Dine spørsmål (vegetarisme): Vegetarisme og candida?

Kan man bli vegetarianer om man har candida? Og hva slags vegetarkost bør man i så fall foretrekke?


Hei:) Jeg er ei dame på 44 år som ønsker å bli vegetarianer...
Jeg er litt forvirret på hvilken retning jeg skal gå i, har derfor et par spørsmål jeg svært gjerne ønsker svar på og som jeg håper dere kan hjelpe meg med.
 
Jeg vet ikke hvilken livsstil som vil passe meg best, mangler kunnskap. Jeg vil bare være sikker på at jeg får dekket mitt behov for næringsstoffer. Kan nevne at jeg lett blir anemisk, og har fått påvist mangel på vit. B - folinsyre (feilernæring). Jeg har slitt med kronisk utmattelse i mange år.
 
Jeg har fått greie på av en ekspert at jeg ikke tåler/bør unngå: eggeplomme - men kan spise hviten, sukker, gjær, gluten, lactose og spesielt svinekjøtt (nå har jeg ikke tenkt å spise kjøtt mer av mange årsaker).

Jeg sliter med Candida Albicans pga. stort sukkerinntak over flere år og har utviklet allergi overfor soppen + at jeg er allergisk overfor muggsopp (øvrige allergier er trepollen, gress og Burot). Jeg har kryssallergi, men tåler nøtter minus hasselnøtter.
 
1. Hvilken livsstil bør jeg velge av disse 3: veganer, laktovegetarianer eller lakto- ovovegetarianer når jeg må ta hensyn til det jeg har skrevet over?

2. Jeg elsker å bake, men pga. Candida- allergi må jeg kankje holde meg helt borte fra gjær, eller er det kun nødvendig til jeg har fått kontroll over Candidaen? Er gjær godkjent hevemiddel hos vegetarianere, eller er alle "levende" organismer utelukket?

3. Er speltmel å foretrekke?

4. Hva med alkohol - kan vegetarianere unne seg en stemningshevende rødvin til kos en sjelden gang? Vet at alkohol inneholder mye sukker, fett & gjær. Jeg har forøvrig et beskjedent forhold til alkohol, men syns det kan være ok i visse situasjoner:)

Jeg ønsker å leve normalt, å trives. En velfungerende kropp vil gi meg et nytt liv:).
Håper på svar i en for meg viktig periode i livet:)

 
 
Hei! Takk for dine spørsmål, din problemstilling deles av mange andre rundt omkring i landet.

Går du inn for et vegant eller vegetarisk kosthold har norsk vegetarforening laget en omfattende ernæringsguide som ligger her på våre nettsider:

I forbindelse med at du nevner at du lett blir anemisk anbefaler jeg deg å også lese informasjonssiden om jern som ligger ute på Vegansiden.

Jeg kan ikke råde deg til om du bør velge ett vegan eller lacto/lacto-ovo vegetarisk kosthold, men utifra dine utfordringer med hensyn på candida vil jeg anbefale at du tar en lang pause fra meieriprodukter - melkesukker (laktose) fører på sammen måte som raffinert sukker og gjær til at candidaen blomstrer opp.

For å få candidaen under kontroll kreves det en god del selvdisiplin, spesielt fordi at candidaen selv får oss til å ønske å spise mer sukker og enkle karbohydrater. Dersom du har viljestyrke til å gi opp slik mat vil du etter noen måneder begynne å føle deg mye bedre. Det er også viktig å huske at hvis man først har opplevd en overvekst av candida, kan denne ganske enkelt komme tilbake hvis man går tilbake til gamle spisevaner.

Gjær fører også til at candidaen blir verre (Gjær er godkjent for vegetarianere), så bakeprodukter bør du unngå på samme måte som sukker til candidaen er under kontroll.

Hvis du ikke tåler eller bør unngå gluten er ikke speltmel bra for deg - det inneholder mindre gluten enn hvetemel, men fortsatt for mye for deg. Prøv heller bokhvete, mais, quinoa, hirse eller rismel.

Alkohol er antagligvis det verste du kan tilføre kroppen med hensyn på candidaen, men for vegetarianere er ikke alkohol noe stort problem, men det bør nevnes at de aller fleste viner ikke er vegetariske på grunn av måten de er fremstilt på.

Lykke til!

Hilsen Thomas Hamre
(Ps. Dette svaret ble publisert 13.04.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: "Farlig" å gå over til vegetarkost? Vil man mangle mange næringsstoffer? (16. Apr)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Starthjelp til en fersk vegetarianer (08. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.