Dine spørsmål (vegetarisme): Hva sier man når noen kjenner, og snakker om en syk vegetarianer?

Hvordan diskuterer man vegetarisme med mennesker som har pårørende som spiser vegetarmat, og har alvorlige sykdommer?


Moren til pappa var vegetarianer, men hun døde ung av kreft. Jeg kan ikke se noen sammenheng i dette, men pappa bruker dette som et av argumentene mot meg. Hjelp meg! Jeg er helt fortvilet. Jeg blir helt kvalm av å spise kjøtt, men foreldrene mine nekter meg å slippe det.

Takk for at du tar opp et vanskelig og ømtålig spørsmål. Jeg skal forsøke å unngå lettvinte, overfladiske svar på grunn av alvoret i det du tar opp. Jeg vil forsøke å gi et utdypende svar som jeg håper også kan være nyttig for andre i samme situasjon.

Du skriver at din fars egen mor, altså din bestemor, var vegetarianer, og at hun døde alt for tidlig på grunn av kreft. Enhver slik situasjon er vond på sin egen måte, og gir opphav til opplevelser som vil være vanskelige uansett hvor sterk og positiv man er.

Jeg kan umiddelbart forstå at en pårørende til en alvorlig syk vegetarianer får et sårt forhold til det å leve vegetarisk. For meg er det ikke rart i det hele tatt at dette skaper negative assosiasjoner til vegetarisme. I et tilfelle som ender med dødsfall blir alt selvsagt ekstra vanskelig.

Sårhet versus fordommer
Når dette er sagt, så er det allikevel synd om en enkelt erfaring gir opphav til generaliseringer og fordommer. Dette gjelder uansett hvordan fordommene har oppstått, fordi de uansett skaper et uriktig bilde, og dermed gjør det vanskelig for andre i samme situasjon.

Jeg mener altså at det er naturlig, og ihverfall forståelig at dette er et sensitivt spørsmål i familien din. Uten at jeg kjenner noe mer til akkurat din situasjon, så tror jeg det vil hjelpe veldig at du er fullt klar over, og tydelig på at du forstår at dette er vanskelig.

Vegetarisme: ikke en garanti mot sykdom
Videre tror jeg det er lurt at man tar fullt inn over seg to ting: Vegetarisme kan være usunt - og vegetarianere blir syke. Dette er ikke noe man bør skamme seg over eller dekke over, nettopp fordi alle kosthold kan være usunne, og absolutt alle kan bli syke. Dette er altså knapt unikt for de av oss som er vegetarianere.

Så fort man godtar dette fullt ut for sin egen del, blir det mye mindre vanskelig å snakke om at vegetarianere selvsagt også kan få sykdommer, og leve usunt. Flyten i en samtale om helse og kosthold blir da en helt annen. Ingen kan jo angripe deg med et argument du er enig i.

Det finnes en omfattende forskning som viser store helsefordeler ved et vegetarisk kosthold. Et svært konkret eksempel på dette er en stor, britisk studie som viser at forekomsten av kreft var hele 12% lavere hos vegetarianere enn andre.

Når vegetarianere blir syke
Det er viktig å ikke la seg blende av all den forskningen som viser fordeler ved å spise vegetarisk eller vegansk. Årsaken til dette er like enkel som den er viktig. Om man gir inntrykk av at vegetarianere ikke blir syke, så blir hvert sykdomstilfelle et argument mot vegetarianisme. Poenget er ikke at vegetarianere ikke blir syke - men at vi er mindre utsatt for mange sykdommer.

Det er jo dette som er funnet i det britiske forskningsarbeidet jeg nettopp nevnte. Vegetarianere får mindre kreft - men også vi kan få kreft. Når utsattheten for sykdommer blant vegetarianere er 10, 20 eller 50% lavere enn hos andre, så betyr jo det at en del vegetarianere også får disse sykdommene. Uansett hvor mye større sjansen kanskje er for ikke-vegetarianere.

Hvorfor blir noen syke?
Ingen sykdommer rammer helt blindt. Åsakene kan være mange, og de er forskjellige i hvert enkelt sykdomstilfelle. Det kan dreie seg om:
- Anlegg i familien / genetisk disposisjon
- Røyking, alkohol og rusmiddelbruk
- Sunn / usunn livssstil (f.eks. trening)
- Omgivelser (f.eks. luftforurensning)
- Kosthold
- Psykisk helse / sosiale forhold

Noen kan røyke 20 om dagen og ha velfungerende lunger til de er 90. Andre kan leve veldig sunt, og utvikle livstruende sykdommer lenge før de er 50.

Dette vet leger. Eksakt hvorfor en enkelt person blir syk er det selv for profesjonelle ofte vanskelig å slå fast. Eller også helt umulig.

Synsing kan skade
Dessverre er ikke andre like flinke til å ta slike forbehold. Og her kommer både kunnskap og fordommer inn. Man innbiller seg at vegetarisme er farlig - eller løsningen på alle problemer. Begge deler er helt feil.

Det finnes et navn på dette, og det er synsing. Man bygger på omtrentlig kunnskap, og ut fra dette danner man seg antagelser. De kan være temmelig riktige, eller de kan være fullstendig misvisende. I begge tilfeller dreier det seg om synsing.

Så hva sier man?
Dersom dette var snakk om en vandrehistorie, noe faren din hadde hørt fra andre, så kunne man stilt en rekke spørsmål: var personen egentlig vegetarianer? Hva er omstendighetene? Og er beretningen i det hele tatt sann? Dette er ikke tilfelle med din historie.

Min erfaring er at i en slik situasjon som du beskriver, bør man være nyansert, og åpen for at dette alltid er et vanskelig tema. Vis at du fullt ut godtar at vegetarianere kan bli syke, og at det var tilfellet her. Da kan du også på en forsiktig måte poengtere to ting:
- At årsaksforholdet selv her er usikkert
- At vegetarianere gjerne har minst normalt god helse

Når man viser at man forstår alvoret, og følelsene rundt et tilfelle som ditt, har man også lov til å stille noen spørsmål tilbake:
- Er det sikkert hva som var årsaken til at vedkommende ble syk?
- Godtar man at det kan finnes usunn, men også sunn vegetarisme?
- Hva skal til for at vegetarisme blir virkelig sunt?
- Syns man det er ok om noen er vegetarianer og spiser og lever sunt?

Dette er gode, fornuftige spørsmål. De er ikke bastante, de er ikke konfronterende, de åpner for dialog heller enn å bare kaste ut påstander.

Og det er jo nettopp en av grunntankene ved vegetarisme - å leve ikkevoldelig. Også en samtale, og den bakenforliggende måten man tenker på, kan være ikkevoldelig. Man angriper ikke, man er ikke aggressiv, man forsøker å forstå den andre, og å la den andre forstå deg selv.

Med romslighet, forståelse, ydmykhet, kunnskap og tydelighet kan selv låste situasjoner løses opp. Det finnes sikkert andre veier, men jeg tviler på om de er like virkningsfulle. Eller føles like gode, verken for deg selv eller familien din.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 18.03.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva gjør man når datteren på 7 vil bli vegetarianer? (23. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Kan mennesker i villmark leve vegetarisk? (08. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Flott og reflektert artikkel!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.