Dine spørsmål (vegetarisme): vegetarisk og ikke-vegetarisk sukker?

Sukker er ikke bare søtt - det er av og til faktisk filtrert med kull fra dyreben! Er dette et stort problem, og hvordan unngås det?


Hvilket sukker er ikke raffinert med dyrebein?

Hei! Tipper dette spørsmålet har blitt aktuelt for deg etter at du har lest rundt omkring om de litt mindre, men faktiske utfordringene som finnes rundt det å spise 100.00% rent vegetarisk.

Du har helt rett i at noe sukker faktisk er behandlet, rettere sagt filtrert med hjelp av kull fra dyreben, Dette gjøres for å gi sukkeret rett/ønsket konsistens, slik jeg forstår det. Hvorfor er ikke dette markert på sukkerpakkene? Jo, fordi benkullet kun brukes til å behandle sukkeret - det tilsettes ikke, og finnes altså heller ikke i selve sukkeret.

Dette gjelder kun rørsukker (fra sukkerroer), og ikke betesukker (sukker fra sukkerbeter). Det meste av sukker som selges i Norge er slik vi har fått opplyst betesukker, som altså ikke filtreres på den måten som kan gjøre sukker ikke-vegetarisk (og dermed per definisjon også ikke-vegansk).

Spørsmålet ditt dreier seg om hvordan man kan vite at sukker ikke er raffinert på en måte som ikke er egnet for veggiser (og som vel ingen ønsker seg egentlig - "skulle det være litt dyrebenfiltrert sukker i teen, kjære?")

For ordens skyld er det altså praktisk talt ikke noe dyreben i dette sukkeret overhodet - kun hypotetiske, mikroskopiske mengder. Benkullet tilsettes ikke produktet, men brukes til å behandle det. Dette endrer ikke de etiske problemstillingene, eller de estetiske, ved at kull fra slaktede dyr brukes i fremstillingen, men uansett.

Svaret er at man kan ikke med sikkerhet si om sukker, eller sukkerholdige varer, er filtrert på denne måten. Unntak er i land som USA, der det noen steder selges "vegan sugar". Alt sukker fra britiske Lyle skal også være vegetarisk, Ved å kjøpe varer som er sertifisert vegetariske, lage mat fra bunnen av, og kun kjøpe betesukker (alt sukker fra Dansukker skal være fra beter) så unngår du denne problemstillingen.

Om du virkelig vil være sunn og/eller konsistent, kan du selvsagt også unngå sukker helt, til fordel for lønnesirup, agave e.l. Brunt sukker er som oftest også filtrert, forresten, så dette er ingen løsning.

Men altså, og dette er noe alle drevne veggiser, og folk med kunnskap om emnet vet om: det å unngå absolutt alt av produkter man ikke vil spise 100% er veldig vanskelig om du lever et normalt liv. Å leve la oss si 99.9% vegetarisk, derimot, er ikke så vanskelig. Og 99.8%, enda mindre vanskelig.

Gjennom et år spiser vi alle et hundretalls kilo mat. Hvor stort vil du gjøre spørsmålet om noen titalls gram potensielt ikke-vegansk eller ikke-vegetariske stoffer - enten tilsatt maten, eller "bare" brukt i produksjonen? Det er et spørsmål enhver må finne sitt eget svar på. Videre er det et spørsmål som aldri må komme i veien for det store bildet, der hver nordmann setter til livs 70+ kilo kjøtt, hundretalls egg og liter melk i året.

Betyr det at spørsmålet er uviktig, eller bør unngås? Nei. Ethvert fremskritt i retning av rent vegetarisk og vegansk varetilbud har kun skjedd fordi kunder har turt å stille vanskelige spørsmål, turt å "være vanskelige" Vi må alltid strekke oss videre. Men hvor mye, det må vi også spørre oss om. Veganer, vegetarianer eller ikke-vegetarianer.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
(Ps. Dette svaret ble publisert 28.01.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Adskilles kjøtt fra vegetarmat på spisesteder? (21. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Finnes det vegetarianere som ikke spiser fisk? (15. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Dette er feilinformasjon!

Sukkerroe og sukkerbete er to navn på samme plante. Rørsukker kommer fra sukkerrør, som slett ikke er det samme som sukkerroer, og som ikke kan vokse i norsk klima. Norsk sukker er normalt fremstilt av sukkerroer/sukkerbeter, ikke fra sukkerrør, og råvaren er som regel oppført på pakken. Med andre ord bør ikke norskprodusert sukker (fra beter/roer)utgjøre noe problem for vegetarianere eller veganere.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.