Dine spørsmål (vegetarisme): Sparer vegetarisme dyreliv?

Det blir ofte sagt at ved å bli vegetarianer redder man X antall dyr i året. Hvordan kan man regne seg fram til det? Og stemmer det?


Hei! Jeg liker siden deres veldig godt og syns dere gjørt et viktig arbeid på veien til en bedre verden!

Når det sies at jeg sparer ett dyr i måneden, lurer jeg på hvilke størrelse dere regner på dyret, ingen enkeltperson i min familie spiser tilsvarende en okse(!) som er det mest vanlige kjøttet, ei heller en gris, som fort veier noen hundre kilo?

Har også tenkt på kylling, men da blir det jo fort litt mer en ett dyr i måneden, i alle fall her her i huset...eller regnes det som at man må uansett ta ett liv for å få 20 gram skinkepålegg? ikke for å være vanskelig her, men jeg trenger gode argumenter :-) selv om jeg selv er overbevist, og synes det er mange meget gode svar på spørsmål og svar siden deres:-)


Hei, og takk for et interessant spørsmål. For å ta et morsomt poeng først, så ja: en gris må drepes for å få 20 gram med skinkepålegg, selv om det ikke er det som siktes til her. Og ja: som vegetarianer skåner du i snitt over et dyreliv i måneden fra en død på slaktebenken.

Når det i Norge årlig slaktes over 60 millioner dyr, kan man enkelt regne seg frem til at i overkant av 12 dyr slaktes for hver av de 4.8 millionene av oss som bor i Norge.

Det reelle tallet er nedslående nok faktisk vesentlig høyere. Det har blitt anslått at norsk grensehandel står for opp mot 5% av salg av svensk kjøtt, noe som øker antallet dyr med ytterligere millioner. I tillegg kommer importert kjøtt, og ikke minst jakt. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om fiskekonsum.

I tillegg kommer evt konsum av egg og melk (24 liter melk per melkeku, nesten 1 egg per verpehøne i døgnet), samt skinn osv (inntekten fra et dyreskinn kan være ca 10% av slakteverdien til et dyr).

Det er selvsagt rett som du antyder at antall dyr som blir slaktet osv. avhenger av hva slags dyr man ønsker å spise kjøttet fra. Dette er altså snakk om gjennomsnittlige tatt.

Kan man ut fra dette si at veggiser virkelig sparer dyreliv? Dette tar vi opp i heftet Hva spiser egentlig vegetarianere? 100 spørsmål og myter om veganisme og vegetarisme:

Vegetarianere snakker ofte om at de sparer dyr fra slaktebenken. Men dyrene ville jo ikke engang bli født om det ikke var for at de ble slaktet?

Nei, nettopp, og det er derfor de kalles for produksjonsdyr: de er født for å bli mat, og hele livet deres inngår i en prosess som leder frem til en storslått finale på en hvilken som helst tallerken. Hele deres livsutfoldelse er ikke bare preget, men fullstendig betinget av hva som er økonomisk mulig innenfor lovens grenser. Fra kunstig eller kontrollert forplantning til slaktedisken lever produksjonsdyr på menneskers vilkår, og det er en livsform vi vegetarianere, og da spesielt veganere, søker å unngå.

Vennlig hilsen,
Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 24.08.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Spiser vegetarianere fisk? (02. Sep)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Produkter i "gråsonen" -kan f.eks eplejuice og eddik være ikke-vegetarisk? (23. Aug)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.