Dine spørsmål (vegetarisme): Hvem skulle slaktet om alle ble veggiser?

Hvem skulle tatt livet på dyrene om alle ble vegetarianere på en gang?


Hvis alle ble veggiser, ville det jo medført at nytteverdien til landbruksdyr ble kraftig redusert. Da kunne jo dere hatt gleden av å slakte rundt 95 prosent av dyrene for bøndene...

For å starte med noe selvsagt, så er dette spørsmålet fullt av ironisering over vegetarisme. Det er ikke akkurat noe nytt. Ikke er det så vanskelig å plukke slik argumentasjon fra hverandre heller.

"Hvis alle blir veggiser"-spørsmål hviler på et falsk premiss, nemlig at hele verden skulle gått over til å velge vegetarisk samtidig. Jeg har til gode å møte noen som tror at dette vil skje. Derimot er overraskende mange ikke-vegetarianere opptatt av, ja nærmest livredde for at dette skulle inntreffe, for å være ironisk tilbake.

Matproduksjon styres av hva vi forbrukere ønsker oss. Det igjen påvirkes av myndigheter, matindustrien, medier osv., men det skal jeg ikke gå inn på her. Det holder å understreke at når kunder kjøper mer kjøtt, eller mindre kjøtt, ja så tilpasses produksjonen deretter.

Moderne husdyr lever korte, intense liv der de er ment å "produsere", altså bli fratatt, mest mulig egg, melk og kjøtt på en mest mulig effektiv måte. Dette innebærer at kyllinger gjerne bare lever noen uker, svin og sau en del måneder, og kyr noen få år. Så er det over, for så "blir de mat" - altså drept.

En eventuell kollektiv overgang til vegetarisme måtte derfor skje i løpet av måneder for at dette i det hele tatt skulle bli et problem. For om folk ikke vil spise kjøtt, eller ikke spise egg fra burhøns eller frittgående høner, ja så blir bestanden av disse dyrene tilpasset så å si omgående.

Det dette koker ned til, er nemlig at husdyr er produksjonsdyr. Og bestanden av dem tilpasses deretter. Om hele verden ble vegetarisk på 1, 10 eller 100 år, er det ingen grunn til å tenke seg at dyrevenner, overgangsprogrammer og utstillingsgårder ikke ville møtt behovene til de helt få husdyrene som da ville vært igjen etter en slik overgang.

Gladslakt?
I spørsmålet jeg svarer på her snakkes det ironisk om "gleden av å slakte." Dette mener jeg er nedlatende og dumt, så jeg vil gjerne bruke litt tid på det.

For det første, så er dette nedlatende mot slaktere. Jeg kjenner selv mennesker som jobber både i husdyrproduksjon og kjøttindustrien, og selv om jeg har innvendinger mot begge deler, så har jeg vett nok til å vite at det ikke er "gleden" ved å slakte som driver dem. Jeg syns det er ekstra trist, og veldig pussig, om ikke-vegetarianere skulle ha slike tanker om slakterne som lager maten de selv spiser.

For det andre, så er dette også nedlatende mot vegetarianere. Alle de 70 millionene dyr vi slakter i Norge årlig, drepes for å bli til mat og forbruksprodukter. Det krever ikke mye refleksjon å forstå hvor absurd det er å si at vegetarianerne må slakte dyr som er alt opp for å spises av ikke-vegetarianere. Hele denne argumentasjonen er meningsløs, og faller sammen ved litt ettertanke.

Drap er svaret
I spørsmålet ditt tar du det for gitt at om alle ble vegetarianere, så hadde vi laget kvalm for bøndene, for hvem skulle da slakte? For det første så er dette faktisk feil: slakt gjøres så å si utelukkende av profesjonelle yrkesfolk, og ikke av bønder selv. Slik har det vært i Norge en god del tiår - bare spør en hvilken som helst bonde.

Hold deg fast: vi vegetarianere er ikke motstandere av bønder. Ikke mener vi at de er dårlige folk heller. Bønder produserer den maten vi ønsker å spise. Det er derfor de leverer dyr til slakt: fordi forbrukere som ikke er vegetarianere, ønsker å spise kjøtt.

I spørsmålet ditt tar du det for gitt at i et helt vegetarisk samfunn, så vil man sitte igjen med dyr som ikke lenger produserer mat - og at da må de jo slaktes. Jeg syns det er trist at du konkluderer med at slakt er det eneste som kan gjøres med dyr som ikke lenger produserer mat. Dette er et veldig snevert syn på dyr, på mennesker, og på samspillet mellom de to.

Å se på seg selv
Jeg vil gjerne invitere deg som ironiserer over "gleden av å slakte" til å se på ditt eget spørsmål. For innbakt i dette ligger det en intuitiv støtte til vegetarisme, og en grunnleggende motstand mot å drepe dyr du kanskje ikke har tenkt over.

Å spøke om "gleden av å slakte" innebærer jo nettopp å forstå at slakt er ubehagelig. Både for den som slaktes, og den som slakter. Et slik forsøk på å gjøre moro av det å drepe dyr er derfor både nedlatende mot dyr, slaktere, vegetarianere, men også deg selv.

Så la oss runde av med litt fakta. I Norge slaktes det over 70 millioner dyr årlig. 6 millioner dyr hver måned, halvannen million hver uke - to dyr hvert eneste sekund, hele året rundt. En eneste ting har disse dyrene til felles: de skal spises. Det er derfor de avlives.

Vegetarisme dreier seg i overraskende liten grad om å teoretisere over hva som ville skjedd dersom alle ble vegetarianere. Ikke dreier det seg om hva man ville gjort dersom man var sulten og på en øde øy heller:

Vegetarisme dreier seg om å se på sine egne matvaner, og å gjøre konkrete valg om å velge bort kjøtt, og eventuelt egg og melk fra husdyr som har blitt slaktet. Ikke fordi noen  "gleder" seg over å slakte dem, men fordi det finnes bedre alternativer. Alternativer som ikke innebærer drap, miljøproblemer og dårlig helse, men det motsatte: respekt for liv, mindre miljøbelastning og god helse. Bare prøv selv og se hva du syns.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen(Ps. Dette svaret ble publisert 21.05.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: hypotetiske spørsmål.
Neste spørsmål om vegetarisme: Bør mennesker spise kjøtt? (03. Jun)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hva er gode matvaner for vegetarianere? (10. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

Hvem er det som har stilt disse spørsmålene? Det virker som om teksten din er et svar til en annen tekst. Hvis det er tilfelle så skulle jeg ønsket at du linket til disse spørsmålene du svarer på..

Hvis det er leserens spørsmål du forsøker å svare på så blir det en litt for generaliserende og nedsettende måte å skrive på. Jeg er ikke en vegetarianer, men tar det heller ikke "for gitt at i et helt vegetarisk samfunn, så vil man sitte igjen med dyr som ikke lenger produserer mat - og at da må de jo slaktes. "

jeg, og helt sikkert mange andre relativt oppegående kjøttetere forstår jo at slike ting vil regulere seg selv, alt avhenger av etterspørselen.

Et par eksempler fra innlegget ditt:

"Dine spørsmål (vegetarisme): Hvem skulle slaktet om alle ble veggiser?"

"I spørsmålet ditt tar du det for gitt at i et helt vegetarisk samfunn, så vil man sitte igjen med dyr som ikke lenger produserer mat - og at da må de jo slaktes. "

Det er mye rart å høre i denne verden. Dersom det blir en så stor bevegelse i retning av vegetarisk kosthold, vil kjøttproduksjonen synke gradvis og erstattes av andre matprodukter. Det vil ikke bli satt på nye dyr til mat. Dyr dør jo også av seg selv som andre levende organismer. Dersom ingen slakter et dyr, vil det dø av alderdom eller sykdom. Altså vil de restrerende dyr som ikke brukes til mat, dø ut. Tamdyrholdet vil da bli erstattet av annen produksjon der det er mulig. Husk at mange steder i verden der dyr holdes for matens skyld, er økologisk og klimatisk marginale i den forstand at det er umulig å dyrke korn, grønnsaker o.l. For eksempel er store deler av Nord-Norge uegnet for produksjon av mange av de artene grønt som vi tar for gitt i dag.Gress til husdyrfor derimot, er fullt mulig og det er delvis derfor at folk har kunnet bo i slike områder. Jeg antar derfor at noen dyr vil beholdes for ullens og melkens skyld, hester som ride/arbeidsdyr, høner for egg osv selv om det å spise selve dyret ikke gjøres.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.