Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan overbevise om vegetarisme når fakta ikke holder?

Hvordan kan man få familie til å godta at man vil være vegetarianer når de ikke aksepterer solide fakta?


Jeg føler det er helt feil å spise noe som har vært levende. Jeg har smakt en del vegetarmat, og jeg synes det er kjempegodt! Mitt eneste problem på veien for å bli veggis, er foreldrene mine. De sier man ikke får i seg nok næringsstoffer som vegetarianer. Noe jeg har forklart dem at er helt feil. Jeg har vist dem en del artikler om vegatarisme, men uansett hva jeg gjør, klarer jeg ikke overbevise dem.

Hei. Du er ikke alene om å oppleve at foreldre og andre slektninger er skeptiske til at du vil bli vegetarianer. Mange reagerer når noen vil legge om kostholdet sitt. En av årsakene er nettopp helse.

I utgangpunktet er det veldig forståelig at man blir redd, dersom man tror at noen står i fare for å utvikle mangelsykdommer. Å innse at dette i seg selv er en helt naturlig bekymring er viktig i forhold til hvordan man som vegetarianer snakker med ikke-vegetarianere.

Du har en viss kunnskap om dette, og finner nye fakta hver gang du blir møtt med motspørsmål. Allikevel fortsetter skepsisen. Det er selvsagt umulig for meg å si noe sikkert om det, men om skepsis er basert på fordommer heller enn fakta, er det vanskelig å gjøre noe med den. Men det finnes en god metode:

Hver gang noen spør om du får i deg nok kalsium, for å ta et eksempel, så kan du spørre:
- vet du hva som er de anbefalte dosene?
- hvor får du selv kalsium fra?
- hvor mye kalsium er det i de matvarene?

Om den man diskuterer med ikke kan svare på dette, så er det faktisk et poeng i seg selv. Vedkommende baserer seg da på vag kunnskap, eller går rett og slett ut fra at som ikke-vegetarianer trenger man ikke bekymre seg om dette.

Et kontant, og riktig svar er at som vegetarianer med et gjennomtenkt, allsidig kosthold så trenger man heller ikke bekymre seg. Det svaret kjøper ikke alle. Derfor er det lurt å ha mer skyts på lager:

Hvis du gjør research og finner gode kilder til kalsium og kan snakke helt kokret om dette, så kan du punkt for punkt argumentere. "Ok, du sier jeg får i meg for lite, men her er anbefalt mengde, og her er kildene mine til dette stoffet. Dette regnestykket går helt faktisk opp, som du kan se. Punktum. Prøv gjerne å motbevise meg, men la oss forholde oss til fakta her!"

En annen god måte å snakke om dette på, er å gjøre research sammen. "Ok, så du er redd for at jeg får i meg for lite jern. Det kan jo være. Men da kan vi jo sammen se på hvordan dette kan forebygges. For om vi ser at det går an, og jeg følger de rådene vi finner, da må vel alt være ok?"

En bok jeg vil anbefale deg er Becoming Vegan, som er en rimelig, og meget solid gjennomgang av de fleste tenkelige og utenkelige næringsstoffer. I tillegg har Den norske vegankokeboken et eget kapittel både om å være ny veggis, og å få en ny veggis i familien. Begge disse bøkene har vi fått god respons på. De gir deg masse fakta, og viser hvordan du kan argumentere på en god måte: nemlig ikke ved fiendskap og bastanthet, men åpenhet og fakta.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 23.02.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Bør vegetarianere unngå økomat av miljøhensyn? (28. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er rogn vegetarisk? Og hvor kommer det fra? (14. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.