Dine spørsmål (vegetarisme): Hvorfor ikke spise sau som beiter i det fri?

Noen områder er knapt egnet til dyrking av plantemat - mens sauer kan beite der. Hvorfor spiser ikke vegetarianere engang slik kjøtt?


Hei. Jeg har hørt at det ikke er galt å spise sauer om du er vegetarianer, fordi sauer holdet gresset nede og hindrer norsk kulturlandskap å gro igjen. Dessuten har jeg hørt at det er bedre å ale opp sauer på norske gresssletter der man ikke har anledning til å dyrke annen mat som korn og grønnsaker. Da får man i hvert fall mat ut av de udyrkbare stedene. Stemmer dette, og er dette etisk rett?

Hei! Jeg starter med en liten presisering: det er egentlig ikke snakk om hvorvidt det er galt eller ei for vegetarianere å spise sauer - vegetarianere spiser nemlig ikke sauer - punktum. Verken de søteste og mest økologiske eller de tristeste som har stått lengst på bås.

Slik det ikke er spørsmål om det er galt for en ikkerøyker å røyke eller ei, eller galt for en avholdsmann å ikke drikke, er det rett og slett så enkelt at vegetarianere ikke spiser sauer, slik ikkerøykere per definisjon ikke røyker.


Vi kan ha hundre ulike grunner for å ikke spise sauer, men uansett hvilke grunner som er viktigst for hver enkelt veggis, så styrer vi alle sammen unna både sauer og andre dyr.

For å gjøre spørsmålet ditt mer generelt, så er det noen kjøttyper som er mindre miljøskadelig enn andre. Det har du helt rett i. Noen vegetarianere uten kjennskap til miljøperspektiv vet kanskje ikke dette, men du har altså helt rett: sauekjøtt fra sau på beite kan være mindre miljøbelastende enn andre former for kjøtt.

Her er vi inne på noe viktig. For om jeg forstår tallene rett, så er for eksempel sau og kylling en god del mindre miljøbelastende enn for eksempel oksekjøtt. Kylling i industrielle anlegg krever relativt lite energi for å bli store og slakteklare.

På samme måte vil sauer som er mye på beite kreve mindre fôr enn dyr som står på bås hele året. Du har også helt rett i at åslandskap osv kun vanskelig kan brukes til å dyrke menneskemat i deler av verden, inkludert Norge.

Bør man da per definisjon bruke disse områdene til å holde dyr som skal bli mat? Dette kan høres ut som en både nobel og miljøvennlig tankegang. Men er enhver trekledd åsside et tap for menneskeheten, siden det ikke står dyr og beiter der i vente på å bli menneskemat? Er treklyngen utenfor ditt eget vindu, eller din families hyttevindu, et miljømessig tap fordi det ikke beiter svin, sauer eller gjess der?

Det helhetlige perspektivet

I tillegg til tilgjengelighet og selve matopplevelsen, handler det å spise om minst tre andre anliggender; helse, hensyn til dyr, og hensyn til miljø. Et syn på mat som ikke tar hensyn til alle disse kan sies å være ufullstendig. Kyllingen som krever mindre fôr, har det antakelig verre enn den frittgående oksen - mens den igjen kan være mer miljøbelastende og usunn.

Sauekjøtt er på de fleste områder mindre miljøskadelig enn annet kjøtt. La oss for eksempelets skyld si at saukjøtt også er noe sunnere enn annet kjøtt, og at sauen har det bedre enn grisen i bingen og kyllingen i storanlegget.

Allikevel spiser ikke vegetarianere sau. Hvorfor?


Det finnes en kjent historie om vegetarianeren, pasifisten og forfatteren Leo Tolstoy. En tante i adelsslekten hans avskydde kostholdet hans, og ville kun besøke Tolstoys gods om hun fikk kjøtt - noe han godtok. Bundet til middagsbordet da hun kom stod en høne, slakteutstyr og en tallerken. "Værsågod!" sa Tolstoy. Tanten ble selvsagt rasende.

Det å spise kjøtt innebærer alltid - alltid - at et dyr må drepes fordi det snart er tid for middag, eller at noen vil putte deler av dyret på en brødskive.


Noen av de dyrene er mindre sunne enn andre.
Noen har blitt frarøvet mer frihet enn andre.
Noen av dem krever mindre fôr før de når ønsket vekt:
Slaktevekten.

Samtlige liv som ender på slakteriet har en ørlitt ulik livshistorie. Men alle har den samme enden: de er ikke på noen måte satt høyere pris på som individer enn de blir verdsatt for sin egen slaktevekt og kilopris. De er ment å bli mat - og det er det de blir.

Om det ikke går ennå verre, og de ender opp som som søppel fordi noen ikke en gang gidder å spise dem opp etter at de er kjøpt og betalt på nærbutikken.

Det er nemlig endeliktet til ca 30% av den maten vi kjøper. Inkludert opphogde deler av kroppene til dyr som har levet triste, begrensede liv frarøvet frihet og mulighet til livsutfoldelse - og som ender rett i søplekassa.

Det store paradokset er ikke-vegetarianerne, ikke omvendt
La en ting være klart: det er ikke slik at forbrukervaner, eller vegetarisme, alene definerer om noen er et godt menneske eller ikke. Eller et miljøvennlig menneske, for å snevre inn perspektivet.

Man kan være veldig opptatt av miljøvern, for eksempel, og ikke være vegetarianer. Om en veggis flyr til New York tre ganger i året for moro skyld og handler maten sin fra USA på internett er hun ikke nødvendigvis mer miljøvennlig enn en ikke-vegetarianer som spiser mat fra eget gårdsbruk, og bare ferierer i nabofylket.

Ikke-vegetarianere og vegetarianere har den samme utfordringen i forhold til miljøet - nemlig å leve miljøvennlig. Vegetarianisme hjelper, men det er ikke hele løsningen.

De aller fleste autoriteter på miljøområdet er samstemte i at vi bør spise mindre kjøtt, og spesielt miljøintensivt kjøtt som oksekjøtt - og kumelk, for den saks skyld. Vegetarisme innebærer normalt en miljøfordel. Med et kosthold med mye animalsk mat vil altså det være omvendt - det er vanligvis mer belastende for miljøet.

Min utfordring til ikke-vegetarianere som både sier at det finnes mer og mindre miljøvennlig kjøtt blir da klar: om du sier du er opptatt av å spise mer miljøvennlig, og du også vet om noe kjøtt som er mer miljøvennlig - hvorfor spiser du ikke da det kjøttet, og kun det - slik hundre tusen vegetarianere og veganere holder seg helt til den maten de finner best?

Her har jeg sakset fra et annet svar:

Det finnes for eksempel økologisk kjøtt på markedet, men dette velges av utrolig, utrolig få. Som vegetarianer har jeg null behov for å anbefale slikt kjøtt, men jeg registrerer at ytterst få av de som spiser kjøtt faktisk velger dette kanskje noe mer dyrevennlige produktet, og heller går for det rimeligere produktet fra dyr som lever under enda verre kår.

Langt mindre enn en av ti kjøttspisende velger det noe mer dyrevennlige, økologiske produktet. Da faller vel også argumentet om å gi dyrene et bedre liv bort - man velger noe annet enn det man sier at man bør velge. Man lever annerledes enn man argumenterer.

Du har stilt et godt spørsmål. Jeg håper svaret mitt evner å være nyansert på samme måte. Lykke til med å finne det kostholdet som passer deg best, og som er i tråd med dine miljøhensyn. For de fleste av oss som er opptatt av mat, helse, dyr og miljø er det å orientere seg i matlandskapet en pågående prosess.

Jeg håper matvalget ditt blir så dyrevennlig, miljøvennlig, sunt og smaksrikt som mulig. Alt dette - samtidig - er mulig om du velger vegetarisk og vegansk mat.

Min påstand er at det samme kun delvis kan sies om mat fra dyreriket.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
(Ps. Dette svaret ble publisert 18.10.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er det vanskelig for barn å vokse opp i vegetarfamilier? (08. Nov)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvilke husholdningsprodukter er dyrevennlige? (19. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

"Sauekjøtt er på de fleste områder mindre miljøskadelig enn annet kjøtt. La oss for eksempelets skyld si at saukjøtt også er noe sunnere enn annet kjøtt, og at sauen har det bedre enn grisen i bingen og kyllingen i storanlegget".

I denne sammenhengen er det viktig å tenke på den voldtekten som skjer av norsk natur gjennom massedrap av norske rovdyr: ulv, gaupe, bjørn og jerv drepes i hopetall fordi de tar noen få prosenter av de 130000 sauene som dør årlig i norsk utmark. Jaggu sa jeg mindre miljøskadelig....

I tillegg er sauekjøtt det mest usunne av alle kjøttyper. Det inneholder ca 60% fett som er mye mer enn kylling og svin, og noe mer enn storfe.

http://www.nofima.no/artikkel/paa-hvilke-maater-er-kjott-fra-ulike-dyreslag-forskjellig

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.