Dine spørsmål (vegetarisme): Kjøtt eller vegetabilsk: hva er best?

Noen sier veganisme er det eneste rette, mens andre agumenterer for mest mulig animalsk mat. Finnes det noe endelig svar? Og er spørsmålet i det hele tatt meningsfullt?


Hei. Jeg lurte på om dere kan svare oss hva som er best mat for menneskene???  Vi leser i bladet Mat og helse  hvor erneæringsprofessoren Polezynski skriver at man skal holde seg langt unna all brødmat, kaker og all mat inneholdende sukker, hvetemel og dette innkluderer også poteter samt margarin, plantemargarin og flerumettede billige vegetabilske oljer samt søte frukter.  Han skriver videre at maten gjerne bør bestå av kjøtt, fisk egg, helmelk, fløte, smør og slikt som vi har blitt fortalt er meget skadelig av norske helsemyndigheter. Han mener at mettet fett som det finnes mye av i dette ikke er skadelig men utgjør derimot menneskens naturlige føde, såkalt steinalder diett.

Jeg har vært vegetarianer i mange år men ikke nå lenger og da fikk vi lære av profeten Are Waerland at all slik mat som Polezynski nå anbefaler er meget skadelig.Det eneste de har felles er bannlysing av sukker og sukkerprodukter samt kunstig fabrikkfremsatillt mat.
 
Dette er jo to sterkt motstridene syn på kosthold og helse så folk flest aner ikke hva som er riktig!
Kan dere gi oss noe fornuftig svar på disse spørsmål???


Takk for spennende spørsmål som opptar mange. Jeg vil gjerne ta fatt i noen av poengene du tar opp.

Du spør om hva som er best mat for menneskene. Og søker du litt rundt i blader, bøker, og på nettet, vil du finne hundretalls ulike svar. Makrobiotisk mat. Atkins-diett. Steinalderdiett. Eller hva med ayurveda?

Noe av det påfallende med enkelte av de svarene man får, er at de er veldig bastante. Og virker de ikke også litt kjente fra før av? Antakelig har du nemlig hørt dem tidligere, bare i litt annen ordlyd og i en annen sammenheng. "Den beste måten å drive et sunt samfunn, er å gi markedskreftene full frihet." Eller motsatt: "Om vi skal bygge et godt samfunn, må markedskreftene holdes under stålkontroll." Bastante svar, som gjerne ligger på sidelinjen ift. vanlige oppfatninger og solid forskning.

Mange sier dessverre ikke bare at de har en god oppskrift på et sunnt kosthold, men også at akkurat deres svar er det eneste rette. "Det er bare en ren fruktdiett som kan gi perfekt helse - her er bevisene!" "Det er bare en steinalderdiett som kan gi optimal helse, hør bare her." "Det er kun ved makriobiotikk du kan bli fullt og helt sunn." Personlig undres jeg over hvorfor den som hevder å vite hva som er best mat for menneskeheten ikke har fått både nobelpris, kjendisstatus og milliardkonto.

Det å si at det finnes et kosthold som er best for alle mennesker, innebærer dessuten å si at alle mennesker lever under samme forhold, og har de samme helsemessige behovene livet igjennom. Men dette er en forenkling som kan gjøre det vanskelig å snakke meningsfullt om kosthold og helse.

Seriøs kostholdsforskning peker gjerne på flere veier til et sunt kosthold - ikke bare en enkelt vei. For Norsk Vegetarforening er det en glede å se hvordan mye forskning gjennom mange tiår viser at et godt sammensatt vegetarisk eller vegant kosthold kan være en oppskrift til hva som er sunnest for mennesket. Uten at vi har behov for å si at alle andre slags andre kosthold per definisjon er feil, dårlige,  usunnne eller gale.

Derimot er det åpent for en annen tolkning av spørsmålet ditt, og her kommer vegetarianisme og veganisme mye bedre ut enn andre kosthold. Hva som er best for menneskene innebærer nemlig også ikke bare hva som er sunnest for enkeltmennesket, men også hva som er sunnest for verdens matvaresituasjon, jordsmonnet og kretsløpet i naturen. Her kommer industrialisert husdyrhold gjerne svært dårlig ut. Om du hadde spurt hva som er et best kosthold ikke bare for mennesket, men for verden, tror jeg dyrene også hadde gitt deg et svar vi vegetarianere hadde vært fornøyd med! Slike brede perspektiver hører man sjelden eller aldri fra tilhengere av steinalderkost. atkinsdietten osv.

Forvirring rundt godt kosthold oppstår lett når det brukes store bokstaver, og når det snakkes i absolutter. Vegetarisme behøvert ikke slike premisser for å fremstå som et godt valg.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
(Ps. Dette svaret ble publisert 29.06.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva med å spise vilt/dyr fra jakt? (06. Jul)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvorfor (evt.) ikke spise økologiske egg (22. Jun)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
Er kumelk bra eller dårlig?
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Veldig bra betraktninger. Saken er den at vi er alle forskjellige og det som er bra for en person er ikke nødvendigvis bra for alle andre. Selv er jeg opptatt av Ayurveda nettop fordi du ikke finner noen absolutte sannheter om kosthold men en kunnskap om hvordan tilpasse kostholdet til din konstitusjon, ditt miljø, årstid og klima. Det ayurveda sier er at man kan utmerket godt leve som vegetarianer så lenge man vet hvordan maten bør settes sammen.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.