Dine spørsmål (vegetarisme): Er man en slags rasist om man ikke spiser kjøtt, men melk og egg?

Både noen få veggiser og ikke-veggiser kan bruke et retorisk grep der man kalles rasist om man ikke spiser kjøtt, men inntar andre animalske produkter. Hvor kommer en slik påstand fra?


Hei! Noen kaller meg en rasist fordi jeg mener det er galt å spise kjøtt. Er jeg rasist hvis jeg mener det er rett å ikke spise kjøtt? Jeg spiser egg og drikker melk men, ikke kjøtt og fisk.

Hei! Her har du nok blitt konfrontert av noen som enten ikke har et så veldig reflektert forhold til det å være vegetarianer, eller noen som er vegetarianer og har ganske ekstreme meninger.

Om jeg forstår argumentet riktig, så er det kort oppsumert slik:
Du er rasist fordi du ikke spiser kjøtt, men allikevel velger å spise andre produkter som kommer fra dyr, og som i større eller mindre grad forårsaker lidelse hos dyr, og at dyret til slutt slaktes.

Det som i så fall menes som rasistisk er da at du ikke godtar at dyr lider ved slakt for å bli til kjøttstykker, men godtar at de lider for å produsere egg / melk, men uten å spise kjøttet deres. Altså at du "diskriminerer" i forhold til dyrs lidelse, og at dette kan kalles, eller sidestilles med rasisme.

Jeg mener det er en helt grunnleggende feil med denne resonnement, og spesielt det å bruke ordet rasisme i denne sammenhengen.

På samtlige andre områder for idealisme og engasjement, enten i politikken eller i ulike etikske sammenhenger, godtas det at ingen er perfekte, men at enhver innsats er verdt noe. For å holde oss til ordet rasist, så vil kun de mest ekstreme miljøvernere sier at du er "rasist" om du sykler til jobb, men flyr fra Oslo til Bodø heller enn å ta tog i 20 timer, for å ta et eksempel.

Et til: Kun de færreste som arbeider for mennesker i nød vil si at du er "rasist" om du bruker tre kvelder i uken på å hjelpe andre, men ikke inviterer mennesker som lider til julemiddagen din, eller stiller på dugnad hver søndag morgen.

Tanken om at enten er du perfekt, eller så er du en hykler, en som diskriminerer, "en rasist", er så prinsipiell og så kategorisk som ytterpunkter flest. Den er tom for nyanser, tom for forståelse for at ting skjer trinnvis, tom for forståelse for betingelsene i livet.

Viktigst av alt, så er dette en tankegang som reduserer spørsmålet om hva som er et godt menneske - eller for den saks skyld en god forbruker, eller en god dyrevenn eller ei, til et spørsmål om hvordan forbrukervanene dine påvirker dyr. Jeg mener dette er tegn på en virkelighetsforståelse som er så forenklet at den blir amputert, selv om den i utgangspunktet er velment og logisk.

En veganer eller vegetarianer er, i mine, de fleste andre veggiser, og de fleste ikke-veggisers øyne:
- ikke nødvendigvis et bedre menneske enn andre
- ikke nødvendigvis en bedre forbruker enn andre
- ikke nødvendigvis en bedre dyrevenn enn andre

Veganisme og alle andre former for vegetarianisme innebærer en solid og viktig innsats på alle disse områdene. Det er utvilsomt sant, og helt grunnleggende for hvordan de aller fleste veggiser ser på forbrukervanene sine.

Men det å gå derfra til å si at ikke-vegetarianere er dårligere mennesker, at veggiser som drikker melk er rasister, eller at du må være veggis for å i det hele tatt kunne anses som dyrevenn mener jeg er feil. Det er en tankegang som innebærer å dele mennesker inn i gode og onde, engasjerte og uengasjerte ut fra et veldig snevert kriterium, og på en ekstremt kategorisk måte.

Det er jo nettopp dette som ligger mellom linjene når du kalles rasist fordi du foretar et valg som i noens øyne ikke er perfekt: Du umyndiggjøres til å være et dårlig menneske, og mer enn som så: et monster, en som begår uhyrligheter.

En slik tankegang er et ytterpunkt, og en form for ekstremisme. Noen få mener mennesker som ikke sykler til jobben i novemberslaps er miljøsvin. Noen få mener at de som gir 25 prosent, men ikke 50 prosent av det de tjener til gode formål egentlig ikke bryr seg. Noen få mener at de som ikke har 100% dyrevennlige vaner, er rasister.

Disse tankene deles av flere slags mennesker:
1. Utenforstående som ikke har innsikt i at vegetarisme ikke behøver å dreie seg om å gjøre alt rett, men å forsøke å gjøre noe rett.

2. Ferske vegetarianere og veganere som nettopp har sett lyset, og blitt så blendet av det at de ikke evner å se nyanser ennå.

3. Noen få enkeltindivider med veldig sterke meninger, som mener at de selv vet så mye om hva som er rett og galt at de har rett til å bruke ekstreme ord som rasisme for å stemple de som ikke har de samme prioritetene som de selv har.

Disse siste snakker gjerne veldig mye og veldig høyt, men de representerer allikevel kun et ytterpunkt, og en liten minoritet. Over tid forandrer de heldigvis også gjerne mening, og innser at heller enn å være en hykler eller rasist, er en person som ikke spiser kjøtt, men egg og melk et menneske som ønsker å gjøre noe bra, men som ikke lever i noen perfekt verden, som kanskje har flere presserende områder man engasjerer seg innenfor samtidig, eller som også mener at ikke bare trengs individuelle endringer, men systemendringer. Eller en som rett og slett ikke har de samme etiske prioritetene som de selv har.

Jeg har forsøkt å vise at det kan finnes flere grunner til at noen "har trukket rasistkortet" ovenfor deg og matvanene dine, og at ingen av disse begrunnelsene slik jeg ser det er spesielt gode eller representative. Jeg håper du ikke føler deg som en rasist - nettopp fordi du ikke har noen grunn til det i det fleste vegetarianere og veganeres øyne, og heller ikke i de aller fleste andres øyne.

I noens øyne vil nesten alle som ikke er som dem selv være dårlige mennesker. Det er i høyeste grad til å leve med - så lenge man selv har et annerledes perspektiv. Et perspektiv de aller fleste andre vil mene er bredere, mer modent og mer reflektert.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 18.11.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Gode kilder til jod for vegetarianere? (01. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er det vanskelig for barn å vokse opp i vegetarfamilier? (08. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.