Dine spørsmål (vegetarisme): Er norsk kjøtt OK siden det ikke er fra regnskogen?

Regnskog hugges gjerne ned for å gjøre plass til beitedyr og fôrproduksjon. Betyr det at norsk kjøtt er miljøvennlig, siden norske skoger er godt forvaltet?


Hei! Jeg har nylig bestemt meg for å gå over til et vegetariansk kosthold og er glad for valget jeg har tatt. Jeg gjør dette pga. både dyrevelferd, miljøvern og min egen helse.

Min samboer er sterkt i mot dette (han elsker biffen sin), og mener det ikke har noe å si for miljøet, så lenge vi spiser kun norsk kjøtt. Jeg har prøvd å argumentere med at store mengder skog hugges ned for å gi plass til dyrkede marker til dyrefor, men han sier at i Norge har vi bærekraftige skoger og god kontroll, og at vi her i Norge ikke kan ta ansvar for om de hugger ned regnskogen i f.eks Sør-Amerika for å dyrke marker der. Vi får feie for egen dør, som han sier. (Og jeg blir irritert og sier  det tross alt er lov å tenke litt lenger enn sin egen nesetipp!)

Hei. Jeg tror din er den beste måten å argumentere for vegetarisme: å ikke bare fokusere på ett enkelt argument, men helheten. Det er viktig siden det kan komme innvendinger mot nesten alle argumenter, slik du viser her.

Det er et feilskjær å tro at norsk kjøtt bare er norsk. Og motsatt, å tro at kjøtt fra regnskogen er et lokalt problem som ikke har med oss å gjøre. Begge deler er rent faktisk feil. Kjøtt fra land som Brasil selges også i vesten. Men det er mindre viktig i forhold til det du spør om.

Jeg påstod nettopp at norsk kjøtt ikke bare er norsk. Det finnes selvsagt unntak, men i all hovedsak mates norske dyr delvis med importert fôr. Om en ku er aldri så mye fra Troms eller Telemark, så er hun allikevel fôret opp med korn og annet dyrefôr vi har importert fra andre land. 

Det finnes tall på dette: I 2012 importerte vi 782 652 tonn dyrefôr fra utlandet. Vi importerte også 953 871 tonn korn, hvorav deler går til dyrefôr, ifølge SSB-tall.

Mye dyrefôr er soya og mais fra såkalte utviklingsland. Antakelig er det lite av dette som kommer fra åkerlapper der det var frodig regnskog et år eller to tilbake i tid. Allikevel henger alt dette sammen: korn såvel som kjøtt handles og forflyttes over landegrensene som aldri før. Brasiliansk soja selges kanskje til USA, mens amerikansk korn så igjen selges til Europa og Norge. 

Norsk kjøttproduksjon er ikke i seg selv en stor kjeltring oppi dette. Men norske kjøtt, egg og melk fremstilles med hundretusenvis av tonn importert fôr. Dyret lever kanskje på Toten, men som et produkt er det ikke lenger kun, eller rent, norsk.

Ergo er det ikke slik at hvordan vi forvalter skog og mark her i Norge er det eneste en forbruker trenger å ta stilling til. Våre matvaner henger tett sammen med internasjonalt landbruk. Og regnskogen.

Som moderne forbrukere er vi alle del av et internasjonalt matmarked der frukt, grønt, kjøtt og dyreprodukter fraktes verden over, enten i ett, to eller flere ledd. En av de enkleste og viktigste måtene vi kan forholde oss til dette, er å velge vegetarisk. Da trengs det kun det antall gram korn du spiser, og ikke det mangedobbelte, som er tilfellet med animalsk mat.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 02.08.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er soya kreftfremkallende? (16. Aug)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Slapp og sliten av veggismat? (20. Jun)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




1 Comment

Norsk kjøtt og norsk mat produserer like mye klimagasser som utenlandsk kjøtt etc - det er ikke bare regnskogen det handler om. Se oversikt oppdatert per april i år nedenfor

KLIMAGASSUTSLIPP FRA MATPRODUKSJON (CO2 ekv. per kg vare)
Til sammenligning: 1 liter bensin = 2,8 kg CO2 ekv. 1 liter diesel = 3,2 kg CO2 ekv.
KJØTT
Storfekjøtt 20 kg CO2 ekv
Fårekjøtt 17 kg CO2 ekv
Svinekjøtt 4,5 kg CO2 ekv
Kylling 3 kg CO2 ekv
MEIERIPRODUKTER OG EGG
Melk hel 3,5% fett 1,2 kg CO2 ekv
Melk skummet 0,1% fett 10,8 kg CO2 ekv
Gulost 9 kg CO2 ekv
Brunost 9 kg CO2 ekv
Fløte 38% 6,8 kg CO2 ekv
Fløte 20% 3,8 kg CO2 ekv
Yoghurt 1,2 kg CO2 ekv
Smør 14 kg CO2 ekv
Egg 1,8 kg CO2 ekv
FISKE PRODUKTER
Makrell filet 1 kg CO2 ekv
Sei filet 2,6 kg CO2 ekv
Torske filet 2,8 kg CO2 ekv
Reker 3 kg CO2 ekv
Laks oppdrett filet 3,2 kg CO2 ekv
VEGETABILSK MAT
Poteter, norske, høst 0,45 kg CO2 ekv
Poteter, importert 0,58 kg CO2 ekv
Hvetemel 0,8 kg CO2 ekv
Brød 0,85 kg CO2 ekv
Ris 4 kg CO2 ekv (skyldes metan fra rismarkene)
Jordbær, norske 0,22 kg CO2 ekv
Epler, norske 0,27 kg CO2 ekv
Epler, importert Europa 0,6 kg CO2 ekv
Appelsiner, import Europa 0,6 kg CO2 ekv
Hodekål, norsk 0,25 kg CO2 ekv
Blomkål, norsk 0,35 kg CO2 ekv
Brokkoli, import 0,7 kg CO2 ekv
Issalat, import 0,7 kg CO2 ekv
Tomater, norske 3,5 kg CO2 ekv
Tomater, import 1,2 kg CO2 ekv
Agurk, norsk 3,5 kg CO2 ekv
Agurk, import 1,2 kg CO 2 ekv
Sopp 1,3 kg CO2 ekv

For mer info sjekk: http://www.framtiden.no/201107032164/faktaark/klima/klimagassutslipp-fra-forbruk.html

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.