkurat det samme ved siden av maten - det er bare pølsen av most grisekjøtt og innmat som er erstattet av en pølse av tofu. Det er egentlig en svært overkommelig forskjell!

Nært knyttet til dette kommer mitt siste råd: Godta et visst slingringsmonn med raushet. La oss si at dere hjemme knapt bruker sukker, og har mye økologisk mat på tallerkenen. Når dere kommer til naboen som disker opp med bløtkake, brus - og soyapølser - vil barnet da oppleve det som mye mindre annerledes å være veggis om det er helt ok å få spise så mye kake og brus man vil akkurat i dag, på samme måte som de andre barna. Den som drikker det samme, spiser samme dessert og samme tilbehør er egentlig ikke så forskjellig - og det merker alle, bevisst eller ubevisst.

Om man derimot bare får drikke grønnsaksjuice, for en hver pris må holde seg helt unna kakefatet, virker den samme soyapølsen med en gang mye mer stusselig, og hele veggisprosjektet mye mer som et sololøp fra foreldrene på barnas bekostning. Min egen oppfatning er at nettopp denne romsligheten er det som vil utgjøre størst forskjell.

Uten at det finnes noen eksakte tall, kan du være sikker på at at akkurat nå i dag er det flere hundre vegetarbarn i Norge, som lever gode, allsidige liv, og som på ingen måte føler det som noen stor byrde at de er vegetarianere. Som alle andre foreldre har også veggisforeldre store og små hverdagsdilemmaer. Det er overkommelig. Og kunne det egentlig vært annerledes?

Lykke til med å utforske dette temaet videre!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 08.11.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er man en slags rasist om man ikke spiser kjøtt, men melk og egg? (18. Nov)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvorfor ikke spise sau som beiter i det fri? (18. Okt)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Hei! Jeg har en to år gammel datter, og vi er begge vegetarianere. Det går kjempefint! Før jeg ble mor var jeg mye strengere, med tanke på E-stoffer og egg, mens jeg ikke tar hensyn til dette nå, iallefall ikke når vi er hos andre, i barnehagen, på ferie og lignende. For min del handler ikke dette om aksept for animalske produkter, men er en enkel strategi for å ha en mer bekymringsfri hverdag. Jeg har fått kjempegod forståelse i barnehagen, og hun spiser masse frukt og brødmat på lik linje med de andre barna. Når de har middagsmat en gang i uken, blir det tilrettelagt så hun spiser alt utenom kjøtt/fisk.

Datteren min er allerede blitt bevisst på hva som har dyr i seg og hva som ikke har det - små vegetariske barn utvikler ofte denne selektiviteten overfor vegetarisk mat framfor ikke-vegetarisk mat, og da vil man sjelden oppleve at de blir lei seg fordi de ikke spiser det samme som de andre - snarere vil man se at de ikke ønsker å spise det de andre spiser - de liker det ganske enkelt ikke.

Jeg ønsker alle vordende vegetar-foreldre masse lykke til!!! Og ha tro på dere selv. Å være lakto-vegetarianer er til og med blitt klassifisert som det aller sunneste kostholdet av kostholdseksperter ansatt i Mattilsynet. Dette er almenkunnskap, og du som foreldre gir barnet ditt det aller beste utgangspunktet ved å guide det til vegetarisk livsstil. Om noen ut av uvitenhet stiller spørsmål til dette valget, er det viktig å huske at det nettopp er av uvitenhet og ikke på bakgrunn av reell kunnskap at slike spørsmål blir stilt. Det er en fornøyelse å ha vegetar-barn! Mvh A

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.