Dine spørsmål (vegetarisme): Hva gjør man når datteren på 7 vil bli vegetarianer?

Er det forsvarlig å la et lite barn leve på vegetarmat? Og hvordan gjør man plass til en liten vegetarianer i familien?


Hei. Jeg har et par spørsmål til dere. Jeg er en to barns mor på snart 32 år, som selv er kjøttspiser. hatt mine perioder som vegetarianer, men spiser nå fortsatt kjøtt. Grunnen til spørsmålene mine, er eldste datteren min på 7 år. Det var kanskje to år tilbake hvor hun satt og knasket på en skive bacon, når hun spurte hva bacon var laget av. "det er laget av gris" svarte jeg. Hun ble meget opprørt, og sa at de som drepte den grisen, skulle få svi.

En god stund etter det, nektet hun å spise kjøtt.... For et par uker siden, var vi innom en kjøttbutikk i sentrum i Oslo, og da sto hun der omtrent grønn i ansiktet. i kom ut, og hun sa til meg at hun ble helt kvalm av å være der inne. Hun tenkte på de stakkars dyrene som ble født bare for å bli store og fete, og så bli til middagen vår. Helt etter det har hun kviet seg veldig for å spise kjøtt.

I går bestemte jeg meg for å høre hennes tanker rundt dette, og la henne prøve seg som vegetarianer. Syns det blir litt drøyt av en 7 år gammel jente å bli vegetarianer, men tenkte hun kunne prøve dette. Det jeg lurer på, er det forsvarlig? At et barn gjør dette? Og må det mye lesing til fra min side, for å klare å få i henne de næringsstoffene hun trenger, og bør hun spise noe kosttilskudd for å få i seg de fettstoffene hun trenger som hun får i f.eks fisk.

Takk for svar. Hilsen M, og lille nye vegetarianeren E


Hei. Takk for en utdypende fremstilling av den situasjonen dere er oppe i. Enhver slik familiesituasjon kan føles veldig ny og uhåndterlig. Samtidig skjer noe tilsvarende skjer hver eneste dag, året rundt: Veldig mange barn får sterke reaksjoner når de forstår hvor kjøttmat kommer fra, enten det er noe de blir fortalt, eller noe de finner ut av selv. Enten man bor på gård, eller man lærer om dyr i bøker og på TV.

Det er langt fra sjelden at barn ønsker å ikke spise kjøtt, eller å bli vegetarianere. Dette er noe jeg og andre hører om svært ofte, faktisk. Jeg syns det er raust av deg å ta datteren din sine reaksjoner på alvor. Mange foreldre i samme situasjon bare overkjører barnas ønsker og reaksjoner. Du velger det motsatte, og det står det respekt av.

Alt kan gå bra...
Jeg vil gjerne være helt tydelig og eksplisitt: det er fullt ut forsvarlig for absolutt alle, fra spedbarn til seniorer, å leve som vegetarianere. Årsaken er lekende enkel - vegetarisk mat inneholder alle de næringsstoffene man trenger for å leve et godt og rikt liv. Følg med i nyhetsbildet med et halvt øye, og du vil se hvor mye forskning som peker i retning mindre kjøtt, og mere grønnsaker.

I utgangspunktet er det altså ingenting i veien overhodet for at datteren din kan bli vegetarianer. Dette er ikke min påstand, men noe ernæringseksperter og helsemyndigheter verden over er enige om. Det som finnes av utfordringer er mer praktiske og sosiale. Dette tas opp i Den norske vegankokeboken, både ift å ha barn som er blitt vegetarianere og andre liknende situasjoner.

Spiser man vegetarisk og allsidig trenger man ikke kosttilskudd. Allikevel kan et vegetarisk multivitamin være et nyttig supplement, spesielt om dette er noe du er litt usikker på som forelder. Det finnes også mange gode og rimelige kilder til omega-3 som dere lett kan bruke i matlagingen.

...Og slik får dere det til
At vegetarisk mat kan være supersunt betyr ikke at man som veggis får god helse av seg selv. Om de andre ved bordet får ti påleggstyper mens datteren din får syltetøy og kanskje peanøttsmør til frokost hver dag, blir det fort både ensidig og usunt. Det samme om de andre spiser kjøttmat, poteter og saus, mens datteren kun får poteter og saus. Verken smaksmessig eller helsemessig vil dette fungere.

En ekstra utfordring for dere vil være at den nye vegetarianeren i familien er så ung at det å selv delta i matlaging i noen stor grad neppe er så aktuelt. Dette er en ulempe, og du har som forelder lov til å oppleve dette som en utfordring.

Når en såpass ung person blir vegetarianer blir det automatisk et prosjekt resten av familien blir delaktig i. Dette er alltid avhengig av situasjonen, men i de fleste tilfeller vil jeg tro at selv om hun bare er syv år, så bør datteren din allikevel involveres litt med i matlagingen, og kanskje også handleturer. Dette ansvarliggjør henne, viser på en ok måte at det er ekstraarbeid, og gjør vegetarprosjektet på en trygg måte til noe dere gjør sammen. Kanskje er det litt vrient for henne, men det er det jo for dere som foreldre og!

Konkrete tips
Det essensielle i et vegetarisk kosthold er variasjon i matveien. Jo større variasjon, jo mindre sjans for dårlig ernæring. Ikke bare pasta, men også brun ris og maistortillas. Frosne blåbær i frokostblandingen, grønt i smoothien, rød paprika på skiva. Her er de mange matbloggene, og kokebøker som Den norske vegankokeboken ypperlige. Små ting som å tenke ulike farger på epler, druer og paprika, forskjellige slags plantemelk og ulike kornblandinger gjør faktisk konkret forskjell rent helsemessig.

For deg som forelder vil det greieste være å lage mat som både kan gjøres vegetarisk og ei. Taco med både kjøtt og soyamiks, både ham- og vegetarburgere, gryterett der kjøtt kun tilsettes for de andre. Antakelig vil du oppleve at flere i familien og folk som er på besøk også vil ønske de vegetarianske variantene innimellom. Det er ikke sjelden at flere i familien blir nesten-veggiser eller spiser mindre kjøtt når først en har satt igang.

Ernæringsmessig er det enklere om barnet ditt spiser melk og egg siden dette øker variasjonsmulighetene betraktelig i et land med få veganske ferdigprodukter. Disse kan allikevel sløyfes, et vegansk kosthold for barn kan også være ikke bare fullt ut forsvarlig, men ernæringsmessig bedre enn konvensjonelt kosthold. Bøker som Becoming Vegan viser deg det ernæringsmessige i stor detalj.

Å aktivt inkludere den ene som både er yngre og spiser annerledes er viktig. Det å ha en eller flere helt vegetariske middager vil jeg tro at vil være veldig gunstig, eventuelt med noe ikke-vegetarisk tilbehør om det blir for mye for enkelte. Varierte vegetariske suppe-middager med tilbehør mandager og torsdager, for eksempel. Eller hva med vegetarpizza på søndager?

Alle vinner
Det at det innføres mer vegetarmat i familien din er noe som kan gavne alle. Det vil bli mer variasjon på matbordet, flere ting å velge mellom for alle. Jeg får klart inntrykk av at du er positivt innstilt, og det er det beste utgangspunktet for å gå i gang, og å gjøre dette til en spennende utfordring heller enn en byrde.

Du skriver at du også selv har vært vegetarianer i perioder. Da sitter du allerede med verdifull erfaring som du nå kan utvide, og briljere med. Her ligger det et stort potensial til å gjøre måltidene deres enda mer varierte, spennende, sunne og smakfulle.

For å bruke det samme eksempelet igjen: hjemme hos dere vil det kanskje både være soyatacomix og kjøttdeig. Vegetarburgere og andre burgere. Hvor mange kan skryte av det samme? Jeg tror neppe jeg er naiv om jeg spår at dere er en familie det vil være ekstra spennende for barn og andre å komme på besøk til!

For å oppsummere, så har dere det beste utgangspunktet for at dette kan bli en spennende del av livet i familien din. Du kan vise frem gode ferdigheter til å lage vegetarmat, datteren din kan bli delaktig i et prosjekt der alle får mer variert mat og hun kan få et akivt og sunt forhold til både mat, og det å følge sin egen intuisjon. Og hun blir et av antakelig mange tusen barn som lever vegetarisk i Norge akkurat nå.

Jeg har spart det aller viktigste til slutt: Du har en datter du virkelig kan være stolt av. Hun er tydelig på hva hun vil, hun har medfølelse med dyr, og hun er ikke redd for å være konsekvent, og å kanskje skille seg litt ut. Fordi hun bryr seg.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen
(Som selv er født som vegetarianer, og gjerne hører om hvordan det går underveis)

Les også:
Norsk Vegetarforenings helsesider
Temasider om vegetarisme og barn
Bloggen Veggis med barn


(Ps. Dette svaret ble publisert 23.03.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Bør alle oppskrifter inneholde mye protein? (11. Apr)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hva sier man når noen kjenner, og snakker om en syk vegetarianer? (18. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Synes det er virkelig flott av deg å ta datteren din på alvor! Selv ville jeg også bli veggis da jeg var på den alderen, men ingen backet meg opp på det. 20 år gammel var jeg da jeg til slutt skjønte at den tanken jeg hadde som sjuåring ikke var så dum likevel.

All respekt til deg!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.