Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan takle motstand fra sine nærmeste?

Av og til kan det være vrient som veggis å være sammen med en ikke-veggis. Hvordan løser man de utfordringene som kan oppstå?


Kjæresten min er vegetarianer, og jeg er i en prosess der jeg vurderer å bli vegetarianer selv. Jeg er i grunn redd for at pappa kommer til å være på nakken min fordi kjæresten min er det. Det er et vanskelig valg å ta, og vanskelig å stå imot pappa. Noen tips om åssen man takler sånt?

Hei og takk for ditt spørsmål!

Først og fremst vil jeg si at dette er en nokså vanlig problemstilling. Mange møter desverre (fortsatt) motstand fra sine nærmeste når de vurderer en større livsstilsendring. Ofte er denne skepsisen vel ment og et tegn på at noen bryr seg om deg. Når det er sagt har tusenvis av vegetarianere før deg bevist at det er fullt mulig å leve et sunt liv som veggis - gjennom hele livet!

Du skriver at du er redd for at faren din skal steile helt dersom du også blir vegetarianer. Det han kanskje frykter aller mest er at du "bare" tar etter kjæresten din, slik at din vurdering blir påvirket i så måte. Når alt kommer til alt er foreldre flest mest opptatt av at barna deres skal ta trygge og sunne valg på egenhånd. Sekundært frykter han nok også at du vurderer en livsstil han mest trolig ikke har noen forkunnskap om. Et kosthold som på mange måter strider mot den generelle oppfatningen folk har om hva som er et "riktig" kosthold. Dette må vi veggiser bare leve med og heller fokusere på å vise omverden at vi har det bra. Faktisk så bra at vegetarianere og veganere er mindre utsatt for livsstilssykdommer som diabetes, fedme og hjerte-/karsykdommer for å nevne noen.

Når det kommer til hvordan du bør håndtere denne situasjonen er det vanskelig å si hva som kan funke best. Det viktigste er at du kommer frem til et valg du føler deg trygg på. Det er selvsagt ikke noe galt i å la seg inspirere av andre en respekterer, men til syvende og sist er det du alene som skal ta det endelige valget. Det å føle seg trygg på de valgene man tar synes. Det er lettere for andre å akseptere når de ser at personen føler seg sikker og tross alt har tenkt gjennom dette -fremfor å bare kaste seg ut i noe nytt og ukjent. Du må nok regne med å gå noen runder med faren din og det vil ikke bare være lett. Det er som regel lettere å overbevise seg selv enn andre! Gi han sjanse til å la det synke inn og styr unna "in the heat of the moment" diskusjoner. Les deg litt opp og gi han mulighet til å gjøre det samme. Seriøs, nøktern informasjon er alltid et godt sted å starte.

Husk på at vegetarisme verken er noe nytt eller radikalt. Følger man litt med på generelle kostholdsråd finner man nesten alltid en overvekt av vegetariske matvarer med oppfordring om å kutte litt ned på kjøttet og animalsk fett generelt for å ta en liten digresjon til slutt.

Masse lykke til videre!
Hilsen Vilje Bech

(Ps. Dette svaret ble publisert 12.02.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er soyaprodukter skadelig for helsa? (17. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Mangler ved vegetar-kosthold? (03. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.