Dine spørsmål (vegetarisme): Kostholdsråd for vegetarianer som trener?

Hvordan bør man spise om man er en vegetarianer som trener eller er mye fysisk aktiv?


Hei:) Jeg lurer på en ting, jeg som er vegitarianer og er en person som trener mye, hva er det som er viktig at jeg får i meg? Er det lurt at jeg spiser masse nøtter og grønnsaker eller er det noe annet som jeg også burde ha i meg?

Takk for et godt spørsmål som mange nye vegetarianere lurer på. Norsk Vegetarforenings introduksjon til ernæring tar opp disse spørsmålene på en kortfattet og grei måte. Og ja: nøtter og grønnsaker er sunne ting som de aller fleste bør spise mer av!

For alle som trener mye kan det være mye å hente på å lese seg opp litt ekstra innenfor ernæring. Det kan både gi ekstra effekt av treningen din, og i tillegg virke forebyggende. Samtaler med trener, kostholdsrådgivere og ernæringsfysiologer kan også være nyttig dersom du er i tvil, spesielt om du trener svært mye.

I Vegetarnytt nr. 15 finner du en inspirerende vegetarisk meny for en uke, skrevet av en jente som selv trener mye, og som er opptatt av sunn livsstil. Utvalgte artikler fra bladet legges ut her på våre nettsider, og i tillegg kan bladet kjøpes i Vegetarbutikken.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 09.10.09. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Ost uten løpe for vegetarianere? (16. Okt)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Vegetarisk ferdigmat i Norge? (11. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Hei, vil nevne at det spørs hvilken trening du driver med. Hvis det er å legge på seg flere kg i form av muskler så må det et kalorioverskudd til. Spiser du med et kalorioverskudd over lengre tid så vil kroppsvekten stige uansett pga at kroppen ikke greier å svi av all den energien du stapper i deg, husk at det så og si er umulig å legge på seg muskler uten kalorioverskudd.

En vanlig person som ikke trener kan godt klare seg med 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, da dette er mer enn bra nok til vedlikehold osv i kroppen. Men hvis du er aktiv og/eller trener og bruker kroppen din mye så vil dette behovet stige pga. at den trenger byggestener til å bygge nytt vev. Rundt 2 gram med proteiner per kg kroppsvekt per dag er nok for å bygge muskler. Resten av kaloriene bør komme fra karbohydrat og fett. Det anbefales at du som et absolutt minimum får i deg minst 1 gram fett per kg kroppsvekt pr dag, pga at hormonproduksjonen er avhengig av fett for å være optimal. Folk som er ute etter å legge på seg ganger ofte kroppsvekten sin med 30-35 (alt etter hvor aktiv du er) for å finne ut hvor mange kalorier de trenger å stappe i seg hver dag. F.eks. veier du 80 kg kan regnestykket se slik ut 30*80=2400 kalorier for dag.

Trenger du kosttilskudd i form av proteiner og karbo så kan dette bestilles fra nett. Det finnes flere sjapper på nett osv som selger protein også, men husk bare på at de fleste proteintilskuddene er fremstilt av kasein/myse (fra melk) og eggeprotein. Bortsett i fra erteprotein så er også risprotein og hampprotein vegansk. Men jeg anbefaler erteprotein pga av lav pris, og at det funker fjell.

1 gram protein = 4 kalorier
1 gram karbohydrat = 4 kalorier
1 gram fett = 9 kalorier

PS: husk og trene ;)

I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.