Dine spørsmål (vegetarisme): "veggiser får mangelsykdommer?" - hva svarer man?

Mange nye og potensielle vegetarianere konfronteres med at de kommer til å utvikle mangelsykdommer. Hva svarer man til slike påstander?


Jeg sa til min far i dag at jeg vurderer å bli vegetarianer. Han sa at han hadde vært det i et halvt år da han var ca. like så gammel som meg. Jeg er 14 år nå. Han sa han fikk mangelssykdommer og ja, jeg vet at det er mulig. Jeg har lest mye om hvordan man kan unngå det, og jeg vet ikke hvordan jeg skal ja "overbevise" han at det går greit bare man passer på.

Av og til kommer det veldig useriøse og bastante påstander rundt det med mangelsykdommer. Heldigvis virker det som du ikke har møtt de krasseste påstandene om dette!

Det er selvsagt riktig som du skriver at vegetarianere i likhet med absolutt alle andre kan utvikle mangler på næringsstoffer. Vegetarianere er mennesker. Mennesker kan bli syke. Mennesker blir syke, faktisk.

De grunnleggende faktaene om vegetarianere, helse og mangelsykdommer er enkle:
* Vegetarianere har stort sett normalt god eller svært god helse
* På mange områder har vegetarianere store fordeler
* På noen få områder er det utfordringer
* Utfordringene kan løses
* Det er gode vegetariske kilder til alle næringsstoffer
* Det er langt fra en mangel til en akutt mangelsykdom

Men hva svarer man konkret? Jo, man svarer så konkret som mulig:
- Hva slags mangelsykdommer er det du er redd for at jeg kan få?
- Hvilke stoffer er du redd for at jeg kan få for lite av?
- Hvor får du som spør i deg de stoffene fra?

Svært mange har ikke noen gode svar på disse spørsmålene - ihvertfall ikke alle tre! Og da har man lov til å si at det virker som om vedkommende ikke har grunnlag for å si at du som vegetarianer nødvendigvis vil få mangler.

Vi har en grei oversikt over de få, vanligste stoffene vegetarianere kan få i seg for lite av. Disse er få, og veldig mange andre enn bare veggiser bør være obs på disse stoffene. Og for ordens skyld: det er gjerne en lang vei fra å få i seg litt for lite av dem til å utvikle faktiske mangelssykdommer.

Konkret vil jeg råde deg til å ta denne samtalen på en grundig måte. Mange er redde rett og slett fordi de kan lite om vegetarisme. Kanskje har de hengt seg opp i myter om vegetarkost, eller de har hørt om noen ekstreme tilfeller.

Så det blir det neste spørsmålene du kan stille:
- Mener du vegetarianere flest får disse manglene? (noe som ikke er tilfelle)
- Det er utfordringer, men om jeg er bevisst på dem og spiser allsidig, så hva er problemet?

Usikkerheten og redselen noen får i møtet med vegetarisme pleier å gi seg fort. Om man unngår konfrontasjon og lasser på med informasjon går ting enda greiere.

Lykke til!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 29.04.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: OK å drepe glade, gamle dyr? (24. Mai)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hva betyr "aroma"? Er det vegetarisk? (24. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
Er soya kreftfremkallende?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
Er kumelk bra eller dårlig?
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.