Dine spørsmål (vegetarisme): Mat nok til alle uten kjøtt?

Hva ville skjedd med verdens matvaresituasjon hvis alle ble vegetarianere?


Jeg har hørt argumentet om at hele jordens befolkning ikke utelukkende kunne levd på et vegetar-kosthold. For at det skal være nok mat til alle må man ha kjøttproduksjon til en viss grad i tillegg. Vil dere si det er mulig for alle mennesker i hele verden å leve som vegetarianere, evt. som veganere?

Takk for et spørsmål som det finnes mange liknende varianter av: Hva ville skjedd om alle ble vegetarianere? Kort oppsummert handler spørsmålet ditt om det hadde vært mat til alle dersom alle gikk over til plantebaserte kosthold.

For å starte med fakta, så er det nok mat til alle i verden allerede i dag. Når noen sulter handler dette altså om fordelingen av ressurer, og ikke hvorvidt det er nok ressurser tilgjengelig i verden. Dette er det så vidt jeg forstår allmen enighet om blant alle som arbeider med utvikling og matsikkerhet.

I en verden med stadig befolkningsøkning, kombinert med økende forbruk av kjøtt og andre animalske produkter, settes derimot verdens matproduksjon gradvis under press. Vil denne situasjonen forbedres eller forverres dersom alle ble ble vegetarianere eller veganere?

Plantebaserte kosthold gir en positiv påvirkning på verdens matvaresituasjon. Siden husdyr mates med vegetabilsk fôr, krever animalsk mat gjerne et sted mellom tre og ti ganger så store ressurser enn vi sitter igjen med som menneskemat. I en hel-vegetarisk verden ville det altså vært vesentlig mer mat tilgjengelig, ikke mindre. I en hel-vegansk verden ville de tilgjengelige ressursmengdene vært ennå større.

Spørmålet om mengden menneskemat man får tilgjengelig blir litt annerledes om man tar med kjøtt fra beitedyr. Dette er i mange tilfeller mer miljøvennlig. Men selv beitedyr fôres store deler av året. Det samme gjelder vilt og jakt: Få vil bestride at dette er mindre miljøbelastende enn kjøtt fra produksjonsdyr. Samtidig er både etiske, helsemessige og miljømessige faktorer like viktige også i disse tilfellene.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

Pål er forfatter av Vegetar & Vegan ABC. Her finner du bl.a. en helseguide, svar på over 100 vanlige spørsmål pluss råd om argumentasjonsteknikk.


(Ps. Dette svaret ble publisert 15.02.16. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: hva hvis alle ble vegetarianere eller veganere, hypotetiske spørsmål.
Neste spørsmål om vegetarisme: Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor? (23. Mai)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvordan overbevise foreldre? (07. Mai)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Om hele verden blir veganske så vil kjøttproduksjon forsvinne og ca 60-70% av verdens befolkning bli arbeidsløse. Hvordan vil det da løses? Kutte ut penger og gå på gratis mat og produkter? Hvordan vil det gå med dyrene? Hvordan vil det bli en frodig jord uten dyremøkk? Hvordan blir da med våres plante mat om jorden blir uten jødsel og dør? Da blir det null mat til menneskene. Altså det blir Att menneskeheten dør ut av sult og fattigdom om alle skulle bli veganske.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.