Dine spørsmål (vegetarisme): Produkter i "gråsonen" -kan f.eks eplejuice og eddik være ikke-vegetarisk?

Er det sant at man bruker gelatin i fremstilingsprosessen av eplejuice og eddik? Behandles frukt med et et middel basert på insekter (shellak) ? Finn svar på disse spørsmålene med mer her.


Hei :) Jeg har vært veggis en stund, men i det siste har jeg blitt litt mer "ops" når det gjelder tilsetningsstoffer og lignende.. Så, det jeg lurte på er:

1. Eddik og Eplejuice. Er det vegetarisk/vegansk? Har lest at det brukes gelatin til å lage det.. Er ikke så glad i eplejuice, men eddik er det værre med, Siden det brukes i mye jeg liker :(

2. Shellak. Det er jo et sånn overflatebehandlingsmiddel som lages av noe slags insekter.. Men, brukes dette på frukt? Isåfall, hvilke?

Håper dere kan svare på dette, takk :)

 
Hei og takk for interessante spørsmål!

Dette faller helt klart innunder en kategori som er litt i "gråsonen". Det er klart vi alle bestreber oss mot å leve mest mulig vegetarisk/vegansk, men desverre er det produkter som i deler av prosessen har vært i kontakt med eller indirekte inneholder stoffer av animalsk opprinnelse. Nøyaktig hvordan man bør forholde seg til slike produkter må nesten være opp til hver enkelt. Det viktigste er at man selv føler seg komfortabel med de grensene man selv setter og klarer å leve et meningsfylt liv etter disse.
 
1. Gelatin kan brukes for å klarne både eplejuice og eddik, i likhet med f.eks vin og andre flytende produkter. Produktene i seg selv er selvsagt helt vegetabilske.
 
Som du kanskje har lagt merke til er helt ferskpresset eplejuice ganske grumsete, derfor filtrerer/klarner mange produsenter juicen sin (ved hjelp av blant annet gelatin) for at den skal virke mer appetittvekkende for kunden. For å være 100.00% på den sikre siden kan man derfor se etter juice som er grumsete.
 
Rent kjemisk er eddik er eddiksyre utblandet med vann. Eddik kan også fremstilles gjennom oksidering av alkoholholdige væsker. F.eks vin, øl eller fermentert fruktjuice.

Eddik klarnes (filtreres) eller pasteuriseres for å sikre at den ikke inneholder "eddik-åler". Et mikroskopisk ikke-skadelig vesen som lever på bakteriekulturen som må være til stede for at fermenteringen skal skje. Hvilke produsenter som gjør hva har jeg ingen forutsetning for å svare deg på.
 
2. Shellak (Skjellakk) brukes til mye forskjellig, men kan også brukes utenpå frukt. Eplene kommer fra naturens side med et voksliknende lag utenpå. Etter høsting vaskes dette laget bort og et liknende vokslag påføres før eplene går ut i butikken. Voksen som påføres kan være shellakbasert eller helt plantebasert. Shellak ansees som ikke-vegansk fordi det inneholder sekret av lakkskjoldlus og fremstilles kommersielt, slik som f.eks også honning gjøres.
 
Vegansiden har en detaljert oversikt over e-stoffer som kan studeres nærmere. Og om du ikke har lest artikkelen om de vanligste fallgruvene (for vegetarianere og veganere) finner du mange konkrete tips til produkter som er greit å være obs på. Vi har også hendige laminerte e-stoff lister i lommeformat.
 
Hilsen Vilje Bech

(Ps. Dette svaret ble publisert 23.08.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Sparer vegetarisme dyreliv? (24. Aug)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er melkepulver vegetarisk? (11. Aug)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.