Dine spørsmål (vegetarisme): Tips, råd og veiledning til oppstart av vegetar-restaurant

Hvordan bør man gå fram om man vil virkeliggjøre et prosjekt med tilbud til vegetarianere og veganere? Hvordan når man de interesserte, og hvordan bør man planlegge?


Heisann! Vi har store planer om å danne en vegetarisk cafe/restaurant, og vi søker all den hjelp og støtte vi kan få. Spesielt ser vi etter tilhengere i nærmiljøet. Jo flere som støtter oss jo lettere blir det å åpne. Vi pleier å invitere folk hjem til oss der vi serverer en hel middag som smaksprøve. Selv de som spiser kjøtt elsker det!

Har dere noen råd eller tips om hvordan vi kan gå frem? hvor kan vi  finne vegetarianere i vårt område? og hvor kan vi finne folk som muligens er interessert?

Hei. Gratulerer med spennende planer! Her er de beste generelle tipsene vi har rundt dette med å nå folk og å lykkes, oppsummert i punkter:

1. Sikt dere inn mot flere enn vegetarianere
Norge har relativt små byer, og ikke så mange vegetarianere. Om man lager en rent vegetarisk restaurant, butikk e.l., er det essensielt å sikte seg inn mot et bredt publikum. La oss anta at er det minst 500-5000 vegetarianere i en halvtimes radius rundt der dere vil satse. Selv det er ikke en veldig stor kundegruppe. Ikke vil vegetarianerne bare spise hos dere, eller være innom hver uke heller. Å være mest mulig bevisst at man vil være attraktiv for en større kundegruppe er avgjørende for å lykkes.

2. Rett innpakning
Et vegansk eller vegetarisk tilbud bør egentlig være attraktivt for svært mange: Folk som har allergier, vil spise sunnere, vil spise annerledes, vil spise etnisk, vil spise miljøvennlig. De som bare er nysgjerrige på nye ting, eller som vurderer å bli vegetarianere. De som har veggiser på besøk, eller skal ut med en veggis. På titalls små måter kan man vise at disse er velkomne, altså at deres ønsker og interesserer harmonerer med det prosjektet dere setter i gang. Dere snakker om en vegetarbedrift. Å ha tilbud til, og spesifikt ønske veganere velkommen er også essensielt.

3. Rett fokus
Vegetarianere liker ikke bare vegetarmat. Og selve ordet vegetarianer kan virke skummelt for enkelte. Jeg mener sterkt at det å ha fokus på kvalitet er sentralt. Tanken på at folk, inkludert vegetarianere, vil bruke tilbudet deres helt enkelt fordi er vegetarisk, er i særklasse den sikreste måten å feile på. Vi vegetarianere vil ikke bare ha et vegetarisk tilbud - vi vil ha et variert tilbud, et hyggelig sted, kvalitet - og ikke for høy eksentriker-faktor. Dette gjelder andre gjester i enda større grad.

4. Å koble seg opp
Langt flere lokale krefter enn man tror, vil være entusiastiske til, og ønske å støtte opp om tlbudet deres - om man bare er synlig, inkluderende og progesjonell. Ha kontakt  - god kontakt - med det lokale turistkontoret, dyrevernforeninger, yogasentre, adventister, miljøvern-organisasjoner, samt "åndelige" grupperinger og tilbud. Og nå bredt ut på internett allerede fra starten av. Bare husk at jo flere krefter dere vil ha en god forbindelse til, jo mer inkluderende og jo mindre snevert må konseptet deres være.

5. Å ikke koble seg ut
Nå har jeg nettopp nevnt en del grupperinger. Vi vil vel alle tenke at noe av dette føles litt fremmed. Jeg vil spesielt advare dere mot å falle i alternativ-fella. For mange plakater som reklamerer for dyretolker, shamanreiser, reinkarnasjon og tarmskylling på veggen, og man støter bort mange potensielle gjester. En restaurant er en restaurant - og ikke en alternativklubb eller bedehus for nyåndelige. Ta dere selv seriøst, og husk at kundene først og fremst vil ut på restaurant, ikke på alt-mulig-rart-safari.

6. Stødighet
En feil jeg har sett noen gjøre, er å gå for sterkt ut i starten. Tilby 25 retter, mens 5 hadde holdt. Ikke ha kapasitet på kjøkkenet til å ta unna mange gjester dagene etter at man er i lokal-avisa. Husk at i startfasen dannes det et inntrykk. Kommer maten sent, eller den er dårlig presentert, så minsker sjansene drastisk for at besøkende kommer innom en gang til. Det samme skjer hver gang man ikke innfrir kundenes forventninger, som dere jo til en stor grad definerer selv. Startsfasen betyr kanskje ikke alt, men det er ikke langt unna.

7. Å invitere folk med
Jeg vil anbefale som vil starte et tilbud til vegetarianere, om å åpne en enkel blogg med for eksempel Wordpress eller Blogspot. Her kan man fortelle om framdriften, og invitere til dialog med mulige interesserte før man starter. Det gir nyttige erfaringer, og "buzz" rundt dere. Kanskje vil folk ha mer veganmat, og mindre rawfood, enn dere så for dere? Kanskje er lunsjtiden viktig, mens dere tenkte å bare ha oppe på kveldene? Spør folk, og dere får svar.

8. Synlighet
Så fort dere har en del planer, og litt info på nett tilgjengelig, så er tiden klar for å ta kontakt med lokale medier og grupper, som nevnt ovenfor. Ikke alle vilsvare, men en del oppmerksomhet er bedre en ingenting. Pene plakater på butikker, biblioteker osv med nett-adresse vil også gi god effekt. Ikke tenk at reklame på nett er alt.

9. Startskuddet
Ved lansering er det viktig å ha gode tilbud - og å vite at nå gjelder det. Lag gjerne "kun" 2-3 kjempegode, rimelige retter som dere fort kan produsere mer av om det kommer mange gjester. By på noe ekstra, og ha gode priser. Det er nå dere skal by på dere selv, og vise hva dere er gode for. Planlegg deretter, og ha backup-planer klare.

10. Ingen romantikk, takk
En bekjent av meg som drev en vegetarrestaurant, fortalte at restaurantbransjen er en av de vanskeligste å lykkes i. Slik er det overalt - matsteder kommer og går. Dette koker ned til ett stort spørsmål: Hva skal til for å lykkes? Jo, et godt konsept. At dere levererer. At dere gjør dere attraktive for mange. Og at dere vet det kommer til å bli tøft. Ikke la dere blende av romantikken ved å drive et tilbud - husk at dere skal skrelle grønnsaker, koke ris og gjøre det hyggelig inntil 365 dager i året - forhåpentligvis i mange år fremover. Det går ikke av seg selv.

Er dere klare? Gjør god planlegging, vær realistiske, allier dere med lokale krefter, og vær klare for både godværsdager og tørketid. Eller for å si det med Henry David Thoreau, som levet hovedsakelig vegetarisk i New England for 150 år siden:

"Hvis du har bygget luftslott, så ikke la drømmene dine visne bort; bygg heller et fundament de kan hvile på."

Masse lykke til!
Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 06.02.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Kan vegetarisme hjelpe mot min sykdom? (19. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er litt gelatin, E120 og animalsk løpe vegetarisk? (23. Jan)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.