Dine spørsmål (vegetarisme): Adskilles kjøtt fra vegetarmat på spisesteder?

Kan man være sikker på at grønnsakene ikke blir kuttet opp på samme fjøl som biffen? Eller hva med pizza med og uten kjøtt?


Hei
 
Jeg har et spørsmål når det gjelder å spise ute når man er vegetarianer. Det jeg lurer på er om man kan være sikker på at vegetarmat og kjøttmat blir holdt adskilt når utestedene lager maten? Bruker man de samme stekepannene/redskapene? Har opplevd å få rare blikk når jeg ber om rent skjæreredskap når jeg er ute og bestiller pizza...


Hei og takk for ditt spørsmål!

Absolutt alle som enten tilbereder eller serverer mat i en eller annen form plikter til en hver tid å følge mattilsynets retningslinjer. Som vi vet er det ikke alltid disse retningslinjene blir fulgt til punkt og prikke - noe spesielt de største avisene er glad i påpeke.

Alle serveringssteder er forpliktet til å ha et internt kontrollsystem for både tilberdt mat og råvarene som benyttes ihht. mattilsynets regler. En helt sentral del av et slikt system er at råvarer av kjøtt/fisk (animalske produkter) skal til en hver tid holdes adskilt fra grønnsaker o.l.

I praksis vil det si at det skal benyttes egne skjærebrett, oppbevaringsbokser m.m. til grønnsaker og animalske produkter. Separate skjæreredskaper under tilberedningen er også en selvfølge. Ferdig tilberedt mat skal dessuten alltid holdes adskillt fra ikke-tilberedt mat. 

Man kan ikke regne med at det benyttes separate panner, kjeler og andre redskaper under tilberedningen på steder som serverer både kjøttmat og vegetarmat om hverandre. Her er det selvsagt en forutsetning at alt er renvasket før bruk. Man skal altså ikke steke biff i en panne for så å steke en vegetarburger i den samme sekundet etter uten å rengjøre den først.

Reglene er noe annerledes når det kommer til ferdig tilberedt mat og man kan da ikke regne med å få rent skjæreredskap når man bestiller f.eks pizza fra buffet. Det å spise ute er alltid et "sjansespill" helt uavhengig om du er veggis eller ikke med tanke på hvordan stedet selv forholder seg til de reglene mattilsynet har satt.

Hilsen Vilje Bech

(Ps. Dette svaret ble publisert 21.02.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Fjerner vegetarianere seg fra naturens kretsløp? (18. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: vegetarisk og ikke-vegetarisk sukker? (28. Jan)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.