Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan merke at noen kanskje blir vegetarianer?

Det finnes klare tegn på at mennesker holder på å gå over til vegetarisme eller veganisme. Noen av dem er veldig uventede og ukjente. Hva kan du se etter?


Hva er årsaken til at dere vegetarianere ikke spiser skikkelig mat, og hvordan skal man få helbredet dere?

Hei. Om man har vært vegetarianer en stund blir man vant med morsomheter på vår bekostning. Det mange ikke er klar over, er at vitser som den du serverer her, gjerne er et tegn på at du selv kan komme til å bli vegetarianer.

Jeg skal utdype dette poenget. Men først: Å "helbrede" oss vegetarianere trenger du nok ikke bekymre deg for. Senest nå i januar ble det avdekket at vi blant annet har 32% lavere sjans for å dø av hjertesykdom enn resten av befolkningen. Og dette er bare en av fordelene ved matvanene våre. Mere "skikkelig mat" skal du lete lenge etter.

Vitsen forteller alt om vitsemakeren
Det finnes ingen eksakt vitenskap om når og hvordan noen blir vegetarianer. Mange vil i ettertid si at et spesielt måltid, en god venn som er vegetarianer, en matskandale, eller en opplevelse av urett mot dyr var utslagsgivende, og det stemmer jo i og for seg. Allikevel er nok alt det som skjer i bakgrunnen enda viktigere.

Veien fra å være ikke-vegetarianer til vegetarianer starter gjerne helt ubevisst, og i det små. Det første som skjer, er at man finner ut av hva vegetarisme og veganisme er.

Det neste skrittet, er å framstille vegetarisme som galskap, umulig eller farlig. "Det går ikke an å leve uten kjøtt! Det er farlig å ikke spise fisk! Veganisme passer ikke i Norge!" Og så videre.

Når noen kommer med såpass heftige påstander, er det gjerne fordi de ubevisst stritter mot vegetarisme. Og om man stritter imot, er det gjerne fordi man på et eller annet plan ser at vegetarisme har noe for seg. Det samme gjelder selvsagt vegetarianere som har liknende bombastiske tanker om veganisme - de ser poenget, og føler at det appellerer til dem selv, men stritter nettopp derfor imot.

Dette er selvsagt ikke noe sikkert tegn på at noen kommer til å bli vegetarianere. Men derimot er det et tegn på at tankeprosessen er igang. Så hva er neste skritt?

Jeg kan ikke blitt vegetarianer fordi...
Etter at vitsemakere har kommet over sjokket over at mange velger vegetarisk, er motforestillinger det neste gode tegnet på at de til en viss grad vurderer vegetarisme seriøst. "Jeg er alt for glad i kjøtt til å bli vegetarianer. Man blir aldri mett om man bare spiser grønnsaker." Og så videre.

Slike tanker viser to ting. For det første er dette tegn på at man ser appellen i vegetarisme, og problemene ved å spise kjøtt. For det andre, at man vurderer at dette er noe man kanskje kunne gjøre seg selv. Man leker med andre ord med forestillingen om å bli vegetarianer.

Neste skritt derfra er gjerne å stille spørsmål, å lære mer, og å kvitte seg med en og en av de fordommene og motforestillingene man måtte ha. Og å utforske den voksende verdenen av vegetariske og veganske oppskrifter, ferdigretter og utvalget på ulike restauranter. Og vips, så er man kanskje veggis, eller en person som spiser mye vegetarmat.
  
Jeg mener ikke å komme med noen skråsikre prognoser her. Derimot vil jeg gjerne være krystallklar på dette ene punktet: Dersom man tuller med vegetarisme, er det nettopp fordi man bryr seg. Ellers hadde man latt være.

Dette er et faktum man gjerne kan ta med seg neste gang man møter noen som spøker om veggiser som bare spiser gress. Enten kan man poengtere at krasse spøker bare viser at man bryr seg: "Jeg tror du tar dette med at det slaktes halvannen million dyr hver eneste uke i Norge mer seriøst enn du selv aner, jeg!" 

Ellr man kan helt enkelt notere seg at personen det gjelder, kanskje er på gli, og se etter om vedkommende kommer med motforestillinger og spørsmål neste gang dere snakker mat. For da er ting antakelig på gang.

Til slutt: De fleste vitser om vegetarisme er ganske platte, og veldig lite nyskapende. Når veggiser møtes, kan vi gjerne snakke om hvor leie vi er av å høre dem. Det tror jeg vi skal bite oss merke i. For hvo inspirerende tror vi egentlig det er for ikke-vegetarianere når vi for eksempel snakker nedlatende om "kjøttspisere", et ord som i seg selv er utrolig negativt ladet?

Man kommer nesten alltid lengre med litt raushet, ydmykhet og selvinnsikt. Spesielt om man vil overbevise andre, eller fremstå som en sympatisk representant for de matvalgene man har tatt.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 25.02.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Gode matvaner for nesten-veggiser? (08. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Kan vegetarisme hjelpe mot min sykdom? (19. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.