Dine spørsmål (vegetarisme): Kan mennesker i villmark leve vegetarisk?

Er det mulig for mennesker i karrige, nordlige landskap å overleve uten å spise kjøtt? Og burde de nødvendigvis velge et slik kosthold?


Er det i hele tatt mulig, selv om menneskene virkelig gikk inn for det, at alle slutter å spise kjøtt? Jeg mener, hva med menneskene i land der de ikke har tilgang på vegetar mat, og er avhengige av kjøtt for å overleve?

Det er absolutt mulig at alle mennesker over hele verden kan leve helt vegetarisk, inkludert helt plantebasert/vegansk. Så vidt jeg kjenner til er det ingen som tviler på akkurat det.

Årsaken er ganske enkel: Det er ikke noen direkte mangel på mat på verdensbasis. Enkelte områder kan oppleve år med matmangel og behov for matimport, men verden under ett har nok mat til alle mennesker. Når noen allikevel sulter, handler det først og fremst om politikk, og mangel på hjelpetiltak.

Om hele verden la om til et vegetarisk kosthold, ville store naturressurser blitt frigjort. "Produksjon" av animalsk mat i industrielt landbruk (altså frihetsberøvelse, drap og slakt) krever gjerne fra minst to, og opp mot hele ti ganger så mange kalorier dyrefor, som man sitter igjen med i animalsk mat.

Men hva med Grønland, Svalbard og Alaska?
Du spør om det hadde vært mulig for mennesker i områder der det kun dyrkes litt plantemat å leve uten kjøtt. Slike løsninger finnes, og brukes i praksis allerede. Ingen mennesker som er i kontakt med andre - altså en del av menneskesamfunnet - er avhengige av kjøtt i bokstavelig forstand.

Uten å gå inn på hypotetiske ideer, så er det selv i marginale områder mulig å dyrke og sanke en del sunn, livsviktig plantemat - Islands drivhus er et eksempel. Men dette vil neppe gi et virkelig allsidig plantekosthold.

Dette er egentlig ikke så uoverkommelig. Om man reiser i, eller studerer slike områder, så vil man vite at moderne mennesker selv i veldig avsidesliggende og karrige områder jo allerede i dag importerer mat. Enten det er snakk om hermetisert kjøtt, havregryn, mel, te, tørket frukt eller liknende, så kjøper mennesker på fangstasjoner og i villmarksområder titalls eller hundretalls kilo mat hvert år allerede.

Det er uhorvelig få, om noen mennesker i det hele tatt, som lever i nordlige strøk helt uten en tynn livlinje inn til storsamfunnet. Jegere på Svalbard, for eksempel, får besøk via helikopter e.l. hver jul, og gjerne via båttransport eller scooter mange ganger i året. Liknende systemer bruker også eskimoer, pelsjegere i Alaska og så videre for å sikre seg forsyninger. De lever riktignok i naturen, men det er feil å si at de lever av naturen alene.

Enten de da gis kasser med mat (slik sysselmannen på Svalbard gjør hver jul), eller de kjøper fat med hundrevis av liter diesel og olje, så får selv disse menneskene altså hundrevis, eller også tonnevis av kilo med utstyr og proviant årlig.

Her er vi ved et helt sentralt poeng: det er allerede slik at mennesker i marginale strøk kjøper store mengder utrustning, inkludert mat, fra storsamfunnet. De eksporterer kanskje pelser og kjøtt. Men de importerer også mat. Dette er tilfellet allerede i dag.

Men de har jo alltid spist kjøtt?
Et helt annet spørsmål er om mennesker som lever under så marginale kår rent faktisk bør avstå fra å spise dyr. Rent faktisk så er det slik at selv om man er veganer eller vegetarianer i Norge i dag, så må man ikke nødvendigvis mene at alle i Sibir eller på Jan Mayen også burde være det. At man selv er vegetarianer eller veganer, betyr ikke at man per definisjon må mene at alle andre også må bli det. Norsk Vegetarforening er opptatt av å vise at det finnes et slik meningsmangfold, samtidig som vi vil inspirere absolutt alle til å bli vegetarianere. De to hensynene kan utmerket godt kombineres.

På Svalbard, for å ta en nærliggende eksempel, har det ikke bodd mennesker fast før i moderne tid. Når noen lever der som gruvedrivere eller pelsjegere, så er det moderne, nye fenomener. I Sibir og Yukon er det annerledes. Men i disse "ville" områdene har det da også alltid bodd få mennesker, og de har levd under ekstremt karrige kår. Selv her er det ytterst få, om noen, som i dag lever uten tilførsel av ressurser fra storsamfunnet, og da alltid inkludert større eller mindre mengder mat.

Men hadde det ikke vært bedre om de forsatte med jakt og fangst?
Bedre for hvem da, kan man svare. Dette er et spørsmål alle må sine egne svar på. Vi som forening, og alle vegetarianere, har ikke noe endelig svar på dette. Selv er jeg fristet til å sitere Henry David Thoreau, som levde hovedsakelig vegetarisk under sine reiser i Amerikas villmark for over 150 år siden. Han skrev flere steder i sine reiseskildringer og ellers om hvordan han ved de få anledningene han spiste kjøttmat, og også fisk, alltid følte at det hadde vært bedre om han hadde latt vær. Så får andre gjøre seg sine tanker.

Å si at noen er avhengige av kjøtt for å leve, så lenge de kjører helikopter til jaktområdene sine (slik turister, og flere samer i Finnmark gjør), eller så lenge man får flydd inn fat med hundrevis av liter diesel, mat og ustyr jevnlig, er ihvertfall direkte feil.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 08.03.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: hva hvis alle ble vegetarianere eller veganere, hypotetiske spørsmål.
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva sier man når noen kjenner, og snakker om en syk vegetarianer? (18. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er gelatin alltid ikke-vegetarisk? (01. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.