Dine spørsmål (vegetarisme): Fjerner vegetarianere seg fra naturens kretsløp?

Er det ikke et naturlig kretsløp i naturen der det er nødvendig å ta liv for å sikre at balansen vedlikeholdes?


hvis du elsker dyr, så gi dem et godt liv. så takker du for at de gir deg god mat som du skal leve av, når du dør får andre glede og liv av det igjen. det er sånn det fungerer. Hvis du nekter og spise dem, nekter og ha dem i fangenskap, da vil de dø ut.

elsker du dyr når du lar hele raser og dyrearter dø ut fordi du ikke vil være en del av kretsløpet? er ikke det litt egoistisk? hva hvis bien og homla nekta og ta nektar og blomsterstøv fra plantene? hvordan tror du verden ville sett ut da? planter, fugleliv, sjøliv, innsekter, planteetere og rovdyr alt er like viktig for at verden ska fungere! kretsløpet er et puslespill av mange mange tusen brikker. problemet er at menneskene roter til brikkene og fjerner brikker sånn som vi tukler med alt vi ikke har noe med.


Hei! Dette er spørsmålsstillinger mange er opptatt av. Her er det flere ting å ta tak i.

Du spør om hvorfor vegetarianere "lar hele raser og dyrearter dø ut fordi du ikke vil være en del av kretsløpet?" Paradoksalt nok er det jo derfor bjørn, ulv og gaupe nærmest er utryddet fra norsk fauna - de har blitt jaktet til utryddelsens rand primært fordi de truer sau på beite - ikke fordi de truer havreåkeren, potetåkeren eller eplehagen.

Så ja, jeg er enig i argumentet "problemet er at menneskene roter til brikkene og fjerner brikker sånn som vi tukler med alt vi ikke har noe med." Det er bare det at kjøtt- og dyrematproduksjon er årsaken til at rovdyr utryddes og at den såkalte balansen i naturen dermed forskyves. Årsaken til at kretsløpet i naturen forstyrres ligger i liten eller ingen grad i produksjon av vegetablisk føde.

Dette er svært tydelig i problemstillingen rundt regnskogen; den felles for å gi beiteland til dyr som skal bli kjøtt, eller i produksjon av dyrefor, primært soya. Mens en kilo soya blir til 6-7 liter soyamelk, blir det nemlig til knapt 100 gram kjøttmat (altså 100 gram skåret av kroppen til et dødt dyr for å stekes og spises).

"Hvis du nekter og spise dem, nekter og ha dem i fangenskap, da vil de dø ut.. " - ville de egentlig det? Det finnes veldig mange dyrearer mennesker ikke holder i fangenskap, uten at de dør ut av den grunn. Dessverre er flere av dyreartene vi har domestisert som er lite tilpasningsdyktige idag, men i en hypotetisk 100% vegetarisk verden (noe som uansett ikke vil komme på mange, mange år), er dette en utfordring som vil finne sin gradvise løsning i et klima av respekt for dyrene.

"hvis du elsker dyr, så gi dem et godt liv. så takker du for at de gir deg god mat som du skal leve av". Her tar du utilsiktet opp en viktig kritikk av dagens kjøttforbruk og kjøttindustri: forbrukerne vil ha billigst mulig mat, og produsentene vil produsere mest mulig kjøtt mest mulig kostnadseffektivt.

Det finnes for eksempel økologisk kjøtt på markedet, men dette velges av utrolig, utrolig få. Som vegetarianer har jeg null behov for å anbefale slikt kjøtt, men jeg registrerer at ytterst få av de som spiser kjøtt faktisk velger dette kanskje noe mer dyrevennlige produktet, og heller går for det rimeligere produktet fra dyr som lever under enda verre kår.

Langt mindre enn en av ti kjøttspisende velger det noe mer dyrevennlige, økologiske produktet. Da faller vel også argumentet om å gi dyrene et bedre liv bort - man velger noe annet enn det man sier at man bør velge. Man lever annerledes enn man argumenterer.

Å takke noen for at de etter et liv i kummerlige forhold ved å spise dem, det er en takknemlighet som er litt fremmed for meg.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
 
(Ps. Dette svaret ble publisert 18.03.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan sikre variasjon i maten uten melk? (15. Apr)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Adskilles kjøtt fra vegetarmat på spisesteder? (21. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.