Dine spørsmål (vegetarisme): Hvorfor (evt.) ikke spise økologiske egg

Hvorfor velger veganere, og mange andre vegetarianere, bort økologiske egg? Er det ikke mye bedre enn konvensjonelle egg?


Heihei. Hva er dumt med økologiske egg for veganere, eller vegetarianere?

Det er et godt spørsmål som kan ha flere svar. For det første så har du helt rett: veganere kutter ut alle animalske produkter i den grad det lar seg gjøre, noe som definitivt inkluderer egg. Dette er et kategorisk og prinsipielt standpunkt.

En faktaopplysning i farta: tallmessig er det faktisk langt flere lakto-vegetarianere (vegetarianere som drikker melk, men unngår egg) enn veganere (som også unngår egg). Man må altså ikke være veganer for å unngå alle eggeprodukter av etiske grunner. Veganere er kun en av flere grupper vegetarianere som dropper egg helt og holdent.
Begrunnelsen for hvorfor stadig flere velger bort eggeprodukter er nesten identisk med spørsmålet om hvorfor stadig flere velger bort melk, hentet fra Vegansiden:

Kan man ikke bare gå over til økologiske meieriprodukter i stedet for å droppe melk fullt og helt?

Dette spørsmålet trekkes ofte fram av dem som et mot dyrenes forhold i det konvensjonelle landbruket. Men økologisk produksjon endrer ikke ved flere av det grunnleggene trekkene ved husdyrhold, slik som hyppige svangerskap, atskillelse mellom kyr og kalver, og eventuelle sykdommer hos melkekyr grunnet intensiv melking. Ikke minst ender jo også "økologiske" kyr til slutt hos opp slaktebilen og slaktebenken. Noen hevder at økologiske kyr "har det så bra", men er det noe bedre å drepe noen "som har det så bra" enn å drepe dem som har levd under mer kummerlige forhold? Dessuten antas de helsemessige aspektene ved meieriprodukter å være de samme enten man drikker økologisk eller konvensjonell melk. Veganere styrer derfor unna også økologiske meieriprodukter. 

Mange grunnleggende sider ved husdyrhold, som å holde dyr fanget, og slakte dem når de ikke lenger er nyttige, er de samme ved så å si alt husdyrhold. At det er store detaljforskjeller, forandrer ikke de grunnleggende, prinsipielle forholdene. En slik tanke er et kjennetegn for dyrerettighetsfilosofien, som går hinsides det å bare verne dyr, altså gjøre det stadig litt bedre for dem, heller enn å unngå å påføre smerte og ubehag overhodet, altså å innta en prinsipiell holdning.

Vegetarianere som ikke inntar slike strenge, prinsipielle holdninger, derimot, ønsker gjerne økoegg fremfor konvensjonelle egg, og da nettopp fordi det er bedre for hønene, Om Norsk Vegetarforenings syn på egg og økoegg, kan du lese i et annet innsendt spørsmål. Les også gjerne faktasiden om egg og verpehøns.

Med vennlig hilsen,
Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 22.06.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Kjøtt eller vegetabilsk: hva er best? (29. Jun)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Vil det komme en større oversikt over hvor en finner vegetarmat? (18. Jun)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
Er soya kreftfremkallende?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
Er kumelk bra eller dårlig?
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.